Sound News Web - Discovery Of Sound

NAGAOKA MP-200

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

  Nagaoka MP-200

 
  Korak više..

 
  Piše: Dražen Kokanović

thumbnail4
Nagaoka je vrlo ozbiljna kompanija koja nema običaj često mijenjati modele što svakako nije običaj u branši. Njihova MP serija zvučnica već je jako dugo na tržištu što govori da u kompaniji vjeruju u svoje proizvode i da ne namjeravaju pomodno izdavati novitete. MP-200 se nalazi u sredini ponude i recenzija je pokazala da mnogim svojim osobinama puca u visoku ligu te da bi bila ozbiljna nadogradnja mnogim gramofonima. Još kad bi audiofili prestali vjerovati da je investiranje više od 100 eura u zvučnicu hereza tko zna gdje bi joj bio kraj...

 thumbnail

O kompaniji Nagaoka već smo pisali u recenziji MP-110 zvučnice pa da se ne ponavljamo. Koga zanima...
 http://sound-news.net/recenzije/stereo/gramofoni/item/2174-nagaoka-mp-110


Nagaoka MP-200 svojom cijenom od cca 3000 kn spada u ozbiljnu srednju klasu a to je, uz činjenicu da se radi o MM zvučnici, ograničavajući faktor. Da bi predrasude trebalo staviti po strani već u startu pokazuju tehnički podaci. U usporedbi s MP-150 testirana zvučnica ima naizgled vrlo slične parametre no s jednom vrlo bitnom razlikom. Kantilever je izrađen od Borona što je podatak „high end" pedigrea koji Nagaoka koristi i u modelima MP-300 i MP-500. Boron je vrlo rijedak element u prirodi i nije lako do njega doći pa su zbog toga i mnogi proizvođači odustali od uporabe istoga. No njegova tvrdoća i čvrstoća su poželjne karakteristike za izradu nosača igle na gramofonskoj zvučnici. U čemu je boron toliko bolji od aluminija koji se često koristi u zvučnicama slične cijene? Osnovna prednost je potiskivanje rezonancija materijala u ultrazvučno područje. Aluminijski kantileveri rezoniraju u području od 14 do 16 kHz dok onaj od borona u području od 19 do 28 kHz. Kada ovome dodamo povećanu čvrstoću i tvrdoću imamo gotovo idealan materijal na stolu. Ostali podaci su: Tip zvučnice je „moving permalloy" (MM), igla je eliptical diamond oblika, masa je 6,5 grama, izlazni napon je 4 mV, raspon 20 Hz – 23 kHz, separacija kanala 25 dB a preporučena gazna sila od 1,5 do 2,0 mN.

thumbnailMP220
Ovi suhoparni podaci svakako nisu dovoljni da se nekoga nagovori da za zvučnicu „iskrca" 3000 kn pa nekoliko razmišljanja. Gramofoni i ploče proživljavaju novu mladost. U to nema nikakve sumnje. Mnogi ljubitelji dobrog zvuka su nabavili nove koji su u pravilu (čast izuzecima) s integriranom zvučnicom i cijenom do 500-600 eura. Mnogi od njih razmišljaju kako unaprijediti zvuk svog gramofona i audio forumi su puni takvih upita no kada se adekvatno riješi postavljanje i kabeli ne ostaje baš puno prostora za kemijanje. U tom smislu parafrazirati ću legendarnog Franca Kuzmu koji je na sličan upit zainteresiranom audiofilu odgovorio: „Kupite si bolju zvučnicu". I zaista je tako. Sve je na gramofonu važno ali zvučnica je u konačnici ta koja limitira zvučne dosege vašeg gramofona, htjeli li vi to sebi priznati ili ne. I što kaže recenzija o takvoj investiciji?

thumbnail5
Zvučnica Nagaoka MP-200 montirana je na ručku S.A.M. Calista 2 koja je na bazi S.A.M. Aldair a phono stage je bio sjajni Parasound JC3 Jr pa mogu slobodno ustvrditi da je MP-200 mogla pokazati sve što zna i umije. Ono što se odmah nametalo kao usporedba je relacija s MP-110 (cca 1000 kn) koja je testirana prije dvije godine na našem i vašem portalu te odnos prema Ortofon kontrapunkt B (cca 7000 kn) koju inače koristim. MP-200 se smjestio zvukom (kao i cijenom) točno između i to je ono što kod analogije volim. Sva dobrodošla „zatopljavanja" koja su opisana u zvuku MP-110 ovdje su izostala. MP-200 zvuči puno neutralnije, rezolucija je bolja premda nije uočljiva na prvu. Ovoj performansi je najvjerojatnije zaslužan opisani boron kantilever pa MP-200 radi mirno, stabilno i baš onako gospodski. To je svakako zvuk koji vaš gramofon vodi u novu sferu samo si dajte vremena da ta osobina izađe na vidjelo. Crtanje prostora je na visokom nivou i zajedno s vrlo ispravnim zvukom instrumenata i vokala čini vrlo ozbiljan i kompetitivan zvuk. Ako niste čuli bolje teško će te isto trebati i živjet će te dugo i sretnom s ovom odličnom zvučnicom. Usporedba s Ortofon Kontrapunkt B, a vjerojatno bi to pokazala usporedba s drugim MC zvučnicama slične cijene (cca 1000 eura) ukazuje na djelomični manjak lepršavosti i izostanak onih najfinijih detalja skrivenih u brazdama ploče. Zbog toga timbar nije do kraja izražen a prostor nema onu preciznost koji reproduciraju vrhunski (i skuplji) MC modeli. No svaka recenzija mora gledati na cijenu. Za cijenu od 3000 kn Nagaoka MP-200 nema mnogo konkurenata i sigurno je odličan upgrade mnogih gramofona. Njezin ozbiljan, kulturan i neutralan zvuk plijeni i u mogućnosti je zvuk vašeg gramofona dići u ozbiljne visine kojima će rijetko koji CD player moći konkurirati.


Model: Nagaoka MP-200 zvučnica

thumbnail4
Cijena: 2990,00 kn
Specifikacije: Boron kantilever, MM, 47 kOhma, izlazni napon 4 mV, separacija kanala 25 dB, gazna sila 1,5 – 2,0 mN.


Ustupio na test: HD Multimedija, hd multimedia

Presudili smo:
Izrada:                4star
Performanse:        4andhalfstar
Opremljenost:       4star
Jel vrijedi te pare: 4andhalfstar

Pozitivno: Vrlo gospodski, ozbiljan i neutralan zvuk
Negativno: Za cijenu ništa

Stoga zaključujemo:
Za cijenu od 3000 kn Nagaoka MP-200 nema mnogo konkurenata i sigurno je odličan upgrade mnogih gramofona. Njezin ozbiljan, kulturan i neutralan zvuk plijeni i u mogućnosti je zvuk vašeg gramofona dići u ozbiljne visine kojima će rijetko koji CD player moći konkurirati.
Konačna ocjena:  4andhalfstar

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register