Sound News Web - Discovery Of Sound

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL


 Antipod novoj modi...

 
Piše: Dražen Kokanović

simplex front head

Nova su vremena i klasične hifi komponente više nisu u modi. Danas je popularno bežično povezivanje, streaming, bluetooth, chromecast, mreža, glazbeni servisi i kompjuteri na kojima je na hard disku pohranjena glazba. Kada pogledamo modu čini se suludo dizajnirati uređaje koji su totalna suprotnost trenutnoj potražnji. Well Tempered Labs čini upravo to. Testirani gramofon ne priznaje komfor, ne spaja se bežično, traži strpljenje kod podešavanja, nije moderan i na njemu treba izmjenjivati ploče i ništa ne možete uraditi klikom. Poslovno samoubojstvo? Tako to možda nekom izgleda no Simplex dobro svira. Jesmo li u utrci za komforom na to zaboravili?...

 

simplex

Bill Firebaugh je jedan od onih konstruktora koji je postao član „dvorane slavnih" svojim prvim proizvodom, gramofonskom ručkom. Well Tempered Tone Arm predstavljena je 1985. Godine na CES-u i trenutno zaokupila pažnju audio zajednice. Bill je prije WTTA eksperimentirao s raznim vrstama ležajeva i shvatio da su upravo oni glavni uzrok koloracija gramofonskih ručki i da je njihovo eliminiranje najbolji put prema boljem zvuku. Lako je to reći ali kako to učiniti je sasvim drugo pitanje. Za one koje zanima kako se WTTA stvarala možete pročitati na linku:
https://www.stereophile.com/interviews/1087fire/

simplex arm

Reputacija Well Tempered Labs je neprijeporna i ponosno može ići uz rame Linna, SME, Sote, Oracla, VPI, Thorensa i ostalih velikana iz tog vremena. No ono što ih razlikuje od ostalih je upravo pogled na konstrukciju ručke. Testirani Simplex je tipičan primjer premda je početni model tvrtke i tako prilagođen kupcima manje platežne moči. No za naše prilike to nije malo novaca no dobar gramofon košta. Pogledom na sliku prvo što će vam pasti na pamet je koga vraga golf loptica i ribički pribor imaju s konstrukcijom gramofona? Eto, izgleda da se razni materijali mogu upotrijebiti za konstrukciju gramofonske ručke. Treba samo biti maštovit. No prije nego što analiziramo ručku krenimo od početka. Simplex nije velikih gabarita no dolazi u, obzirom na svoju veličinu, u prilično masivnoj kutiji. Razlog tome je što gramofon i ručka dolaze u dijelovima pa otvaranje kutije i konstatacija što se u istoj nalazi može neiskusnog sretnog vlasnika dovesti do očaja. Nisam baš bez iskustva no pogled u kutiju me prilično zabrinuo. Baza i motor su zajedno, tanjur i mat dolaze odvojeno, ručka je zasebno, kontra uteg isto, nosač ručke zasebno kao i „ovjes" ručke te odmorište. U opremi se nalaze u razne vrećice za sve te končiće te dodatno dobivate silikonsko ulje za ručku te ulje koje se ulijeva u nosač tanjura. Kao što vidite nije baš plug'n'play no što je tu je. No kada počnete sklapati gramofon ubrzo shvatite da je sve na istome logično i jednostavno shvatljivo te se relativno brzo može podesiti. Najviše pažnje i vremena traži podešavanje ručke. Dakle, kada bazu postavite na podlogu i na istu stavite tanjur zajedno s matom vrijeme je da postavite „kadicu" koja ima dvojaku funkciju. Prva funkcija je da je ista uistinu „kada" u koju će te istisnuti silikonsko ulje koje služi kao „ležaj" ručke. Proizvođač navodi da je potrebno ispuniti oko 1/3 iste. Naravno ležaja nema a silikonsko ulje služi da umrtvi sve vibracije koje bi se u ručki tijekom rada mogle pojaviti. S druge strane strane ta ista kadica je podesiva po visini tako da na taj način podešavate VTA ovisno o zvučnici. No sve je to nemoguće učiniti dok ne montirate L profil koji služi kao viseći nosač ručke. Ovome treba obratiti posebnu pozornost. Naime s lijeve i desne strane „golf loptice" nalazi se neka vrsta tankog flaksa koji treba montirati na gumenu koloturu koja se nalazi na sredini L profila koji je viseći nosač ručke. Uvrtanjem končića u smjeru suprotnom od centrifugalne sile koja vuče ručki prema središtu gramofona podešavate anti skating silu no još važnije je da podešavate azimut zvučnice.

WD Simplex ball

Ova druga performansa mi se čini važnija jer je antiskating silu u praksi nemoguće točno podesiti no krivi azimut može ozbiljno degradirati zvuk a tako i uništiti iglu na zvučnici. Jedini način da se ispravno podesi azimut je ogledalo ili neka gola ploča na kojoj možete vidjeti odraz zvučnice. Naravno azimut je ispravan kada je igla pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na ploču. Kada je to podešeno možete finalizirati podešavanje VTA kuta. Kada to napravite trebate na bazu postaviti i odmorište za ručku no to nije nešto što bi vam trebalo uzeti više od minute. Podešavanje gazne sile možete napraviti jedinu uz asistenciju vage. Drugi način za to ne postoji. U tom smislu postupaj je uobičajen. Kontra uteg s jedne strane i njegovim pomicanjem, i pomoću vage, podesite gaznu silu na vrijednost koju sugerira proizvođač zvučnice.
Montiranje zvučnice možete obaviti prije nego što je uronite u kadicu sa silikonom ili nakon toga. Meni se čini da je montažu bolje obaviti prije uz adekvatnu zaštitu igle na zvučnici. Ono što bi moglo nasekirati eventualne vlasnike je svakako izostanak „lifta" koji bi sigurno spuštao i dizao iglu iz brazda ploče. Znači sve treba obaviti ručno a za to treba mirna ruka i dosta živaca. Ohrabrenje je ipak da se lift može zasebno kupiti i tako riješiti ovaj problem. Motor i tanjur dobro slijede točnu brzinu a to se može provjeriti stroboskop pločom koja je dio standardne opreme. Izmjena s 33 na 45 okretaja radi se tako da se flaks koji pokreće tanjur premjesti na motoru na poziciju 45 okretaja...

hanael mcow output phonocartridge

Hana EL
U paketu s recenziranim gramofonom dobili smo od distributera u zvučnicu novog japanskog proizvođača HANA. U programu za sada Hana ima 4 zvučnice i sve su MC tipa s tim da su dvije „low output" a dvije „high output". Hana EL je niskog napona koji iznosi 0.5 mV što je sasvim pristojna vrijednost s kojom ne bi trebalo biti problema. Igla je je eliptična, kantiliver aluminijski, preporučena gazna sila 2 mN, impedancija je 30 Ohma (preporučeno opterećenje 400 Ohma) a masa zvučnice je 5 grama. Cijena zvučnice je 3490,00 kn a obzirom da Simplex stoji 13.990 kn taj mi se omjer čini u redu. Naravno taj omjer ne mora biti baš ovakav no obzirom na ono što sam čuo tijekom recenzije Hana EL opravdava svaku kunu svoje vrijednosti.

hana cartridge

Sustav za test:
WTL Simplex + Hana El su spojeni na phono stage Densen DP Drive. Phono interkonekt je Black Rhodium Opera DCT (srebro) a od phono stagea pa do integriranog pojačala Parasound Halo integrated signal je putovao Black Rhodium Aria DCT interkonektom. Halo i zvučnici Wharfedale Jade 7 bili su spojeni Black Rhodium Encore bi-wire zvučničkim kabelima. Strujni kabeli su bili također Black Rhodium i to model Fusion. Nakon nekoliko manjih izmjena i proba ovaj set-up mi se činio sasvim primjeren i odgovarao je gramofonu.

simplex rear

Zvuk Simplexa..
I kako se ovaj antipod vremenu u kojem se nalazi dojmio vašeg recenzenta? Nije dugo trebalo (50-tak sati da se usvira zvučnica) da se podsjetim zašto je dobar stari gramofon još uvijek tako popularan izvor zvuka. Jest...za mnoge je ovo gnjavaža. Golf loptice, flaksevi, silikonska ulja, nosači i koloture i kada sve podesite opet vam se čini sve tako fragilno i delikatno da jednostavno ne vjerujete da to sve skupa može ispravno i dobro prosvirati. No kada se ubrzo uvjerite da je sve leglo na svoje mjesto i kada iz zvučnika počne dopirati vrlo živ i kompetentan zvuk spoznajete da je trud nagrađen. Koliko je ukupan dojam zasluga Simplexa a koliko Hane teško je znati jer gramofon nisam probao s drugom zvučnicom no uočljivo je da kombinacija fino crta konture prostora i raspored izvođača u orkestru. Oni koji ni za živu glavu za zvučnicu ne bi potrošili više od 100 eura mogu ovu moju tvrdnju smatrati elitizmom bez pokrića no zvučnice između 3000 i 4000 kuna uglavnom ovu performansu ne rekreiraju na ovom nivou. Može li Simplex bolje ili možda je to Hana u ovom trenutku će ostati nepoznato. Osim odličnog crtanja prostora zvuk ove kombinacije odlikuje fluidnost zvuka. Sve je bez jasnijih koloracija pa bi možda netko zvuk ove kombinacije nazvao hladnim ili analitičnim no to nije istina.

Naravno nema nikakvog pretjeranog zatopljavanja zvuka koji je svojstven nekim jeftinijim MM zvučnicama no s druge strane ne možemo reći da se radi o „harmonijskoj pustinji". U svakom slučaju radi se o punokrvnom analognom zvuku. E sada, koliko je to danas van mode i podalje od trendova to je svakako pitanje za neku drugu raspravu. Zvuk je živ, lako skreće pozornost na sebe i kao da traži da poslušate sljedeću ploču. Vrlo zabavno i poželjno. Dojam veličine vokala i instrumenata je baš onakav kakav treba biti a to je karakteristika koja je danas izuzetno rijetka. Kada je tako glava pjevača nema 2 metra u promjeru niti su gitare po 5 metara svaka premda priznajem to svakako može impresionirati one neiskusnije. Dinamika je na vrlo visokom nivou pa time je uzbudljivost zvuka prisutna. Mirkodinamički potencijali pokazuju nekompetentnost tek kod najtiših partitura glazbenog predloška pa je odjek zvuka i scene djelomično reduciran. Sve u svemu bilo bi dobro da svatko tko ne uživa u zadovoljstvima koji može pružiti dobro podešeni gramofon nađe vremena i posluša što je to dobar analogni zvuk.
Zvuku ovog gramofona možemo nešto prigovoriti tek kada ga usporedimo s višestruko skupljim pripadnicima svoje vrste i to ne svima. U takvom rasporedu snaga naravno je da rekreacija prostora može biti još bolja, dinamika impresivnija, mikrodinamika uočljivija a timbar instrumenata raskošniji. Naravno za sve to treba dublje zavući ruku u džep. Tako je to u analogiji...

Zaključak:
Well Tempered labs Simplex + Hana EL je odlična analogna kombinacija za ambicioznije ljubitelje gramofona. Slavna prošlost i reputacija koju WTL ima svakako je od pomoći. Zvuk vraća vjeru u hifi svojom fluidnošću, ispravnošću i rekreacijom prostora. Mane ovog sistema su uvjetne. Ako ste pomalo lijeni i ako je to sve skupa za vas prevelika zafrkancija onda je ovaj gramofon overkill za vas. Istina, treba se potruditi i dobro ga podesiti i to nije jednostavno no opet nije ni tako teško obzirom za nagradu zvukom koja onda slijedi. Vrijedi se potruditi....

Info:

simplex front head
Model: Well Tempered Simplex + Hana EL
Cijena: 13.990 gramofon + 3490,00 zvučnica
Ustupio na test: HD Multimedia, http://hd-multimedia.com/

 

Presudili smo:
Izrada:                4star
Performanse:        4star
Opremljenost:       3star
Jel vrijedi te pare: 5star

Pozitivno: Pravi analogni zvuk, tečan, ispravan i odlične rekreacije prostora
Negativno: Slab komfor i relativno teško podešavanje

Stoga zaključujemo:
Well Tempered labs Simplex + Hana EL je odlična analogna kombinacija za ambicioznije ljubitelje gramofona. Slavna prošlost i reputacija koju WTL ima svakako je od pomoći. Zvuk vraća vjeru u hifi svojom fluidnošću, ispravnošću i rekreacijom prostora. Mane ovog sistema su uvjetne. Ako ste pomalo lijeni i ako je to sve skupa za vas prevelika zafrkancija onda je ovaj gramofon overkill za vas. Istina, treba se potruditi i dobro ga podesiti i to nije jednostavno no opet nije ni tako teško obzirom za nagradu zvukom koja onda slijedi. Vrijedi se potruditi....
Konačna ocjena:  4star

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register