Sound News Web - Discovery Of Sound

ANALITIČKI POGLED DARKA BRLEČIĆA..12

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 
Kanadski high-end u odlasku
Piše: Darko Brlečić

rsz classe logo head
"Stalna na tom svijetu samo mijena jest" –svojedobno je to napisao Petar Preradović. Mora se priznati da je bio u pravu. Te njegove misli su i danas aktualne ne samo u društvenom životu nego i šire. Dapače, to se može odnositi na poslovna događanja, naročito u audio/video industriji. O bolnim poslovnim previranjima uvijek je teško razmišljati, a još teže o tome nešto napisati. Kako saznajemo, Classe Audio bi mogao uskoro zatvoriti svoja vrata, a sve ostalo bi moglo postati dio povijesti.

 rsz sigma ssp mkii front
Iz raznih izvora stižu informacije da bi 6.listopada Classe zatvorio svoje sjedište u Montrealu, a time lagano ugasio svoju proizvodnju. Tvrtka ove godine u ožujku je prošla veliko restrukturiranje, koje je između ostaloga uključivalo otpuštanje radnika, konkretne promjene u planovima i procesima. Menadžment je uvjeravao javnost da će se krenuti naprijed na novoj osnovi. Nakon toga nije bilo nikakvih konkretnih informacija.
S obzirom na to da je Claasse dio grupe B&W za očekivati je bilo da će od britanskog proizvođača zvučnika stići kakav konkretan odgovor ili promemorija. Nažalost, ništa od toga. Britanci su ostali dosljedni sebi, zakopčani do grla. Naime, od 2001 godine Classe je postao dio grupacije B&W , te prolazio standardne promjene, zajedničko nastupanje na tržištu i šire.
S vremenom je postalo primjetno da Classe sve manje nastupa na renomiranim događanjima, noviteta skoro da nije bilo,a tržište je bilo oskudno opremljeno proizvodima. Doduše, bez obzira na poteškoće, kompanije je mogla regularno opskrbljivati tržište odabranim modelima kako ne bi došlo do nepotrebnog lageriranja robe. Ono što je signifikantno nalazi se u pismu poslanom uvoznicima, distributerima i trgovcima (srpanj 2017) gdje gdin Richard Campbell obavještava poslovne partnere o novim smjernicama za proizvodnju, kao i nuđenje potpune servisne usluge, jamstva i podršku za Classe uređaje. No, o planovima za nove modele i zamjenske uređaje ni jedne riječi. Iz toga se moglo iščitati da novih planova nema, te da su razvojni projekti zaustavljeni. Ono što posebno zabrinjava je da kompanija posjeduje velike zalihe vrijednih ugradbenih dijelova, što od dobavljača, što iz vlastite produkcije. Ovo potonje može biti problem, jer ako se ti dijelovi ne iskoriste onda to postaje „mrtvi kapital" a to nitko ne voli. U ovom trenutku pravo pitanje glasi: Zašto bi netko potrošio silan trud, vrijeme, resurse i novac za restrukturiranje kompanije , ako se ona kasnije gasi ? Izgleda da nitko u dogledno vrijeme neće dobiti odgovor. Na mnogobrojne novinarske upite iz Classea nije stigao nikakav odgovor niti poslovni komentar. Što će biti, vidjet ćemo. Za to vrijeme svi Vi koji posjedujete nešto iz Classe proizvodne game, uživajte u tomu, slušajte muziku bez opterećenja kao što sam ja nekada slušao dok sam bio vlasnik Classe CD playera....


Info: https://www.strata-gee.com/classe-closing-october-6th/

 

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register