Sound News Web - Discovery Of Sound

POGLED..14

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dobar posao Austrijanaca

Piše: Darko Brlečić

rsz darkopanasonic n xxx head
Pro-Ject kupio Musical Fidelity
Negdje za vrijeme trajanja Munchenskog high-end sajma, onako ispod radara je prošla vijest o kupovini Musical Fidelitya od strane tvrtke Pro-Ject. Zapravo, par oskudnih rečenica se o tome moglo pročitati na društvenim mrežama kao usputne vijesti.

Autor koji je objavio šturu vijest o toj kupovini vjerojatno nije ni svjestan o kakvom se tzv.udruživanju radi, mogućim tržišnim pomacima, kao i utjecaju na novu klijentelu. Ono što se uspjelo razaznati iz vijesti je to da Londonski ured Musical Fidleitya je zatvoren, sav biznis je premješten u Austriju (Mistelbach). Osnivač i dizajner Musical Fidelitya, Anthony Michaelson postaje savjetnik, dok nekoliko ugašenih proizvoda ponovo će doživjeti zvjezdane trenutke. Na prvo čitanje to ispada kao klasično preuzimanje. No je li baš to tako ?
Prije nego nastavim s opservacijama, evo malog podsjetnika o navedenim kompanijama.

rsz signature12 unutxt
Pro-Ject
Pro-Ject Audio Systems je proizvođač kvalitetnih stereo uređaja, prvenstveno gramofonskih integracija i popratne opreme. Sjedište tvrtke je u Mistelbachu (Austrija), dok proizvodna postrojenja se nalaze u Češkoj i Slovačkoj. Glavni i odgovorni je gdin. Heinz Lichtenegger. Tvrtka je pokrenuta 1990 godine, u vremenima kada je digitalna tehnologija bilježila značajan tehnološki rast, dok su proizvođači analognih reproduktora oklijevali s proširenjem svojih portfelja zbog ondašnjeg trenutnog pada interesa za njihove proizvode. Taj trenutak je gdin. Lichtenegger odlično iskoristio, ponudio je gramofonske integracije po pristupačnim cijenama, kako bi mogao utjecati i na populaciju koja je željela posjedovati takvo što bez probijanja vlastitog bankovnog računa. Kako je vrijeme odmicalo tako je i tvrtkin proizvodni portfelj rastao, tržište je pozitivno reagiralo na novog igrača, te su paralelno stizale i nagrade za odlične proizvode. Danas Pro-Ject proizvodi široku lepezu gramofonskih integracija (svih cjenovnih kategorija), a u zadnje vrijeme i micro hifi-komponente pod imenom Box Design.

rsz 1 nuvista 800front

Musical Fidelity
Priča o Musical Fidelityu je zapravo priča o izradi elektroničkog sklopovlja za vlastiti užitak. Mladić pod imenom Anthony Michaelson je odlučio napraviti iskorak u vlastitom audio sustavu, taj iskorak se zvao The Preamp. Prvobitna zamisao je da se napravi kvalitetno pretpojačalo za vlastiti hifi sustav. Nakon prvih preslušavanja od strane prijatelja-hobista, mladi Michaelson je morao izraditi više primjeraka, nakon toga je krenula zamisao o vlastitoj maloserijskoj proizvodnji. Sve ostalo je slavna povijest.Prvi uređaj koji je ugledao svjetlo dan a je pretpojačalo – The Preamp (1982). Dvije godine kasnije stiže stereo integrirano pojačalo A1 čiji elektronički dizajn potpisuje legendarni Tim de Paravincini. Navedeno integrirano pojačalo je isporučivalo 20 watti po kanalu, s time da prvi watti su bili u režimu rada čiste A klase. Integrirac je bio veličine kutija za cipele, bez tonskih kontrola, preklopki, samo selektor ulaza, regulator glasnoće, jednostavnost koja bila sinonim za elektroniku ranih 80-tih godina. Pojačalo A1 je zbog iznimnih performansi izazvalo pravu renesansu Britanske hifi industrije. Kako je kompanija rasla, tako je i njen portfelj bio sve bogatiji. Unutar ponude su se mogle (a mogu i danas) naći komponente s lampaškim ustrojem, snažna izlazna pojačala, sofisticirana phono-pretpojačala i sve traženiji D/A konverteri s pojačivačkim sklopom za slušalice. Proizvodni program je toliko bogat da svatko može nešto naći po svom ukusu.

rsz 1 nuvista cdfront

Kako će nova zajednica funkcionirati ?
Na ovo pitanje odgovor glasi : Savršeno ! Naravno, ako ne dođe do poremećaja u kreiranju novih poslova i projekata. Naime, obje kompanije imaju prepoznatljiv portfelj, proizvodi su im međusobno kompatibilni, imaju stabilnu tržišnu poziciju, te kod njih nije bilo poslovnih ekscesa niti promjena.

Što mogu potencijalni kupci očekivati ?
Osječaj audiofilske privrženosti nekom dizajnu solid state pojačala ili gramofonske integracije subjektivna je i intimna stvar – posebno kada se radi o preferiranju određene škole dobrog zvuka koja može uključivati geografski položaj voljene kompanije. U ovom slučaju radi se o Britanskom pristupu visoko vjernom zvuku (Musical Fidelity) i Srednje-europskom pristupu (Austrija-Češka, Pro-Ject Audio Systems). Sa svakim novim dizajnom ili proizvodom obje kompanije će izazivati nemalu pažnju. Ono što potencijalni kupac može od njih očekivati su cjelovita rješenja na duge staze. Duboko sam uvjeren u to ! Naime, međusobna sonična i tehnička kompatibilnost su glavni uvjeti da jedan sustav profunkcionira od glave do pete, a MF i Pro-Ject Audio to jesu. Prije 15-tak godina sam u vlastitom sustavu posjedovao MF i Pro-Ject Audio uređaje, te se uvjerio da se radi o iznimnim konceptima za koje ne treba dizati bankovni kredit. Doduše, obje kompanije u svom portfelju imaju high-end uređaje, tako da i vlasnici debljih bankovnih računa mogu baciti pogled na njih.
Zbog svega navedenog ne vidim razloga za skepsu, niti iritantne brige oko tržišnog pozicioniranja, koje je prije ovog „braka" određeno. Sustav kvalitetnog vrednovanja omogućuju korisnici i potencijalni kupci, na to ne mogu utjecati niti dioničari niti zadrti kritičari...


SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register