Sound News Web - Discovery Of Sound

Kućna zabava 1 Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Ljepota Velikih Zaslona 

Piše: Darko Brlečić 

Plan nabavke sustava za kućnu zabavu ste do u detalje izradili, pa ste krenuli u obilazak specijaliziranih trgovina elektroničkom opremom, no zbunjuje vas velika i šarolika ponuda televizora s ravnim ekranom. Koji kupiti, s kakvom opremom, koju dijagonalu ekrana odabrati ? Naravno da svaki potencijalni kupac voli biti detaljno informiran o ponudi televizora s ravnim ekranima, jer tko zna je li prodavač dovoljno educiran da nam odgovori na sva naša pitanja, pa kako bi se razne nedoumice smanjile na najmanju moguću mjeru, pokušat ćemo kroz razne preporuke dati određen okvir za razmišljanje o nabavci elektronike za kućnu zabavu.

Mali ili veliki zaslon ?

Pitanje iz naslova članka vrlo često je dilema kod kupaca televizora. Naime, dolaskom u trgovinu, kupci su vrlo često "bombardirani" šarolikim rasponom dijagonala među televizorima. U zadnje vrijeme dominiraju televizori s dijagonalama od 40"inča (102cm) pa naviše. Kod kupovine televizora moramo dobro razlučiti da li želimo od dnevnog boravka napraviti kino-dvoranu s velikim platnom, ili možda želimo uživati u omiljenim programima koristeći iznadprosječnu kvalitetu modernih televizora s ne prevelikom dijagonalom a razmišljanje o tome uveliko će pomoći oko finalnog odabira televizora. Također, ne treba zaboraviti daće televizor svojim dimenzijama zauzeti određen prostor u dnevnom boravku,a time i promijeniti vizuru Vašeg doma.

Kolika nam je rezolucija potrebna ?

Rezolucija ili razlučivost zaslona je podatak koji govori o fizičkom kapacitetu ekrana. Taj podatak se očitava u pixelima (točkama). Što je veći broj okomitih i vodoravnih pixela, to je viša razina kvalitete slika. U zadnjih nekoliko godina proizvođači televizora su napravili pravu pomutnju po pitanju razlučivosti ekrana, pa tako danas nalazimo televizore s oznakom HD Ready ( 1366x768), Full HD (1920X1080), te u novije vrijeme oznaku ULTRA HD 4K (3840x2160). HD Ready rezoluciju možemo naći na ekranima raspona dijagonale od 19 - 32 inča, Full HD rezoluciju možemo naći na ekranima u rasponu od 32 - 55 inča dok UHD 4K rezoluciju možemo naći na ekranima od 40 - 65 inča, a kod pojedinih proizvođača i na većim ekranima. Iako navedene brojke djeluju impresivno, praksa pokazuje da samo filmofili uživaju u visokoj razlučivosti zaslona. Naime, redoviti program na našoj televiziji nije proizveden u HD formatu, pa tek pojedini operateri koji nude pakete 3U1 (telefon, internet, televizija) imaju mogućnost isporuke HD signala prema svojim korisnicima.


Tehnološka/tehnička opremljenost

Osim visokorazlučivih zaslona kod televizora, veoma bitna je stavka tehnološka/tehnička opremljenost istih. Tako između ostaloga: kakva je matična ploča i grafička kartica implementirana u sam televizor govori o radnim mogućnostima uređaja. Navedene komponente diktiraju rad uređaja s dolaznim signalom, obradom i filtracijom ulaznih šumova. Praksa je pokazala da nije svejedno da li ulazni signal obrađuje procesor sa 100Hz, 200Hz ili 400Hz-a. Naime, zbog nesavršenosti današnjih tv uređaja, procesor za obradu signala odrađuje dobar dio radnih zadataka u svezi s glatkoćom pokreta objekata na slici i obradom paleta boja. Osim matične ploče i grafičke kartice, današnji televizori posjeduju tzv. mrežnu karticu koja omogućuje žično ili bežično povezivanje na internet (Smart tv funkcija) a time se dobiva funkcija spajanja televizora na internet i pregledavanje sadržaja s njega, kao i strimanje video sadržaja.Ugrađeno 3D sklopovlje omogućuje izniman doživljaj dubinske perspektive kod filmskog zapisa, pa ponekad gledatelji imaju osjećaj da sudjeluju u filmskoj radnji. Posebna pogodnost novih tv uređaja je postojanje višestrukih DVB-T/DVB-C/DVB-S2 prijemnika s mogućnošću snimanja tv programa preko USB sučelja.Implementirana USB sučelja omogućuju gledanje i snimanje video zapisa na HDD naprave visokog kapaciteta što je više nego dobra zamjena za nekadašnje video snimače. Praktično i jednostavno.


Ravni ili zakrivljeni tv ?

Tijekom zadnjih nekoliko godina dizajn televizora se poprilično promijenio. Od nekadašnjih nezgrapnih plastičnih velikih kutija pa sve do današnjih iznimno tankih elegantnih ravnih i zakrivljenih oblika. Tržištem dominiraju u visokom postotku tanki ravni elegantni televizori, no sve veća pojava zakrivljenih u zadnjih godinu dana govori da bi se trend mogao značajno promijeniti. Glavni nositelji proizvodnje zakrivljenih televizora su Samsung(LED LCD) i LG (OLED TV). Tanki ravni televizori lako se smještaju u prostor, vizualno djeluju kao umjetnička slika, te kut gledanja više nije problematičan kao prije.


Zakrivljeni televizori koji su se pojavili u zadnjih godinu dana zauzimaju sve više pažnje među potencijalnim kupcima. Njihove performanse su identične onima s ravnim zaslonom, a ni cijena nije nešto drugačija i dolaze u dijagonalama od 55 inča pa naviše. Zakrivljeni tv omogućuje bolju dubinsku percepciju i snažniju intenzivnost gledanja video zapisa. Njihova zakrivljenost omogućuje da ljudski periferni vid bude uključen u proces gledanja, a također refleksija ambijentalne svjetlosti smanjena je na minimum. Zakrivljeni zaslon je idealan za ljubitelje filmova i gejmersku populaciju. Da bi se iskoristile mogućnosti zakrivljenih tv-a nužno je sjedenje na optimalnoj distanci u odnosu na televizor.

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register