Sound News Web - Discovery Of Sound

Black Rhodium JET HDMI 2.0 Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 4K Kabelska poveznica  

Piše: Darko Brlečić 

Pisati o HDMI kabelu koji može prenositi 4K informaciju u punom opsegu i pri tom ga uspoređivati s vodovodom je pomalo čudno, blasfemija ili možda još jedan ispad pomaknute osobe ?! Ne, ništa od navedenog. HDMI kabel jednako je važna karika u modernom av sustavu isti kao što je kvalitetan vodovod nužan za funkcioniranje životnog prostora. Zašto je to važno slijedi u nastavku.

 Na našem tržištu je pravi kaos kada su u pitanju kabeli za međusobno povezivanje audio i video uređaja. Već jedno izvjesno vrijeme u trgovinama elektroničkim uređajima se mogu naći HDMI kabeli čudnog izgleda i još čudnijih specifikacija i popratnih deklaracija, i to sve popraćeno tzv. prihvatljivim cijenama. Iskustvo stečeno u prodaji i montaži av uređaja mi govori da kabelske poveznice koje nemaju određenu provjerenu tehnološku proceduru ne mogu provoditi signale visokih performansi a kamoli nositi deklaraciju o visokim mogućnostima. Nažalost, naše tržište može svašta progutati, a trgovačka mantra - jeftino i dobro vuče kupce u trgovine, iako je dobro poznato da kvaliteta uvijek ima svoju cijenu.

HDMI 2.0

 HDMI 2.0 je standard prijenosa digitalnog audio/video zapisa putem HDMI kabela koji je nastao kao plod posebno definiranih specifikacija (službeno objavljeno 4.9.2013). Specifikacija definira propusnost signala do 18Gbps-a, podršku za video razlučivost 4K 50/60(2160p), što je četiri puta više i detaljnije negoli 1080p/60 video rezolucija, podršku za 21:9 format, dinamički sinkronizaciju za audio i video streaming, uz to dolazi podrška za 32 audio kanala u punoj HD razlučivosti kao i auto-sinkronizacija za CEC povezivost. Kako bi proizvođači kabela mogli dobiti licencu za HDMI 2.0 potrebno je izvršiti testiranja proizvoda, za tu svrhu postoji 12 ATC-a (Authorized Test Centers) koji su smješteni u 7 zemalja (4 centra u Kini, 2 centra u Japanu, 1 centar u Koreji, 1 centar u Indiji, 1 centar u Taiwanu, 1 centar u Francuskoj i 1 centar u SAD-u).

JET HDMI 2.0

 Testirani model HDMI kabela je vrh ponude na našem tržištu, to tvrdim zato jer jedino ovlašteni zastupnik za Black Rhodium posjeduje kompletan asortiman dostupan za isporuku odmah, dok ostali uvoznici hi-fi opreme spavaju zimski san. Žalosno ali istinito ! Neću o tome duljiti ali mi je drago da se netko od uvoznika potrudio oplemeniti tržište audio/video kabelima jer je količina nadolazećih 4K uređaja sve veća a ponuda adekvatnih HDMI kabela prilično mizerna.

JET HDMI 2.0 je pravi primjer zanatski kvalitetnog odrađenog posla. Kabel posjeduje unutrašnju zaštitu od EMI/RF smetnji, implementirani vodiči su izrađeni po definiranim specifikacijama za veliku brzinu i točnost protoka podataka a konektori na krajevima kabela su obučeni u tvrdu plastičnu košuljicu koja ne ostavlja mjesta bilo kakvim mogućnostima pucanja ili sličnih fizičkih oštećenja. Vanjski plašt kao i njegova zaštita su presvučeni u mrežicu koja nije pretjerano fleksibilna. Naravno, ovakva kabelska konstrukcije se neće svakome svidjeti, pa ako spadate u kategoriju korisnika koji vole savijati kabele pod raznim kutevima kako bi lakše povezali svoje uređaje onda potražite nešto mekanije-fleksibilnije s sličnim kvalitetama ako takvo što uopće postoji.

Full HD, 3D, 4K...

 Black Rhodium JET 2 je bio u sustavu s dva velika televizora - Panasonic 65AX900 (Full Array Direct LED LCD 4K/3D TV , 50.000 kn) - Samsung UE46F8000 (Edge LED LCD 3D TV, 9.999 kn) - Blu ray reproduktor Panasonic DMP-BDT 700 (4K/3D player, 3.500 kn) i Monster 1000Ex HDMI 1.4 kabel (10.2Gbps, 600 kn), pa sam imao mogućnost isprobati kabel u raznim kombinacijama te usput napraviti mali usporedni test dva HDMI kabela. U spomenutom društvu kabel se odlično ponašao, nemam nikakvih posebnih prigovora na reprodukciju slike i zvuka. U 4K varijanti filma Life of Pi uočena je glatkoća finog nijansiranja spektra koje čine žuta, crvena, narančasta boja posebno kod scene kada glavni junak vodi nemilosrdnu borbu preživljavanja s Bengalskim Tigrom u spasilačkom čamcu nasred otvorenog mora gdje dinamika prirode ne ostavlja mogućnost bilo kakvog opuštanja.Slika je bogata detaljima,dubinska perspektiva je odlična, unutar RGB spektra su razlučive finese dok zvučna kulisa nema tako izražen bass kao što je to slučaj kod Monster 1000Ex HDMI kabela.

U sustavu gdje je Full HD rezolucija vrh mogućnosti, JET 2 je pokazao također određenu razinu spektakularnosti. U filmskom remek-djelu Stanleya Kubricka - Full Metal Jacket gdje je na brutalan način prikazan proces dehumanizacije mladih ljudi koji nakon vojne obuke moraju otići na vijetnamsko ratište slika je bogata detaljima, kontrast nijansi tamnih boja je doveden skoro do savršenstva (scena noćne borbe koja dolazi nakon kratkotrajnog primirja) a zvučna kulisa je tako izbalansirana i dinamična do te mjere da nisam mogao ostati ravnodušan.

Zaključak

 Po ne znam koji put sam se uvjerio da poštivanje odnosno pravilno korištenje propisanih industrijskih standarda donosi prave rezultate. Mala britanska manufaktura Black Rhodium se striktno drži određenih pravila, pri tome mislim na dizajn i izradu kabela za audio i video povezivanje. Black Rhodium JET HDMI 2.0 je kabel prvenstveno namijenjen ljudima koji žele maksimalno izvući iz svojih Blu ray uređaja u svrhu postizanja nirvane kod gledanja punokrvnog HD materijala ili još bolje kod 4K Ultra HD video zapisa.Slikovna i tonska ujednačenost kao i brz protok gustoće informacija stavlja oVaj kabel u prvi plan kod slaganja visoko-rezolutnog HD video sustava. Topla preporuka...

Info:

Model: Black Rhodium JET HDMI 2.0 superbrzi HDMI kabel
Cijena: 800,00 kn (2m)
Specifikacije: Mala serijska proizvodnja u Engleskoj, OFC  (24AWG) Bakreni vodiči, propusnost signala 18Gbps-a, prijenos rezolucije 4K/3D UHD ( 3840x2160p)
Ustupio na test: Zvučne Novosti - www.zvucne-novosti.hr
 

Presudili smo:

Izrada:

Performanse:

Opremljenost:

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno: 
Kvaliteta fizičke izrade, propusnost velike gustoće informacija, uravnotežena slikovna i sonična izvedba
Negativno: 
Trenutno nepostojanje konkurencije
Stoga zaključujemo: 
Po ne znam koji put sam se uvjerio da poštivanje odnosno pravilno korištenje propisanih industrijskih standarda donosi prave rezultate. Mala britanska manufaktura Black Rhodium se striktno drži određenih pravila, pri tome mislim na dizajn i izradu kabela za audio i video povezivanje. Black Rhodium JET HDMI 2.0 je kabel prvenstveno namijenjen ljudima koji žele maksimalno izvući iz svojih Blu ray uređaja u svrhu postizanja nirvane kod gledanja punokrvnog HD materijala ili još bolje kod 4K Ultra HD video zapisa.Slikovna i tonska ujednačenost kao i brz protok gustoće informacija stavlja oVaj kabel u prvi plan kod slaganja visoko-rezolutnog HD video sustava. Topla preporuka...
Konačna ocjena: 

Više u ovoj kategoriji: « Black Rhodium Sapphire HDMI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register