Sound News Web - Discovery Of Sound

Graham Audio LS5/9 Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

 

BBC potpis i slava... 

Piše: Dražen Kokanović 

British Broadcasting Corporation (BBC) je najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa na svijetu s 28.500 zaposlenih. Shodno tome BBC potpis na bilo kojem uređaju, a u ovom slučaju zvučniku, moramo doživljavati vrlo ozbiljno. Tvrtka Graham Audio odlučila je ambiciozno konstruirati remake legendarnog Rogers LS5/9 i angažirati ljude koji su u stanju novom modelu udahnuti dušu slavnog prethodnika...

 Marketinška snaga BBC potpisa je neprijeporna te vjerojatno dosta košta pa je njezin iznos sigurno značajna stavka u strukturi troškova izrade novog modela. BBC standard je u biti zbroj izmjerenih tehničkih zahtjeva koji govore o kvaliteti potrebnoj da se dobije BBC certifikat a odnosi se na zahtjeve monitoriranja u tonskom studiju. Iskusni audiofili odavno znaju da tehnički podaci uglavnom ne govore mnogo o kvaliteti zvuka, no to je već druga tema. Više je nego očito da kupci LS5/9 neće biti tonski majstori (kao i u slučaju mnogo slavnijeg LS3/5A) nego zagriženi audiofili ljubitelji stare škole konstruiranja zvučnika. To je osnovni paradoks koji mu uopće ne šteti jer je zavodljivost BBC znaka neodoljiva audiofilskoj zajednici pa danas LS3/5A ima status ikone a pogotovo na azijskom tržištu. Cijene koje LS3/5A tamo postiže graniče sa zdravim razumom pa su se, kako to obično ide, pojavili i fake modeli. Stoga budite oprezni kod takvih kupnji. 

Kako se radi o značajnom vremenskom odmaku (više od 15 godina) u Graham Audiu su imali problema s nabavkom originalnih dijelova za LS5/9. S izborom visokotonske jedinice nije bilo problema jer ju još uvijek proizvodi francuski proizvođač Son Audax. S bas srednjetonskom jedinicom nije bilo sreće jer nije bilo mogućnosti da Rogers pokrene njihovu proizvodnju. Na sreću stvar je spasio britanski proizvođač zvučničkih jedinica Volt koji je proizveo novu i navodno poboljšanu verziju izvornog modela. Osim dijelova bilo je važno u konstrukciji angažirati ljude koji će imati dovoljno znanja i iskustva da odrade ovaj zahtjevan zadatak. Izbor je pao na Dereka Hugesa renomiranog konstruktora mnogih otočkih tvrtki i sina Spencera i Dorothy koji su osnivači tvrtke Spendor. Derekov otac je bio BBC zaposlenik te je radio u njihovim laboratorijima za akustiku. 

Tehnički opis...

 Mada je do sada dosta toga rečeno pokušat ću detaljnije secirati konstrukciju Graham Audio LS5/9 tako da bi ista bila jasnija onima koji su sa zvučnicima na „Vi“. Već sam spomenuo staru školu konstruiranja zvučnika a LS5/9 je tipičan predstavnik iste zajedno s otočkim ikonama Harberth i Spendor te sličnima. KEF i Bowers su odavno krenuli drugim putem. Dok se potonji svojski trude u eliminaciji vibracija zvučničkog kabineta „stara“ škola drži da je bolje iskoristiti ih a ne boriti se protiv njih. Temelj konstrukcije kabineta LS5/9 je tanka šperploča od koje su izrađene stijenke i dimenzije kutije koje svojim duljinama eliminiraju rezonantne pikove. Ovo je važno u konkretnom slučaju jer se u unutrašnjosti kutije koristi relativno malo damping materijala. Dakle ovo nije nikakav voodoo nego se znalački koriste saznanja o gabaritima kabineta odavno poznata. Rezime izgleda otprilike ovako: Ako su dimenzije kutije odabrane tako da su 3 rezonancije svih stranica dovoljno udaljene jedna od druge možemo dobiti 3 mala i relativno nečujna rezonantna pika za razliku od jednog velikog i čujnog kada bi sve stranice bile istih dimenzija. Kucanjem po stranicama lako je uočiti da stranice nisu ukrućene i poprilično zvone. Proizvođač tvrdi da je u stanju kontrolirano koristiti vibracije kabineta tako da isti sudjeluje u reprodukciji zvuka. Ovo nije prvi takav slučaj a dali „drži vodu“ pokazat će slušni test. Prednja ploča je relativno velika što je opet u raskoraku s modernim poimanjem organizacije prednje ploče zvučnika. Moderna znanost tvrdi da prednja ploča treba biti što manja i što oblijih rubova da se izbjegnu refleksije i zvonjava prednje ploče. Nije teško primijetiti da je kod LS5/9 sve u potpunosti suprotno pa je prednja ploča prilično velika dok o rubovima očito nitko nije vodio računa. Što se tiče vizualnog dojma ne mogu se oteti dojmu da je ovo look za ekstravagantne old fashion ljubitelje. Na odobravanje ljepše polovice ne treba baš računati premda bi im mogla biti simpatična spoznaja da bi se na zvučnicima lako moglo naći mjesta za lijepu vazu s cvijećem. 

Oko odabira zvučničkih jedinica nije moglo biti puno opcija jer se radi o remakeu slavnog modela iz prošlosti. Odabir drivera je logičan premda je opet iz današnjeg kuta gledanja staromodan. Prvo driveri su relativno veliki (34 mm visokotonac i 200 mm bas) no kada vidimo promjer bas jedinice logično se nameće izbor relativno velikog visokotonca da bi se zadržao relativno niski rez u sretnici. Ovo je suprotno situaciji kod LS3/5A gdje je izabran mali mid-bas pa je i izbor visokotonca mogao biti 19 mm zbog velikog dosega KEF B-110. Danas je trend poprilično drugačiji pa proizvođači kod dvostaznih a poglavito standmount modela uglavnom koriste bas-mid jedinice od 130 do 170 mm a visokotonce od 19 do 25 mm. Voltov bas-mid driver ima membranu izrađenu od polipropilena koji danas očito gubi bitku s tvrdim metalnim, papirnim i kompozitnim materijalima. Ovo držim nepravednim no čak je u KEF odustao od polipropilena premda ga je desetljećima gurao u svim svojim serijama zvučnika. U katalozima vodećih svjetskih proizvođača jedinica polipropilenske membrane se vrlo rijetko nalaze. Još jedna nova moda?

Zanimljiva je montaža prednje ploče zvučnika koja je „duša i srce“ LS5/9. Naime na istu se montiraju obje zvučničke jedinice i skretnica a onda se sve zajedno ušarafi u zvučnički kabinet. Šarafi se upadljivo vide a čini mi se da ih se baš i ne trude sakriti kao i njihovi kolege iz Harbertha i Spendora pa i ovdje moram primijetiti stanovitu „novo-staru modu“. Na količinu zvučne energije visokotonca možete utjecati sklopom koji se nalazi lijevo na prednjoj ploči i to u koracima -1, 0 i +1 dB. Tvornički je podešeno na 0, a ako želite malo oduzeti ili dodati morat će te se primiti lemilice i žicu spojiti istom na željeno mjesto. Meni nije ničega nedostajalo ni bilo višak pa tvorničke postavke nisam dirao. Skretnica je u duhu vremena kada je izvornik nastao što znači da je relativno komplicirana i strmog reza premda dobar dio dijelova otpada na L atenuatore visokotonca. Stalci su posebna priča i u Graham Audio inzistiraju na upotrebi njihovih originalnih stalaka jer, kako u tvornici tvrde, LS5/9 ne svira dobro sa stalcima koje uobičajeno nalazimo na tržištu (kruti i masivni). Izrada istih nije baš naročito luksuzna ali bi trebali poslužiti svrsi. Slika govori više od riječi pa možete i sami vidjeti kako izgledaju. Isti se sa zvučnikom spajaju u 4 točke elastičnim kitom i premda izgledaju krhko zajedno čine stabilnu cjelinu. Zvučnički terminali su primjereno kvalitetni i monowiring što je opet u duhu vremena kada je izvornik nastao. U to vrijeme se o kabelima vrlo malo razmišljalo..

Osvrnut ću se malo na tehničke podatke koji, kao i uvijek, mogu o zvučniku govoriti mnogo a istovremeno ništa. Unatoč relativno tankim stranicama ukupna masa zvučnika nije mala i iznosi 14 kg po komadu. Razlog tome su vjerojatno ipak veliki gabariti za standmount model te iznose 46 x 28 x 27,5 cm. Preporučena pojačala su u rasponu od 50 do 200 W po kanalu i ovaj podatak držim prilično uopćenim i ne pomaže vam mnogo. Impedancija je 8 Ohma nominalno i za razliku od nekih drugih slavnijih otočkih proizvođača vrlo je stabilna i ne pada ispod 7 Ohma. Osjetljivost je prosječnih 87 dB a maksimalni tlak je 100 dB na 2 metra udaljenosti za par zvučnika. I još jedan podatak o ovjesu bas zvučnika koji ne piše u tehnikalijama. Isti je vrlo mekan što znači vjerojatno nizak ukupni Qts zvučnika i relativno niska rezonantna frekvencija na zraku. Naime kod ovakvih konstrukcija bas jedino možete postići mekanim ovjesnom, dok s obzirom na to da driver duboko zadire u srednje-visokotonsko područje, pokretna masa membrane i ovjesa mora biti što je moguće manja. I još jedan plus mekanog ovjesa je činjenica da takvi driveri obično imaju odličnu rezoluciju. 

Odabir pojačala...

 Moje spoznaje o izboru adekvatnog pojačala za LS5/9 se donekle razlikuju od onih koje su dobili kolege iz drugih renomiranih tiskovina. Naime vrlo se često spominje potreba za velikom snagom u smislu kontrole najdonjeg basa. Istina LS5/9 ima malo uzvišenje u basu no kako ga „ubiti“ a ne uništiti čaroliju sasvim je drugo pitanje. Krenuo sam s upotrebom Quad Elite pre + amp kombinacijom koja može isporučiti cca 70-80 W po kanalu. Nikakvih problema s pogonom nije bilo no lagano nadvišenje u basu je bilo prisutno. Prelaskom na Audiolab 8000M monoblokove (125 w po monobloku) ovaj je efekt djelomično anuliran no nestalo je malo čarolije zvuka. Nemojte me krivo shvatiti. Svaki zvučnik voli snažno pojačalo no u ovom slučaju pojačalo koje bi bilo snažno i odgovaralo soničnim performansama nažalost jako puno košta a tijek recenzije je pokazao da za tim nema nužne potrebe. Da bi ova recenzija u potpunosti bila u retro stilu odlučio sam probati kombinaciju s Quad QC-24 pretpojačalom i 15W Quad II classic cijevnim monoblokovima. Ovo legendarno pojačalo nažalost nije prepoznato kod domaćih audiofila što je iznimna šteta jer posjeduje mnoštvo vrlina koja ga svrstavaju u sam vrh. Mana je visoka izlazna impedancija (8 ohma) i relativno mala snaga. Na testu u Stereophileu su izmjerili 25 W po kanalu pa izgleda da je tvornička specifikacija prilično konzervativna. Kada ovoj ipak pristojnoj snazi dodamo push-pull ustroj i monoblok konfiguraciju ponekad ostanemo osupnuti što sve ovo pojačalo može pokrenuti. Ovu kombinaciju sam koristio veći dio testa jer se pokazala kao odličan match. Snage je bilo dovoljno jer je visoka i mirna impedancija LS5/9 omogućavala Quad II pojačalima da dođu do punog izražaja. Kako se pak ipak radi o cijevnim pojačalima manje snage i time manjom energijom isporučenom u bas područje anulirao se pik koji smo uočili u bas području...

Zvuk...

 Mada je recenzirani zvučnik standmount tipa zvuk je velik i sočan kao da se radi a kakvom velikom samostojećem modelu. Dakle sve moguće restrikcije koje zvučnici za stalke uglavnom nose u ovom slučaju nisu prisutne. Zbog toga smještaju LS5/9 treba pokloniti dužnu pažnju i u tom smislu nikakvo ekonomiziranje položaja i prostora ne dolazi u obzir ako želite pravi rezultat. Uz upotrebu Quad II pojačala zvučna slika izgleda kao vrhunsko ulje na platnu. Boje su žive, guste, izražajne a rubovi nisu najprecizniji i prelijevaju se jedni preko drugih. Pažnja, htjeli mi to ili ne, je više koncentrirana na ukupan dojam nego na pojedine izvođače ili instrumentalne redove. Zvučnu sliku svakako ne možete „rezati nožem“ i u tom smislu nedostaje apsolutna rezolucija i transparencija. Čudno je to što vam to ne nedostaje i LS5/9 vas lako uvuče u srh glazbenog predloška fantastičnim timbrom pa uživanje u glazbi postaje pravo zadovoljstvo bez potrage grešaka sistema. Ako slušajući ove zvučnike prestanete razmišljati o HIFI-ju nemojte se čuditi. I meni se to dogodilo. Izražaj tijela instrumenata, a poglavito gudača, je na vrlo visokoj razini. Ponekad su se možda čela učinila prevelika no moram priznati da je ovaj osjećaj varirao od snimke do snimke. Uzrok tome je vjerojatno u opisanom piku u bas području i „sviranju same kutije“ tako da o harmonijskoj pustinji ne možemo govoriti. Koloracija ili ne? Teško je reći no da se uz ove zvučnike može dobro zabaviti je činjenica. Sigurno je da bi se upotrebom različitih pojačala mogao dobiti drugačiji dojam, možda više rezolucije, prostora, brzine no ipak čini mi se da se osnovni karakter ne bi izgubio. Radi se o zvučniku koji ne razočarava a kakvoj god vrsti glazbi se radi. Pravi allrounder. Na gramofonu ili u CD playeru nalazili su se Prodigy, Nirvana, ZZ-Top, Led Zeppelin, Aretha Franklin, Joe Cocker, Diana Krall, Patricia Barber, Miles Davis, Herbie Hancoock, John Coltrane, Mahlerova 1. I 5., Mozart Requiem, Fantastična simfonija itd..itd..Uvijek je reprodukcija bila na visokom nivou. Skupi zvučnici, a LS5/9 sa svojom cijenom od 3500 funti + 300 funti stalci to je, znaju biti killeri pojačala. Ovdje to nije slučaj. Najveća vrlina ovog zvučnika je njegova blagonaklonost prema pojačalima. Ok...single ended pojačala vjerojatno nisu najbolji izbor no otvara se mogućnost čitavog mnoštva cijevnih, ne preskupih, pojačala srednje snage (40-60 W) koja će biti idealan partner ovim zvučnicima. Ista je stvar i sa solid state amplifikacijom koja također ne mora biti snažna ali poželjno je da lijepo svira jer zbog benigne impedancije napajački sklopovi pojačala neće imati težak zadatak. 

Zaključak:

 Iznimno zadovoljstvo mi je bilo družiti se s ovim zvučnicima. Graham Audio je napravio odličan potez izradivši remake slavnog prethodnika Rogers LS5/9. Dobro se podsjetiti kako su zvučnici nekad svirali i kako im tehnološki napredak nije mnogo naštetio. Cijena za par nije mala i to držim jedinim ozbiljnim nedostatkom. Legende uvijek koštaju. Vrlina je na pretek. Odličan i tjelesan zvuk, gustih i živih boja te odlična suradnja s čitavim nizom ne preskupih pojačala šire krug potencijalnih kupaca koji u ovom zvučniku mogu naći trajno rješenje za svoj audio sistem...

Info:

Model: Graham audio LS5/9 standmount zvučnici
Cijena: 3.500,00 funti / par + 300,00 funti stalci / par
Specifikacije: Dvostazni dizajn, bas 200mm, visokotonac 34 mm, snaga 50-200W, bas refleks, masa 14 kg kom, dimenzije 46 x 28 x 27,5 cm
Ustupio na test: HD Multimedija - www.hd-multimedia.com

Presudili smo:

Izrada:

Performanse:

Opremljenost:

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno: 
Odličan zvuk, karizma i dobra suradnja s pojačalima
Negativno: 
Cijena
Stoga zaključujemo: 
Iznimno zadovoljstvo mi je bilo družiti se s ovim zvučnicima. Graham Audio je napravio odličan potez izradivši remake slavnog prethodnika Rogers LS5/9. Dobro se podsjetiti kako su zvučnici nekad svirali i kako im tehnološki napredak nije mnogo naštetio. Cijena za par nije mala i to držim jedinim ozbiljnim nedostatkom. Legende uvijek koštaju. Vrlina je na pretek. Odličan i tjelesan zvuk, gustih i živih boja te odlična suradnja s čitavim nizom ne preskupih pojačala šire krug potencijalnih kupaca koji u ovom zvučniku mogu naći trajno rješenje za svoj audio sistem...
Konačna ocjena: 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register