Sound News Web - Discovery Of Sound

Hegel H300

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

Pravi solid state za znalce

Piše: Darko Brlečić


Potraga za vrhunskim solid state integriranim pojačalom teška je  jednako kao dizajn i izrada istog. Ponekad mi se dizajneri čine poput kakvih alkemičara koji iz raznih otopina žele napraviti eliksir vječnog života. Negdje pred blagdane glavni urednik ovog portala počastio me time što sam dobio na test moćno integrirano pojačalo,  H 300 - stjegonošu norveške produkcije HEGEL. S obzirom da sam ljubitelj pojačala koja u sebi nose velike transformatore, snažne tranzistorske sklopove s velikim brojem watta, mojoj radosti nije bilo kraja.

Norveška audio scena

Norveška audio scena je prilično utjecajna unutar europskih okvira, doduše ne po količini proizvođača koliko po kvaliteti uradaka koji ostavljaju dubok trag među audiofilima i onima koji se tako osjećaju.

Seas, Tandberg, Electrocompaniet, Forsman, Hegel, su imena koja već jedan duži period drže čvrstu poziciju na tržištu, a  nešto od toga je prisutno i na našem nemirnom hifi tržištu.


Hegel Music Systems

Hegel Music Systems ili kraće Hegel je mala audio tvrtka smještena kod grada Osla. Glavni pokretać svega je dizajner gdin.Bent Holter. Bent Holter utjelovljuje mladog dizajnera, glazbenika-multinstrumentalista i ljubitelja njemačkog filozofa Georga Wilhelma Hegela u jednoj osobi. Spomenuti njemački filozof odnosno njegovo ime je dalo ideju gdinu Holteru oko naziva tvrtke, između ostaloga u jednom razgovoru za časopis The Absolute Sound-gdin .Holter je napomenuo da ime Hegel njemu služi i kao metafizički talisman.

Bent Holter nikad nije bio zadovoljan različitim tranzistorima i njihovim respektabilnim specifikacijama. Da bi prodro u samu srž problematike, odlučio se za znanstveni studij iz područja fizike poluvodiča na glavnom Norveškom tehničkom institutu u Trodheimu, gdje je za svoj rad dobio diplomu znanstvenika.

Kada je u pitanju solid state arhitektura pojačala, dizajnerski trio Bent Holter-Joakim Jacobsen-Magnus Holhjem ne gleda na uparivanje tranzistora kao na usaglašavanje malih crnih kutijica unutar elektroničkog sklopovlja, nego vrše pomna istraživanja koja trebaju završiti rezultatom koji se zove izostanak harmoničkih izobličenja. Između ostaloga svako pojačalo se jednako tretira po principu tzv. ispitivanja prototipa prije nego krene u završnu obradu i pakiranje za tržište.

H 300

Model stereo integriranog pojačala je potpuno nov koncept u zadnjih šest godina, počevši od strujnih krugova pa sve do ostalih detalja. Zapravo ovaj integrirac je preslikana arhitektura pretpojačala P30 i referentnog izlaznog pojačala H30 uz dodatak D/A pretvarača s pet ulaznih priključaka. Cijena za ovaj uređaj je iznenađujuće niska, svega 35.000 kuna.

Integrirac H300 je dizajniran za režim rada u AB klasi, gdje isporučuje čvrstih 250 watta na 8 ohma, odnosno 430 watta na  4 ohma uz odnos signal/šum 100dB, a damping faktor je veći od 1000.

Središnjim djelom pojačala dominira toroidni transformator od 1000VA i kapacititvna sekcija od 90,000µF.


Tranzistori u ulaznom stupnju su na poseban način uparivani, time se po tvrdnjama Hegelovih inžinjera smanjuje harmonijska distorzija višeg-reda, koja se inače pojavljuje kada tranzistori nisu hranjeni simetričnim signalom nego nesimetričnim signalom, a gro današnje snimljene muzike obiluje nesimetričnim signalom. Također u H300 implementirana je Hegelova patentirana SoundEngine tehnologija koja omogućuje eleiminaciju greške kod lokalnog signala što je inače prisutno kod dizajna AB klase.

Unutar pojačala se nalazi korekcioni sklop koji eliminira nelinearnosti u svakom dijelu izlaznog stupnja.

Model H300 je primjer jednostavnosti, na prednjem panelu se nalazi potenciometar za glasnoću, selektor ulaza i strujni prekidač. Središnjim djelom prednje plohe dominira veliki zaslon koji svjetli u plavičastoj boji. Na stražnjoj strani se nalaze tri nebalansirana priključka i jedna balansirani priključak. Integrirano pojačalo se može ponašati i kao zasebno pretpojačalo(preamp izlazni priključak), te kao amplifikacijski dio multikanalnog lanca- za tu namjenu postoji poseban ulazni priključak. Taj priključak se može elektronski regulirati kod selektora ulaza tako što se na zaslonu pojavi oznaka HE 82 što u praksi znači da je preptpojačalo u posebnom modu,a izlazno pojačalo spremno za rad.

Za prihvat zvučničkih kabela postoji samo jedan set terminala, ali  to nije sve.


Unutar ovog integrirca postoji D/A pretvarač baziran na 32bit AKM 4399 čipsetu za koji Hegelovi inženjeri smatraju da je najbolja ponuda na tržištu. Ulazni priključci kod DAC-a su 24bit/96kHz asinhroni USB ulaz, te po jedan par optičkih i jedan par koaksijalnih S/PDIF ulaza koji prihvaćaju signale do 24bit/192 .

Posebna zanimljivost je postojanje tzv. digitalno izlaznog stupnja kroz koaksijalnu vezu.

To omogućuje korisnicima da nadograde H300 s vanjskim DAC-om. Potrebno je samo spojiti koaksijalni kabel između Hegela i vanjskom DAC-a i pšar balansiranih kabela na XLR ulaz pojačala sa signalom iz XLR izlaza iz DAC-a. Na taj način , vanjski DAC je u mogućnosti primiti recklokirani digitalni signal , pretvoriti ga i poslati ga natrag u H300 kroz balansirani ulaz.

Priloženi daljinski upravljač posjeduje 12-tak funkcijskih tipki, izrađen je od metala i u napadu bijesa može poslužiti kao hladno oružje.

Zvučne impresije

Kada sam dobio Hegela na test, nakon vađenja iz kutije , te slušanja prvih par sati, shvatio sam da ovaj put neću morati potrošiti cca 200-tinjak sati na usviravanje uređaja. Čini mi se da je H300 prošao svoj tzv. burn-in kod uvoznika. Zbog svega navedenog mogao sam se posvetiti drugim analizama.

Kao školarac dosta sam čitao o pojačalima, te kod mnogih autora sam primijetio razmišljanje vezano uz faktore koji govore o (prvom wattu, dubokoj tamnoj bešumnoj pozadini, linearnosti, dinamici i prikazu odnosa među ekstremima. Kako je vrijeme prolazilo tako su moja saznanja o navedenim pojmovima dobila svoj smisao.

Integrirano pojačalo H300 svojom pojavom i izvedbom ruši uobičajene predrasude vezane za tranzistorska pojačala koja rade u AB klasi, da sva pojačala zvuče jednako-te da je pitanje razlike samo u manjim finesama. E pa dragi ljudi, ne zvuče sva tranzistorska pojačala u AB klasi jednako !

Hegel H300 može isporučiti 250 watta na 8 ohma. Čemu tih 250 watta ako prvi watt nije korektan ? U standardnim prilikama ovo pitanje je umjesno, no kod Hegela se može smatrati uvredom. Kod tihog slušanja i potrebom za minimalnom snagom H300 pokazuje da je gospodar situacije. Glas Alanis Morissette u skladbi Guardian (album havoc and bright lights-Sony Music) je razvidan, mek i čist, a emocije koje izviru iz njega govore o jednoj životnoj zrelosti same izvođačice, koje se ispoljavaju u obliku zadovoljstva učinjenim nečim pozitivnim u životu. Rock glazba kao amplificirana glazba možda nema finesa kao jazz ili orkestralna glazba, ali može poslužiti kao predložak za testiranje slušljivosti kod visokih razina glasnoće. U slučaju kod H300 nisam primijetio nelinearnost, oštrinu i napornost,a pošteno sam odvrnuo potenciometar za glasnoću.

Djela klasične glazbe u izvedbi velikih simfonijskih orkestara pravi su i konkretan zalogaj za testiranje uređaja, još ako testiranje vrši pomalo suludi lik poput mene kojem je prelazak sa rocka na klasiku sasvim normalna stvar, onda stvari poprimaju drugačiji oblik. U tom svjetlu sam se odlučio za Beethovenovu 5 i 7 simfoniju u izvedbi Bečke Filharmonije pod dirigentskom palicom Carlosa Kleibera (izdanje-The Originals-Deutsche Grammophon). Već kod prvih taktova razvidna je velika pozornica, precizno oslikavanje postave svih glazbenika, i mikro-dinamički pasaži kod prelaska s jedne gudačke sekcije na drugu. Između prelaska s jedne gudačke sekcije na drugu primjetna je duboka tamna pozadina, a brzi dinamički otkloni znaju doslovce izbaciti čeljusnu vilicu iz ljudskog tijela. Što su segmenti simfonije odmicali sve dalje i dalje, deklarirana snaga iz H300 se pokazala opravdanom. Kod kompleksnih djelova simfonije gdje se isprepleću veliki gudački instrumenti i bubnjevi koji oslikavaju duboke tonove, bass je dubok, voluminozan, rezolutno čist i precizan. Ono što želim posebno naglasiti da je bez obzira na dinamičku promjenu i promjenu glasnoće sve ostalo na svom mjestu, poput timbralne korektnosti i teksturnih finesa svakog instrumenta. Naime, na tržištu postoji velik broj pojačala s velikom snagom, ali nažalost kod njih je ta snaga fokusirana na dobivanju volumena u bass području, pa nerijetko izdizanje tog područja zna zasjeniti ostatak informacija po ostatku tonskog spektra.

Digitalni paket

Unutar H300 nalazi se DAC baziran na 32bit AKM 4399 čipsetu. Spomenuti čipset se može naći u CD playerima koji koštaju poput ovog integriranog pojačala. Znači da je odabir za implementaciju ovog sklopovlja ispravan.


Spajanjem Pioneer DV-757 Ai koji je glumio DVD transport na koaksijalni digitalni ulaz kod H300 želio sam se malo poigrati sa stereo zvukom iz DVD snimke.

Sting Live In Berlin (Deutsche Grammophon) kao predložak mi se učinio dovoljno dobrim za probu ugrađenog D/A konvertera. Koncert pod nazivom Live In Berlin je svojevrsna izvedba pop-rock-jazz glazbe u orkestralnom štihu s naglaskom na rafiniranosti izvedbe. U pogledu izvedbe Hegelov DAC nudi široku paletu boja, visoku razinu detaljnosti, ljudski glas ima svoju mekoću bez digitalnih rubova,  a dubinska perspektiva mi djeluje poput novih horizonata. Za razliku od preferiranog Burr-Brown DAC-a, Hegelov DAC djeluje mnogo preciznije i neutralnije. Zahvaljujući njemu sam saznao neke nove detalje o svojoj glazbenoj kolekciji.

Završna misao

Hegel H300 nije običan uređaj. Za 35.090 kuna dobiva se neprikosnoveno solid state integrirano pojačalo i vrstan  D/A pretvarać. Model H300 zbog svoje tehničke i sonične izvedbe djeluje uzvišeno u svakom pogledu. Vezivno tkivo koje povezuje tehničku uravnoteženost, jedinstven dizajn, snagu i soničnu tečnost opravdava ime poznatoga filozofa Hegela.

H300 u svojoj kategoriji podiže letvicu na višu stepenicu, na redu je konkurencija...

Info:

Model: Hegel H300 integrirano pojačalo

Cijena: 35090,00 kn

Specifikacija: snaga 2x250w/8ohm, 430w/4ohm, damping faktor veći od 1000, frkevencijski raspon 5Hz – 180kHz, DAC 32bit AKM 4399

 

Ustupio na test: HD- multimedia, http://www.hd-multimedia.com

 

Presudili smo:


Izrada:                

Performanse:       

Opremljenost:      

Jel vrijedi te pare:  

Pozitivno: Tehnički jedinstven dizajn, transparencija, linearnost, obilje snage, napokon pravo solid state pojačalo

Negativno: Nema

Stoga zaključujemo:

Hegel H300 nije običan uređaj. Za 35.090 kuna dobiva se neprikosnoveno solid state integrirano pojačalo i vrstan  D/A pretvarać. Model H300 zbog svoje tehničke i sonične izvedbe djeluje uzvišeno u svakom pogledu. Vezivno tkivo koje povezuje tehničku uravnoteženost, jedinstven dizajn, snagu i soničnu tečnost opravdava ime poznatoga filozofa Hegela.

H300 u svojoj kategoriji podiže letvicu na višu stepenicu, na redu je konkurencija...

 

Konačna ocjena: 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register