Sound News Web - Discovery Of Sound

Neil Truckell

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 Nova Akustička Energija
 Neil Truckell lider tvrtke Acoustic Energy u Zagrebu

Neil slika 165 90.JPG
 
Ovogodišnji TooLoud fest koji se prije nekoliko dana održao u hotelu DoubleTree by Hilton bio je prilika da ga posjeti Neil Truckell, jedan od vlasnika i lider renomiranog proizvođača zvučnika kompanije Acoustic Energy. Uz pomoć hrvatskog distributera, tvrtke Zvučne Novosti d.o.o.,dobili smo priliku za ovaj zanimljivi intervju. Gdje je bio i kamo ide Acoustic Energy pročitajte u nastavku...

 

Neil slika intervju 675 381

SNW:Poštovanje gospodine Truckell i dobro došli u Hrvatsku!
NT: Hvala na dobrodošlici..
SNW:Recite nam jeli ovo Vaš prvi posjet Hrvatskoj?

NT:Nije. Moja supruga i ja imali smo predivan godišnji odmor u Dubrovniku 1988.godine. Doista smo uživali u ljepotama Dubrovnika i okolice. Zatim smo vlakom putovali iz Dubrovnika prema Beogradu. U samom Zagrebu nisam bio nikada i drago mi je što sam ovdje po prvi puta.

SNW:Kako Vam je prošao let, jeste li uočili naš novi aerodrom?

NT:Let je prošao jako dobro i ugodno iako s pola sata zakašnjenja što ipak na kraju nije utjecalo na moj raspored. Naravno da sam vidio novi aerodrom i zadovoljan sam izgledom, čistoćom a osobito modernizacijom koja služi kako bi putnicima pomogla u što boljem snalaženju.

Neil intevju3 649 1018

SNW:Molimo Vas, recite nam nešto o svom backgroundu, karijeri i čime ste se sve bavili prije dolaska u AE..

NT:Duga je to priča što možete primijetiti i prema boji moje kose. Moj poslovni put počeo je marketingom. Započeo sam svoju karijeru u velikoj kompaniji koja se bavila dobavom i prodajom boja za brodove, zgrade, avione, mostove i sl. Nakon toga sam prešao u audio segment 1990. godine i to u tvrtku Mordaunt-Short koja je bila u vlasništvu PNC-kompanije a koja je bila vlasnik i brandova Tannoy, Goodmans, Impulse te Creek audio. Nakon nekog vremena postao sam product manager pa sve do 1995. godine kada sam prešao u AE. U to doba je AE kupljen od strane kompanije iz Malezije koja je željela da AE postane jedan od top brandova na tržištu zvučnika jer je sve do tada AE spadao u prosjek Hi-fi i audio kompanija. Tada a i kasnije AE1 je bio ponajbolji proizvod na tržištu kao što je vjerojatno i danas. Jedini način da se posao razvije te da brand postane što jači bio je da ostane u vlasništvu kompanije iz Malezije. Zaposlili su nekoliko stručnih managera među kojima sam očito bio i ja. Počelo je naravno skromno budući da je u to doba krajem 80-tih godina Hi-Fi bio u povojima.

SNW:U AE ste bili od 1995 – 2007 godine, pa se zatim vratili opet 2015. Godine, zašto?

NT:Tako je. Otišao sam zato što sam se htio posvetiti drugim stvarima ne vezanim za zvučnike.
Bavio sam se proizvodima elektroničke namjene, slušalice, pojačala, televizori i sl.
Naravno razvijao sam svoju mrežu koju vodim i danas a uz AE udjelom sam još u dvije kompanije.
Nažalost, osoba koja je preuzela moj posao managera u AE, hm...želim biti maksimalno politički korektan sada...nije nužno koristila ispravne planove ili alate kako bi nastavio uspješno dizati kompaniju. Želio je nastaviti s poslom držeći ga u tradicionalnom položaju i korijenima te naravno bez značajnog ulaganja kako bi napredovao ili bio ravnopravan zahtjevima tržišta. Pretpostavljam da znate da je HI-FI tržište samo 25% onoga što je bilo prije 10 godina i situacija se bitno promjenila.
Gospodin koji je mene zamijenio bio je čovjek od 70 godina pa samim time nije imao energije ili elana da nastavi dizati posao. Najavio je svoju mirovinu nakon čega je kompanija mene zamolila da se vratim te da „okrenem brod u pravom smjeru". Dakle, pristao sam na to s planom od dvije godine koje su mi bile potrebne da sve posložim na svoje mjesto te očistim sve što je potrebno kako bi u budućnosti poslovali što bolje.
Sastavio sam plan proizvodnje te pozicionirao brand na svoje mjesto i krenuo s proizvodnjom novih modela poput AE-109 koji smo lansirali na tržište i pokazao se kao odličan potez. Naravno tu je i Aego 3 sistem kao i AE1 Active. Naravno uz trud da se na tržište vratimo uz dobar marketing, nagrade i prezentacije. Bitno je bilo da svaki od lansiranih proizvoda prati dobra recenzija renomiranih tiskovina.
Prije nepunih godinu dana razmišljao sam o novim izazovima kada mi je ponuđeno da preuzmem tvrtku. S nekoliko kolega složio sam plan koji nam je omogućio da kupimo kompaniju tako da je od travnja ove godine AE potpuno britanski brand u vlasništvu mene i još dvojice kolega. Trenutno smo u pregovorima s četvrtim investitorom koji je zainteresiran pridružiti nam se što je očiti pokazatelj koliko su dobri proizvodi, rezultati prodaje kao i podrška dilera i renomiranih magazina.
Naš hrvatski distributer tvrtka Zvučne Novosti je jedan od onih koji nas podržava maksimalno i prati svaki naš korak i uspješno distribuira naš brand na ovom tržištu, što bi naravno htjeli dobiti i od drugih distributera. Nažalost to nije uvijek slučaj. Zbog toga smo neizmjerno zahvalni na onome što oni čine za nas.
Dakle, rastemo polako i organski, puno je novaca uloženo ne bi li se vratili na pravi put i uspjeh.
Možda je taj proces spor no uz dobar proizvod, marketing i nagrade, polako rastemo na ugodan način. Kao što sam napomenuo prije. U pregovorima smo sa četvrtim investitorom koji će nam dozvoliti da proizvode lansiramo brže te također da se pridružimo drugim dijelovima tržišta gdje vidimo rast i to nam je plan za sljedeće 2 ili 3 godine.

SNW:Ove godine AE slavi 30-tu godišnjicu postojanja, kad pogledate unatrag, koji su najbitniji trenuci u AE povijesti?

NT:Zapravo je jako dobar tajming jer imamo odličnu priču za ispričati budući da smo kompaniju preuzeli u travnju 2017. godine i to u isti mjesec kada je kompanija i osnovana u travnju 1987. godine.
Ima li koji bolji način za preuzeti kompaniju od ovoga? Naravno tu je i legendarni AE1 koji je i danas prepoznatljiv i po kojem ljudi znaju za nas. Onda AE-109 koji smo tek lansirali na tržište a osnovni dizajn za taj model je napravljen još 1996. godine. Skrenuli smo pozornost na sebe kao također činjenicom da smo tada bili jedini britanski brand čiji su proizvodi napravljeni u Aziji. Danas svi slijede taj trend. AE1 je svojim pojavljivanjem na tržištu konkurirao velikim brandovima što naravno radi još uvijek i danas. Moja je ideja bila da uz takav zvučnik lansiramo i model 109 koji su dileri po cijelom svijetu prepoznali kao vrhunski proizvod visoke kvalitete a opet pristupačne cijene.
Naravno tu je i AEGO sistem. Naša kompanija je prva koja je izbacila WiFi internet radio, također smo jedna od prvih kompanija koja je izbacila Bluetooth zvučnike i sve se to događalo 2006. godine.
Nažalost, čovjek koji je tada vodio tvrtku nije dozvolio da se brand razvija tako da bude pristupačan i poželjan svim generacijama. Osim toga, prvi Aego sistem smo izbacili 2001. godine pod nazivom Aego 2 i bio je dizajniran pod vodstvom inženjera Bose iz Bostona ( USA ). Radili su na tom sistemu zajedno s nama i mi smo ga nazvali AEGO 2 i glavni cilj je bio napraviti sistem sa malim subwooferom te minijaturnim satelitima u „mid-range" segmentu. Svakako smo željeli izbjeći hrpu plastike i loš zvuk te jeftine materijale. Na kraju smo to i napravili te dobili u to vrijeme najbolji 2+1 računalni sistem na tržištu što se nastavilo do danas te osobito što kupci i danas smatraju ovaj proizvod najboljim u tom rangu. Sateliti su i danas ostali aluminijski a dodatak je svakako WiFi povezivanje, duboka baza te dizajn sa satelitima te soundbarom napravljen tako da odgovara uz svako računalo ili Mac što je naravno danas lifestyle. Planiran je za tržište tj. kupce koji ne žele potrošiti puno novaca a opet žele kvalitetu izrade, finiša i naravno audio kvalitetu. Svrstao bih AEGO sistem kao jedan od glavnih proizvoda koji nas je stavio na mapu kao brand pristupačan svima.

SNW:Kad razgovaramo o AEGO sistemu, gdje Vam je konkurencija i postoji li ona uopće?

NT:Rekao bih svakako da je br.1 no mislim da nas je tržište sustiglo, osobito ono slušalica, čije je tržište nepregledno s hrpom novih brandova i proizvoda. Pojavljuju se novi gotovo svake godine. Naravno među njima imate JBL, BOSE i sl. u segmentu monitora, slušalica, bluetooth zvučnika i sl.
Frustrirajuće je naravno kad se mala kompanija poput AE mora konstantno boriti s velikim „igračima" poput JBL i sl. Ta bitka postaje sve teža i teža zato što su oni taj uspjeh napravili na velikom marketingu. Dobri su proizvodi ali najveći novac je otišao na marketing i reklamu samog proizvoda i zato su danas divovi u svojim kategorijama. Bez ulaganja ogromne sume novaca u marketing ta bitka će i dalje biti jako teška za mali brand i ljude poput nas. U prošlosti kada je AEGO pušten na tržište tih divova nije bilo, (bilo je ali su bili na drugim područjima) s drugačijim proizvodima a proizvod poput našeg im nije bio bitan a danas svakako je.

Neil intervju4 675 797

SNW:Čini nam se danas da je klasični HI-FI postao sve manje popularan. Planirate li nove proizvode koji pružaju komfor i moderan dizajn, wireless opcije? Ostajete li na Aegu ili planirate i nešto ambicioznije?

NT:Naravno da planiramo. „Upgrade" serije 100, koja će se zvati serija 300 a ista će biti lansirana na vaše tržište negdje u veljači sljedeće godine. To je serija koja će biti nešto skuplja jer spada u rang više klase za razliku od dosadašnje 100 serije koja je entry level. Naravno u „High end" seriju mogu uvrstiti našu Reference seriju zvučnika. Promjena će biti u tome što će 300 serija doći u „mid range" klasu zvučnika. Radit će se na još većem poboljšanju kabineta, konstrukcije i sl. Mid driveri će biti aluminijski za razliku od papirnatih kod serije 100, visokotonci će također biti metalni, tako da će napredak biti svakako vidljiv jer će se koristiti kvalitetniji materijali. Također moram napomenuti da će na toj seriji biti opcija luksuznijeg finiša, konkretnije pričamo o piano bijeloj te piano crnoj boji tako da će i zvučati i izgledati znatno naprednije. Svakako korak naprijed! U toku sljedeće godine predstavit ćemo i seriju 500 koju će također karakterizirati mnoštvo stvari poput finiša, drivera i sl.
Promjene se događaju konstantno, primjerice ako uzmete kao primjer industriju automobila. Mercedes, Bmw, Audi, svi oni imaju seriju 2, 3, 5, 7 te svi oni imaju istu bazu samo se od serije do serije proizvode veći i jači modeli s boljim finišom, motorom ili opremom. Vrlo je slično i kod nas. Naravno nećemo imati nekakve drastične promjene a dileri će nas uputititi na to koja serija je najprihvatljivija i prema njoj ćemo se odnositi kao proizvođači automobila! 2019. godine planiramo izbaciti potpuno novu Hi-end Reference seriju a tu nećemo imati ograničen budget za stvaranje dizajna te konstrukcije samog zvučnika, najvjerojatnije ćemo probiti dosadašnje granice te izbaciti nešto stvarno posebno!
Bit će to serija koja može stati uz bok bilo kojem Hi-End zvučniku, naravno takva će biti i očekivana cijena, znatno skuplja nego dosadašnja Reference serija.

SNW:Kako vidite budućnost Hi-Fi zvučnika i po Vama u kojem pravcu će se razvijati u budućnosti?

NT:Prvo i osnovno moramo nastaviti poštivati brand odnosno ono iz čega je sam brand nastao i treba se velikim djelom držati dizajna te nekih komponenti koje su naš brand i doveli do kupaca.
Opet ću usporediti s automobilima budući da trenutno od novih automobila na cestama nema loših a ista je stvar i kod zvučnika. Nema loših zvučnika na tržištu i svi su prilično dobri ali se svakako mogu naći komponente koje su dorađene pa danas zvuče znatno bolje nego li su zvučale prije. Mislim da što se zvučnika tiče tehnologija se ipak nije promijenila toliko. Možete vi promijeniti dizajn, drivere, naravno to ljudi u našoj industriji i rade no ipak baza i osnova ostaju iste tako da mislim da će tradicionalni zvučnici i dalje ostati na tržištu budući da nema previše prostora da se zvučnik kao takav puno izmjeni. Nadam se da će u budućnosti biti prostora i ideja da se i taj segment razvije no po dosadašnjim iskustvima to je malo vjerojatno. Kao što sam napomenuo i ranije, tržište je jako komplicirano i svake se godine pojavljuje ili novi brand ili novo tržište gdje se svi pokušavaju probiti, na tim tržištima se najčešće traži izgled i dobro uklapanje u dnevni boravak.
Danas je svačiji životni stil brz za razliku od prije pa je prema tome i Hi-fi na listi prioriteta daleko niži nego li je bio prije. Naravno svaki od brandova pa tako i AE pokušava se na listi prioriteta vratiti što više gore. Kvaliteta, dizajn, bluetooth, Wifi, to je ono što danas takvo tržište zahtijeva. Ako trebate brzo rješenje navečer kad stignete kući s posla želite Wireless konekciju i sve svoje ploče i CD-e spremljene na tvrdom disku te naravno svemu tome želite brz pristup. Tu je naravno sve češća primjena aktivnih zvučnika s kojom nemate potrebu ugrađivanja pojačala i dodatnih kabela. Stvar se maksimalno pojednostavni. Mislim da tržište ide upravo u tom smjeru, moderno, jednostavno i pristupačno! Za proizvođače to je spor proces. Razvijanje, nova tržišta i ispunjavanje zahtjeva kupaca, trošenje kapitala i ispunjavanje takvih vrsta želja je za nas veliki izazov te kompletna industrija posljednjih 5 – 10 godina se trudi raditi baš to.
Moram nagasiti da niti jedna tvrtka na tržištu, osobito britanska, za sada ne uspijeva ispuniti baš sve zahtjeve te se moramo osloniti na velike brandove koji možda imaju mogućnost to i ostvariti.
Tržišta su općenito jako različita a postoje zemlje u kojima je ljubav prema tradiciji bezgranična. Jedna od takvih zemalja je i Taivan pa Vijetnam, Kina i Hong Kong u Aziji. Sigurno će i u ove zemlje stići napredak u toj grani gdje će kupci imati sve veće zahtjeve i upravo zato se i mi polako pripremamo u tom smjeru! Razmišljamo sve više i o Pro tržištima. Naime od tamo smo i krenuli s modelom AE1 koji je bio Pro Audio monitor 1987. godine. Danas se AE1 Active koristi također u studiju za miksanje, snimanje bandova, pjevača i sl. Ovaj model je već uvelike prepoznat u Pro Audio segmentu.
Koristit ćemo svakako ovaj dio u marketingu kad izađe album jednog poznatog banda koji snima svoj album upravo na AE1 Active početkom sljedeće godine. Upravo zato smo i odlučili, vratiti se i probiti na pro tržište jer se puno se toga na tom tržištu promijenilo. Danas imate kućnu produkciju gdje god želite a malo je onih koji to rade na visokom nivou te profesionalno i cilj nam je proširiti ovo tržište i biti prisutni u što više produkcijskih kuća.
Uz sve ovo tu je tržište Custom install zvučnika u koju puno ulažemo i koja se polako širi jer korisnici prepoznaju kvalitetu proizvođača te razne opcije koje pružaju kod Custom instalacije.
U konačnici želimo pozicionirati brand kao prepoznatljiv na svim područjima. Što god činili moramo naš brand držati visoko kvalitetnim i ne dozvoliti da na bilo koji način taj plan propadne. Nužno je držati fokus bez prevelikog širenja je kad se to desi neupitan je pad kvalitete proizvoda. Trenutno smo na neki način limitirana distribucija upravo iz gore navedenih razloga.

neil intervju2

SNW:Hrvatsko tržište je malo no čini nam se da s vašim dolaskom u Hrvatsku pokazujete da vam je bitno svako tržište pa i ono najmanje?

NT:Moramo podržavati male distributere kao što i oni podržavaju nas osobito kad pogledate na koje sve načine nas Zvučne Novosti podržavaju. Nažalost nisu svi distributeri na tom levelu ali tako je i s ostalim brandovima. Rekao bih da je odgovor upravo u tome da moramo podržavati mala tržišta kao i velika. Svi smo zajedno jedna obitelj koja pokušava raditi svoj posao što je bolje moguće. Sada smo recimo „mali brand" koji se brine sam o sebi pa smo prema tome i vrlo bliski s našim partnerima i kod kuće te u inozemstvu i želimo pomoći da i oni ostave trag kao i mi. To je naša prednost.

Biti dijelom velikih kompanija dolazi i veliki pritisak koji jako utječe osobito na male dilere budući da velike kompanije očekuju veliki promet koji često mali dileri nisu u mogućnosti ispuniti te tu dolazi do velikih problema. Kod takvih kompanija je također problem što postoji jako puno dilera, web stranica s prodajom vašeg branda koje u konačnici utječu na cijenu, dampiranje cijena te borbu tko će i kako prodati vaš proizvod. Time naravno pada i vrijednost branda. Kad se to dogodi veliki je problem i male su mogućnosti da se brand i cijena vrate tamo gdje pripadaju. Trenutno je kod nas slučaj da smo vlasnici svoje kompanije i možemo birati kome i što želimo prodati kao bi naš brand ostao poštivan i prepoznatljiv tako da mislim da radimo dobar posao osobito kad su naši distributeri u pitanju!

SNW:Što mislite o vjernosti kupaca AE-a? Vraćaju li se po nove proizvode?

NT:Rekao bih da je to trenutno važnije od svega. Jedan je to od razloga zašto sam se i vratio 2015.godine u kompaniju. Bio sam ugodno iznenađen koliko je AE brand poštivan od strane krajnjih kupaca i to ne samo u Britaniji već i u inozemstvu. Kad imaš poštovanje svojih kupaca, prilično je lako to i održavati budući da i dalje nudimo kvalitetan i pouzdan proizvod. Upravo radi takvih kupaca uvijek radimo na novim proizvodima, poboljšanjima i osluškujemo njihove želje. Vjernost je iznimno bitna jer potječe još od naših ranih dana kada smo se pojavili na tržištu. Danas kada na tržištu imate toliko puno i velikih i malih „igrača". Puno je tih „igrača" koji su daleko veći nego što je naša kompanija i onda se morate boriti s njima u poput lavova! Naprosto morate poštivati sve svoje kupce, distributere i zajedno s njima nastaviti graditi brand.

SNW:AE1 Vaš prvi, ujedno i najpoznatiji model, u čemu je tajna?

NT:Neki puta se poklopi dizajn, kombinacija vještina, odabir kabineta, drivera i kad to sastavite u jedno jednostavno vrhunski radi i izgleda. U tom zvučniku je visokotonac naprosto fenomenalan.U konačnici prva smo kompanija koja je koristila metalne drivere i koja ih koristi još i danas. Kvaliteta izrade je ono po čemu je AE poznat bio onda a i danas je. Kao odgovor na Vaše pitanje rekao bih da je kod ovog zvučnika bila presudna kombinacija svega, drivera, kutije, veličine i osobito razlog što je bio prvi na tržištu takvih osobina.

SNW:Možemo li uskoro očekivati i nekakve Flagship zvučnike?

NT:Veliki sam ljubitelj modela „Blade" i „Muon" od KEF-a. Mislim da su to proizvodi koji su svojom pojavom poslali poruku. Svakako nam je želja u budućnosti stvoriti nešto takvo. Ne dizajnom slično spomenutima ali to mora biti zvučnik koji će svojom osobnosti i našim dizajnom stati uz bok najboljima. Možemo dizajnirati takav proizvod računajući da može i treba postizati cijene i do 20.000 funti. S obzirom na trenutni budžet možda ćemo nešto takvo prikazati s izlaskom nove Reference serije. Takav zvučnik je također jako dobar marketinški alat za bilo koju kompaniju pa tako i za AE jer ako imate takav vrhunski alat onda je logično da su i niže serije odrađene i napravljene vrhunski.
Mislim da je to definitivno cilj kojem ćemo u budućnosti težiti, možda već kao što sam rekao unutar 2 godine kada planiramo izbaciti novu Reference seriju. Svaka kompanija u svojoj ponudi želi imati ovako nešto pa ne vidim razloga zašto u skoroj budućnosti i AE ne bi bio prepoznatljiv upravo po nekom takvom modelu.

SNW: Gospodine Truckell hvala na razgovoru.

NT: Hvala i vama...

Više u ovoj kategoriji: « Interview: Jan Geschke

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register