Eh,taman napišem kobasicu od posta onda mi mica maca skoči na tastaturu i ode kilometarski post u vjetar,kako baš uspije stisnut ono što ne treba

Sad ću to ipak skratiti,mislim na odgovor Kaletu.
što se tiče potova,nisam ostale otvarao,jer ne pokazuju nikakav problem,ne krckaju i nisu bili spricani sa nicim,razlog je veoma jednostavan,refresh uređaja ove klase kada bi se išlo u full,bio bi apsolutno financijski neisplativ,radi se samo ono što se mora,ustvari jedina razlika između ovoga i full refresha je najviše u vizualnom štihu,tehnicki bi full restore u odnosu na ovo napravljeno mozda dignuo zvucnu sliku za max.2-3%,a vremenski bi trajao nekoliko puta ovo uloženo i zaista nema smisla na ovoj klasi uređaja ići u krajnosti,niti postoji normalan čovjek koji bi to platio za low klasu uređaja.
Drugo pitanje mi zaista nije jasno,jel to neka provokacija ili što,bilo bi mi jasno da me to pita neki potpuni amater,no ovako sam zbunjen,no dobro,ajmo to ovak univerzalno edukativno za ostale citatelje,pa ako nekoga zanimaju detalji oko toga otvoriti ću posebnu temu.
kako sam ja stara garda i u elektronici i u audiu i IT-a,mozda postoji neki novi nacin za mjerenje snage koji se koristi,a kojeg ja ne znam,teoretski moglo bi se clampom izmjerit struja na grani napajanja pa racunicom doći do snage,no to nije jednostavnije od jednog jedinog načina za mjerenje snage izvora na signalima reda nekoliko desetaka khz.dakle postoji samo jedan jedini nacin a da je precizan,jednostavan i izvediv u prosjecno opremljenoj radionici amatera entuzijasta,sve što treba je dobar radni otpor,signal generator i za očitanje efektivnog napona osciloskop ili Voltmetar koji mjeri efektivu,za ostale čitatelje na izlazu nije DC napon koji se mjeri običnim multimetrom,nego radi o efektivnim vrijednostima izmjenicne komponente,inaće onako okvirno da znate što ide u Vaše zvučnike,100w Vam je približno 28Volti eff na Vašim zvučnicima.No definitvno se teme čini zanimljiva pa ću o tome više nekom idućom prilikom.
E sad ono što je Kaleta možda zbunilo,kad sam napisao da je snaga bar 50% veća od deklarirane,idem i to objasniti da ne ispadne da lupetam bez veze,no prvo odokativna 3,14 x oko metoda,s obzirom da mi čuda uređaja prođe kroz ruke,istina najviše profi opreme za ozvučenja,radi se u slave ampovima snaga reda Kw,ali i hrpa audiofilske opreme,logično je da neki red veličine se može čisto iskustveno odrediti,no ovdje sam namjerno pustio sliku gdje se vidi priključna snaga 380W,što daje cca.150w po trafu(ovo bi trebalo sve pretvoriti u VA,pa onda računati,ali post bi bio do Dubrovnika dugačak),mjerenjem dimenzije jezgre došlo bi se do još drugačijih podataka,no da ne kompliciram sada previše,imamo napon od +,- 40V,najjednostavnija računica za amp u A/B klasi daje sa tom snagom trafoa i tim naponom napajanja rezultat od nesto preko 110w na 8ohma na papiru.,itd,itd,itd...i sad mi je dvostruko žao što nisam izmjerio snagu,amp je već otputovao,a kao što sam rekao vodomeštar je kriv jer mi je otpadna voda krenula u krivim smjerovima i radiona sa instrumentima je malo poplavljena,nema štete na uređajima ali nije za biti dolje,

eto Kale samo zbog toga sam rekao onako odokativno 50% više....