Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: OPTONICA SM-3636

OPTONICA SM-3636 27 Sij 2014 23:12 #7004

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
Evo nove igračke za zabavu.Bazni model zanimljive konstrukcije.No kako naš Sensei kaže,slike govore više od riječi.

prednja ploća u solidnom stanju

ogroman hibridni chip,no unutra su samo darlington izlazi i nekoliko otpora u principu nenabavljivo,no lako je napraviti simulaciju,iako je na jednom kanalu izgoreni osigurači,obadva hibrida na instrument su OK,vidjet ćemo što će biti kod prvog uključenja,da li su osiguraći nekim čudom bili brži od silicija

rastavljeni izlazi

i optonica ima sansui ljepilo

dvostruki nichicon filterski kondići

gotovo minijaturna pločica izlaza

neki meštar je vjerojatno pokušao skinuti volume pot,pa ga je ostavio ovako na pola

ovako je bilo na početku,prije raskapanja,ovo je nakon par minuta usisavanja prašine :)

pogled odozdola,izvađeni izgoreni osigurači jednog kanala
nastavak slijedi
Administrator je zabranio postanje.

OPTONICA SM-3636 28 Sij 2014 00:06 #7005

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Dorian, mislim da nije toliko problem u nabavljivosti, samo sam malo proguglao i pojavio se na nekoliko mjesta. Više je pitanje cijene, da li se isplati naručivati. :hmm:

OPTONICA SM-3636 29 Sij 2014 00:07 #7008

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
Archie wrote:
Dorian, mislim da nije toliko problem u nabavljivosti, samo sam malo proguglao i pojavio se na nekoliko mjesta. Više je pitanje cijene, da li se isplati naručivati. :hmm:
možda moj google ne valja,no ja sam to uspio naći samo na jednom mjestu da stvarno ima,po suludoj cjeni od 142eur za komad,no da su i jeftiniji ne bi se naručivalo nego bi išla jednostavna simulacija hibrida sa diskretnom izvedbom.
no u principu je nebitno iz razloga "it s alive". :da:
znam da je vlasnik nestrpljiv i nakon dosta muke je stvar proradila,hibridi su ispravni,no ajmo po redu,nakon klasične kontrole,izmjene kondića premjerenih pasivnih djelova istina bez vađenja onako na grubo,prvo uključenje bez hibrida i prava fešta od razlike napona na istim mjestima u jednom i drugom kanalu,,uglavnom jedan otpor u strujnom izvoru je promjenio vrijednost.
drugo uključenje sa hibridima,ali bez napajanja hibrida daje već normalne vrijednosti u granicama očekivanoga i konačno uključeno napajanje preko serijskih otpora,prvo jedan pa drugi kanal i bjeli dim je ostao unutar kućišta kako bi to i trebalo biti :da:
no to je još daleko od kraja,imamo na kritičnim mjestima bobičaste diode potpuno nepoznate oznake,google ništa ne nalazi,a s obzirom da bias ovisi o njima,bit će tu još igre,prvo ide klasika dvije u seriju 1n4148,pa uz malo sreće možda i prođe,no to je već za idući nastavak.....
eto još čisto kao zanimljivost amp nema trimere ni za bias ni za offset....

OPTONICA SM-3636 29 Sij 2014 00:18 #7009

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Dorian, čemu služi onaj mali trafo u sredini?

OPTONICA SM-3636 29 Sij 2014 00:38 #7010

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
Archie wrote:
Dorian, čemu služi onaj mali trafo u sredini?
to je isto čudno,no da ne komentiram konstruktora,uglavnom trafo ima dva sekundara,jedan napaja sklopove zaštite i upravlja relejem od zvučnika,a drugi sekundar na tom trafiću napaja pream,eq i line sekciju.
uglavnom nije nikakav stand by,kako bi se recimo na prvu očekivalo,sva 3 trafa se istovremeno uključuju glavnom sklopkom.

OPTONICA SM-3636 31 Sij 2014 00:59 #7025

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
i nakon još dvije večeri,amp radi,moram priznati da sam iznenađen koliko je sound dobar.
najviše muke je bilo sa zamjenom bobičastih dioda,koje jednostavno nisam htio ostaviti,jedna je i na instrument puštala reverzno,no kako amp nema nikakvu servisnu regulaciju biasa,bilo je malo igre oko uparivanja dioda da dobijem približno isti statički bias na obadva kanala.na to sam izgubio podosta vremena,da sam već mislio ići cjelu stvar tviknuti i dodati trimere za regulaciju,čak sam već i shemu izradio,no to više ne bi bio taj amp,ali doslovno,na svu sreću ipak je prošlo bez diranja u tvorničku koncepciju.
ima još zanimljivih stvari,viđeno više puta i na Sansui uređajima,da shema ne odgovara stvarnom stanju,pa nekoliko tvorničkih tvikova,rezanja vodova i dodavanja elemenata sa donje strane,reklo bi se razvoj u hodu :)
no ispala je jedna zanimljivost,tako da otvaram novu temu,ide drugi amp na stol,tražeći po furdi prikladne zamjene za bobica diode,na jednoj ploči sam našao dvije MA27W-A diode ispravne,zbog kojih već jedno 3god stoji jedan amp raskopan,a praktički su nenabavljive.
nastavak u novoj temi. ;)
sutra još nekoliko fotki da privedem temu kraju....

OPTONICA SM-3636 10 Velj 2014 15:53 #7114

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3

da okončamo ovu štoriju sa Optonicom,koja je malo zastala poradi nepredviđenih problema sa bivšim vodomeštrom :angry:
mala zabava sa vol potom,bio je sav mastan i grozno škriputav

ovdje se lijepo vidi,kako je mast sa klik lezajeva osovine prešla na ploče,vjerojatno uslijed špricanja wd-om po potu

eto ga,fino očišćeno i spremno za slaganje

evo ga,priča gotova,zadnja radnja povezivanje kabela sa vezicama,vidi se da sam iz IT branše,samo mi koristimo ovakve vezice u vintage uređaju

380w max. priključne snage za uređaj deklariran kao 2X45w

spreman za put vlasniku,no ovdje je zaista jedna zanimljivost s obzirom na klasu uređaja,znači ovo je prvi model u toj seriji,uglavnom ostavlja na slušanju dojam puno ozbiljnijeg uređaja od te klase,a sama snaga uređaja je u odnosu na deklariranu bar za 50% veća.Žao mi je što zbog problema sa vodomeštrom nemrem koristiti svoju radnu sobu pa na žalost nisam uspio izmjeriti stvarnu snagu.
eto još jedna vintage spravica je spašena,jedina šteta što je na žalost vanjštinom u dosta lošem stanju,no nekom će sigurno priuštiti gušt u uživanju u dobrom zvuku.

OPTONICA SM-3636 10 Velj 2014 17:42 #7116

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Odavna ja govorim da se veca steta nego korist napravi ako se prska po potenciometru napamet, nego da ga se treba otvoriti i ocistiti kako treba. Jesi li Dorian otvarao i druge potenciometre?
Dorian wrote:
,a sama snaga uređaja je u odnosu na deklariranu bar za 50% veća.Žao mi je što zbog problema sa vodomeštrom nemrem koristiti svoju radnu sobu pa na žalost nisam uspio izmjeriti stvarnu snagu..
Kazi mi zasto mislis da je snaga veca bar za 50% od deklarirane? Kako ti mjeris snagu?

OPTONICA SM-3636 10 Velj 2014 18:37 #7119

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
Eh,taman napišem kobasicu od posta onda mi mica maca skoči na tastaturu i ode kilometarski post u vjetar,kako baš uspije stisnut ono što ne treba :(
Sad ću to ipak skratiti,mislim na odgovor Kaletu.
što se tiče potova,nisam ostale otvarao,jer ne pokazuju nikakav problem,ne krckaju i nisu bili spricani sa nicim,razlog je veoma jednostavan,refresh uređaja ove klase kada bi se išlo u full,bio bi apsolutno financijski neisplativ,radi se samo ono što se mora,ustvari jedina razlika između ovoga i full refresha je najviše u vizualnom štihu,tehnicki bi full restore u odnosu na ovo napravljeno mozda dignuo zvucnu sliku za max.2-3%,a vremenski bi trajao nekoliko puta ovo uloženo i zaista nema smisla na ovoj klasi uređaja ići u krajnosti,niti postoji normalan čovjek koji bi to platio za low klasu uređaja.

Drugo pitanje mi zaista nije jasno,jel to neka provokacija ili što,bilo bi mi jasno da me to pita neki potpuni amater,no ovako sam zbunjen,no dobro,ajmo to ovak univerzalno edukativno za ostale citatelje,pa ako nekoga zanimaju detalji oko toga otvoriti ću posebnu temu.
kako sam ja stara garda i u elektronici i u audiu i IT-a,mozda postoji neki novi nacin za mjerenje snage koji se koristi,a kojeg ja ne znam,teoretski moglo bi se clampom izmjerit struja na grani napajanja pa racunicom doći do snage,no to nije jednostavnije od jednog jedinog načina za mjerenje snage izvora na signalima reda nekoliko desetaka khz.dakle postoji samo jedan jedini nacin a da je precizan,jednostavan i izvediv u prosjecno opremljenoj radionici amatera entuzijasta,sve što treba je dobar radni otpor,signal generator i za očitanje efektivnog napona osciloskop ili Voltmetar koji mjeri efektivu,za ostale čitatelje na izlazu nije DC napon koji se mjeri običnim multimetrom,nego radi o efektivnim vrijednostima izmjenicne komponente,inaće onako okvirno da znate što ide u Vaše zvučnike,100w Vam je približno 28Volti eff na Vašim zvučnicima.No definitvno se teme čini zanimljiva pa ću o tome više nekom idućom prilikom.
E sad ono što je Kaleta možda zbunilo,kad sam napisao da je snaga bar 50% veća od deklarirane,idem i to objasniti da ne ispadne da lupetam bez veze,no prvo odokativna 3,14 x oko metoda,s obzirom da mi čuda uređaja prođe kroz ruke,istina najviše profi opreme za ozvučenja,radi se u slave ampovima snaga reda Kw,ali i hrpa audiofilske opreme,logično je da neki red veličine se može čisto iskustveno odrediti,no ovdje sam namjerno pustio sliku gdje se vidi priključna snaga 380W,što daje cca.150w po trafu(ovo bi trebalo sve pretvoriti u VA,pa onda računati,ali post bi bio do Dubrovnika dugačak),mjerenjem dimenzije jezgre došlo bi se do još drugačijih podataka,no da ne kompliciram sada previše,imamo napon od +,- 40V,najjednostavnija računica za amp u A/B klasi daje sa tom snagom trafoa i tim naponom napajanja rezultat od nesto preko 110w na 8ohma na papiru.,itd,itd,itd...i sad mi je dvostruko žao što nisam izmjerio snagu,amp je već otputovao,a kao što sam rekao vodomeštar je kriv jer mi je otpadna voda krenula u krivim smjerovima i radiona sa instrumentima je malo poplavljena,nema štete na uređajima ali nije za biti dolje, :( :angry:
eto Kale samo zbog toga sam rekao onako odokativno 50% više....

OPTONICA SM-3636 10 Velj 2014 18:42 #7120

• Dorian
  • Dorian's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
  • ovo bih udomio
  • Hvala primljenih 3
Btw,više me čudi što iskusno Kaletovo oko nije primjetilo na jednoj fotki,slučajno se vidi dio Weller lemilice,a na njoj military amphenol konektor za ručku :)
kak se ono veli braća po struci i u miru(audio) i u ratu(veza i etc)....
Stranica se generirala za: 0.168 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register