Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1

TEMA: Nakamichi BX300

Nakamichi BX300 15 Sij 2017 20:52 #12359

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Ovih hladnih zimskih dana ionako nemavsi sta drugo da radim, setih se da mi negde u cosku lezi BX300. Posle restauracije ZX7 (recapping, sredjivanje mehanike i ponovna kalibracija kod ex-Nakamichi servisera) koja me je odusevila rezultatom, ne znajuci sta drugo sa BX300 resih i njega da sredim. Uglavnom narucio sam delove i prvo sam uradio recapp i sredjivanje mehanike (zamena gumica, ciscenje i podmazivanje) . Kako sam imao neki BX100 koji je ostao iz nekog studija i na njemu gear modifikaciju Sankyo transporta, modifikaciju sam skinuo sa 100 i prebacio na 300 da bih se resio konstantnog problema sa gumicama koje se svakih par godina moraju menjati. Po zavrsetku mi je pao pogled na opamp-ove i neka poredjenja sa CR7 i Dragon-om su pokazala da ova zadnja dva imaju nesto kvalitetnije opamp-e kao i nesto vece elektrolite oko istih dok je topologija slicna (set glava je isti). Posto mi je ovo bio projekt iz zabave bez neke posebne vaznosti kakav ce rezultat ispasti, palo mi je na pamet da li 300 mogu da poguram vise prema onom zvuku koji ima ZX7. Kao drugo, kod 300 mi je uvek smetalo nedostatak prostornosti u muzici koja dolazi s njega. Da bi dobio odredjen zvuk Nakamichi je na odredjenim mestima koristio Nichicon Muse kondenzatore. Iako sam ih imao i nije bio problem upotrebiti ih , ali sam hteo nesto drugaciji rezultat od onoga sto je sam Nalkamichi smislio, pa sam za probu pokusao sa Elna-ma. Ako bi rezultat bio nezadovoljavajuci, uvek sam mogao se vratiti na originalnu koncepciju. Posto sam narucio i malo vise kondenzatora, pre ugradnje sam uradio merenja i ove poslagao po vrednostima kako bih na levom / desnom kanalu dobio najblize vrednosti na istoj poziciji. Isto tako su i svi problematicni ,, orange cap" izleteli napolje i zamenjeni novim isto tako uparenim kondezatorima. Kako je je Nakamichi u kvalitetnijim dekovima koristio i bolje opamp-e, zapitao sam se sta bi se dobilo sa danasnjim daleko kvalitetnijim opamp-ima kako u u liniji za snimanje tako i reprodukciji. Bilo je dosta isprobavanja razlicitih opcija ali mi se na kraju najvise svidela opcija - 2 x opa 637 (na 16 / 8 podnozju) odmah iza glave za reprodukciju, 2134 kao buffer i 2107 kao zadnji na switch board-u. Rezultat je iznenadjujuci. Prvo nestao je onaj donekle pojacani bas koji krasi Nakamichi-je ali sam istovremeno dobio na definiciji gde se sad jako lepo cuju nijense u reprodukciji basa dok je ranije bilo zamucenije. Posle pazljivog podesavanja sa test trrakama i razlicitim test tonovima radio sam razlicita testiranja koliko je u stanju sacuvati originalnu trodimenzionalnost snimka. Koristeci slusalice (HD650 i Philips Fidelio X2) i sacd ( Marantz UD8004) poredio sam izvor / snimak - vrlo sam tesko uspevao da uocim razliku izmedju snimka i originala. Radio sam i par testova sa osobama koje su i bliske audiu i koje nisu u tim vodama , ono sto me je vrlo iznenadilo da je ova druga grupa gotovo unanimno izabrala zvuk sa BX300 kao ,,prijatniji" pri recimo A/B testovima. Grupa koja je malo vise upucena u audio je uglavnom bila iznadjena da takav zvuk uopste moze doci sa trake, iako su ovde relativno lako uocavali blagi nedostatak dinamike u odnosu na ono sto SACD zna da predstavi ( sa upotrebom dolby C filtera , jer bez ovog poredjenje nije realno) . Rezultat - ja sam zadovoljan , sta vise pored sredjenog ZX7 i Teac Z6000, kasetofon koji najcesce koristim u ovom trenutku je BX300. ZX7 ima jos uvek malu prednost u kvalitetu reprodukcije visokotonskog podrucja (bolje glave) ali je BX300 vrlo blizu a u nekim stvarima mi je i bolji od gore pomenutog. Z6000 jednostavno vise ne spada u istu kategoriju - drzim ga vise kao muzejski primerak.

Par slika:

Posljednja izmjena: 15 Sij 2017 21:12 od alex67.
Administrator je zabranio postanje.
The following user(s) said Thank You: Kale

Nakamichi BX300 15 Sij 2017 20:55 #12360

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Normalno, bilo je ovde i vise posla - sredjivanje napajanja , ciscenja preklopnika ali to nije nista novo sto Kale nije daleko bolje prikazao.

Nakamichi BX300 24 Sij 2017 10:11 #12403

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Alex67, steta sto se ovako zanimljiv posao, i nadasve lijepo opisan posao si ugurao sve u jedan post. Jer smatram da restauriranje deckova je posao za odlikase, i vrlo mali broj iz se uopce hvata u kostac sa time. Zna se zasto, em mehanika, em elektronika, i plus toga procedure podesavanja.
Vrlo je malo postova o takvim radovima na toj vrsti vintage audija, stoga, ponoviti cu... steta sto nisi malo "slikovitije" opisa ovaj hvale vrijedan zahvat, No i ovako, :thumbup: za ucinjeno!
Pogotovo sto si odlucio to postati na ovom forumu duhova....

Nakamichi BX300 25 Sij 2017 21:38 #12417

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Kale, ovo je pocelo iz neke dosade i zezanja, vise kao eksperiment sta se moze dobiti iz starih uredjaja upotrebom kvalitetnijih (modernih) delova, jer dobro znamo da u ovoj klasi uredjaj vazi pravilo - ustedeti gde god se moze a da ne utice previse na krajnji rezultat. Vecina fotografija sam pravio telefonom i striktno su bile - gde je sta bilo povezano. Recimo, nisam napravio ni jednu sliku rasklopljenog transporta ili prekidaca. BX300 kakav je bio, nije se mogao porediti sa ZX7 / Z6000, ovde ako ga prodas za 100 eura si srecan, a kako mi je bio prvi Nakamichi bio sam donekle vezan za njega i bilo mi je zao da 'trune' sa strane. Sam dek je vrlo zahvalan za modifikacije- vrlo je jednostavan , topologija i glave su pozajmljene sa daleko skupljih modela uz namerne modifikacije da bi zvucao jeftinije. Ova jednostavnost ima i jednu manu - radi odlicno samo sa trakama za koje je i podesen ( Maxell XLII i TDK MA) jer mu nedostaje kvalitetna kalibracija. Meni ovo nije neki problem jer imam jos dosta neotvorenih traka, tako da ovo ne igra ulogu. Polako spremam hrabrost da se uhvatim u kostac sa AUG90X - i njemu je tu vec 30+ godina. Jos ne vidim da bilo sta curi ali verujem da bi posle sredjivanja ' progledao ' kao i dekovi.
  • Stranica:
  • 1
Stranica se generirala za: 0.257 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register