Sound News Web - Discovery Of Sound

Acoustic Energy Reference 1

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Makro Mikro

Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević

Kada bi me netko ('nako – teoretski) pitao može li kutija volumena mlinca za kavu sa ugrađenom 11-centimetarskom bas jedinicom proizvesti ikakve značajnije stereo performanse, vjerojatno bih replicirao kako surround zvučnici nisu najbolje rješenje za stereo aplikacije. Bio bi to moj finalni odgovor, uz uvjet kada ne bih znao što AE Reference 1 može po tom pitanju...

 The Gospođa i ja imamo jedan zgodan običaj: svaki put kada kući donesem, ili mi se dostavi, neki novi komad opreme na recenziranje, prvo dozvolim svojoj dragoj da komentira estetiku. Sličan je to štos u našem hobiju kao što je u multimedijalno/tehnološkom svemiru to primjer pokojnog Stevea Jobsa koji nikada nije vjerovao u istraživanja tržišta i/ili marketinško planiranje i sl. managerske spike. On je vjerovao u iskrenost onih na kojima svijet ostaje: „Daj djetetu stvar u ruke par minuta i odmah će ti biti jasno imaš li smeće ili hit.“ Biti će da u našem svijetu, većinom, uspjeh proizvoda po sličnom principu diktiraju žene. Time rečenim, i prije službenog početka ove recenzije, po The Gospođinim komentarima mi je već bilo jasno kako ovaj puta imam nešto prilično posebno u slušaonici. „E to! To!! Viš' kak je lepi mali, a ne one kištre kaj non-stop dovlačiš doma! A joooooj! Kak' dobro zgleeeda! I gle ti taj lak! I boja nam se super uklapa!“... bla, bla, bla; bla. Uglavnom, kako vele 'ameri': You get the picture.

 I tako, pošto je prva večer ionako bila rezervirana za aklimatizaciju ovih zanimljivih mališana, kako su stigli izravno sa teritorija vrlo negostoljubivih vanjskih klimatskih uvjeta, ostatak večeri smo The Gospođa i ja zajedno, sa velikom zanimacijom, 'študirali' sve skrivene vizualne čari britanskih minijatura koje se zovu Acoustic Energy Reference 1.

 Koncept uspjeha

 AE već 26 godina gaji tradiciju izrade vrhunskih mini monitora – od pojave prvog AE1 1988., do danas, AE je ovu liniju zvučnika izvorno namjenio studijskim profesionalcima, no pojavom MKII verzije ranih 90-ih, i hi-fi zajednica je neupitno prigrlila koncept akustički preciznog micro monitora velikog prihvata snage. Već i prvu inkarnaciju je slavni Stereophile opisao kao jedan od najuspješnih zvučničkih uradaka svoje klase uopće. Ostalo je jedna vrlo slavna povijest.
 No poznato na stranu, pozabavimo se manje poznatim: Reference serija i danas stoji kao serija - perjanica ove slavne otočke kuće. Reference 1 je trenutno najmanji u ponudi tri modela od kojih su dva standmount izvedbe, dok je treći – samostojeći. AE, naravno, i svoj model Classic svrstava u ovu liniju, no kao specijalni model, isto kao i AE1 MKIII SE, početno proizveden u ograničenoj količini od svega 250 pari namijenjenih prodaji na globalnom tržištu. Ipak, prema posljednjim saznanjima, čini se kako su MKIII SE još uvijek dostupni, bez obzira na prvotni plan o limitiranoj ediciji.
Reference 1 došli su do mene finiširani u prekrasnom, besprijekorno lakiranom furniru ebanovine. Ovo je jedan od četiri dostupna vrhunska finiša, a na vama je odlučiti se odgovara li vam više već spomenuta piano ebanovina ili u vaš interijer više pristaju u piano crnoj, piano bijeloj ili mat bijeloj izvedbi. Kako su visine samo 30 cm, dodatna prilagodba stalka za zvučnike bila je potrebna, no ukoliko se možete financijski rastegnuti i za pripadajuće Reference Stands stalke, toplo bih preporučio nabavku istih, čime ćete izbjeći ovaj detalj ali i vizualno dobiti odličan i cjelovit proizvod. Ono što najviše šokira prilikom prvog susreta sa Reference 1 modelima je to što su upakirani u jednu kutiju. Obzirom na dimenzije, ovo, u normalnim okolnostima ne bi smjelo biti predmetom čuđenja, no ubacite li u jednadžbu i 10,5 kg (da, dobro sam napisao – deset i pol kilograma) mase po komadu, neizostavno ćete se nanosati te jedne kutije u koju je ovaj par mališana uguran. Čemu, svega mu, tolika masa, sigurno se pitate. Postoji nekoliko dobrih razloga: Ovi dvostazni monitori, osjetljivosti 87 dB, prihvata snage do 200 W i impedancije 6 ohma plod su 26 godina razvoja prilikom kojeg se pazilo na svaki i najminuciozniji detalj - od odabira jedinica do načina izrade samih kutija. I upravo u izradi kutija i specifikacijama bas jedinice leži većina mase Referencea 1. Kutije su vjerojatno najinteresantnije kao tehničko riješenje jer nastaju na vrlo poseban način koji ovim zvučnicima omogućava njihova superirorna akustička svojstva u svojoj respektabilnoj klasi. Možda je preciznije zapravo navesti kako je ključan skup materijala kao i način na koji se integriraju u jedinstvenu cjelinu zvučničke kutije. Pokušati ću ovdje zaobići marketing, a i teške tehničke opise te skratiti na ono što će većini biti razumljivo: Prilikom izrade, kutije za Reference 1 nastaju spajanjem 3 sloja materijala: redom 7 mm MDFa za kojim sljedi 3 mm gume i sve završava još jednim slojem 5 mm MDFa. Ovakva hibridna konstrukcija uvelike umanjuje sve negativne efekte velikih promjena tlakova koje se dešavaju unutar same kutije, a velika masa te središnji element gume, uvjetuju dodatnu rigidnost i jamče odlična apsorpcijska svojstva prilikom pojave neželjenih rezonancija koje, u suprotnom, posljedično uvjetuju koloracije prilikom reprodukcije. Drugi prizvođači koriste rješenja poput dodatnih ukruta, posebnih vrsta drveta, specijalnih sendvič-konstrukcija kod kojih se slojevi vežu posebnim ljepilima i sl. Čini mi se kako je ovdje AE pronašao odličan omjer jednostavnosti konstrukcije koja ipak na posljetku ne kompromitira ukupne akustičke performanse konačnog proizvoda već ih - upravo suprotno - popravlja.
OK! I to smo odradili. A sada prednji dio. Skinemo li elegantne mrežice koje za prednju ploču prianjaju zahvaljujući sustavu stalnih magneta, na svjetlo dana izlaze dobro poznati Vifin Ring Radiator i 'in-house' 110 mm basovac koji se odlikuje metalnom slitinom presvučenom membranom i, za svoju veličinu, masivnim gumenim ovjesom. Specifikum ove jedinice (a i dodatna masa) je njezina kratka dvostruka aluminijska zavojnica koja, radi svoje dvostruke izvedbe, pospješuje termičku disipaciju prilikom prihvata velikih snaga i time rasterečuje cijeli pogonski sutav koji je dugog hoda. Stražnja strana kutije otkriva jedan par WBT 'sveprihvatnih' pozlaćenih priključaka i bas refleks otvor.
Kako smo detaljno proanalizirali ove vrlo zanimljive minijature, vrijeme je da se bacimo na slušne testove.

Snage nikad dosta

 Ukoliko ste već pomislili kako ćete AE Reference 1 uspješno upogoniti sa kakvim SE cjevašem... pa... ovaj... e ne budete! Količina snage koju ovi mali monstrumi mogu primiti i razina glasnoće koju mogu isporučiti bez faznih izobličenja ili kompresije je:

a) obrnuto proporcionalna njihovim gabaritima;
b) zastrašujuća i;
c) zapanjujuća
 U (gabaritima vrlo solidnih) 35 m2 moje slušaonice, Reference 1 su doslovce zadovoljili sve moje (bez imalo lažne skromnosti) nemale zahtjeve za ispunjavanjem prostora korektnim performansama preko cijelog frekvencijskog spektra. Negdje u specifikaciji i stoji podatak o odzivu od 45 Hz do 40 kHz što sam (barem za donji dio) u prvi mah uzeo sa velikom rezervom, no – vidi vraga – prevarih se i to svojski. Reference 1 su jednostavno kao stvoreni za moćnu glazbu. Bilo da ćete slušati epske Zimmerove i Jablonskyeve soundtrackove, velike Mahlerove simfonije ili Massive Attack, Acoustic Energy Reference 1 se neće buniti. Isporuka do slušatelja je jasna, precizna, moćna i timbralno korektna. Siloviti forte Reference 1 će odraditi sa jednakom dramom i dinamikom kao što će se znati i smiriti kod ppp dionica. Upravo kod mikrodinamike do izražaja dolazi konstrukcija kutija o kojoj samo toliko 'drvio' jer nedostatak rezonancija znači i nedostatak koloracija ali i jako, jako nizak prag šuma, tj., što bismo još rekli – tihu pozadinu. Ring Radiatori odrađuju izvrstan posao prilikom preuzimanja srednjih i visokih u području reza od 2 kHz i to se lako uočava kod violina, vokala i truba koji zvuče prirodno i vrlo fokusirano. Visoki su jasni, iznosi se cijelo bogatstvo detalja no nema tragova napadnosti, kompresije ili artefakata koji iskaču iz slike ili ju ruše. Definicija pozornice je vrhunska, čak bih se usudio reći au pair znatno 'jačim' monitorima (jer ovdje velike višestazne kutije slične cjenovne klase imaju vrlo malo šanse) i svojom preciznošću dodatno oživljava prezentirana vam zbivanja na virtualnom 'stageu'. Ljubitelji živih izvedbi popularnih rock grupa vrlo će brzo shvatiti o čemu pišem ukoliko ubace legendarni live Hell freezes over grupe Eagles i poslušaju Hotel Californiu. Vi ste u publici prilikom početnih biseva, a to se rijetko dešava, čak i na znatno skupljim sustavima, ukoliko nisu sinergijski kvalitetno kompletirani. Mali prigovor koji imam prilikom preslušavanja je na specifičnu pojavu povremenog gubitka definicje najnižeg spektra koji nema veze sa gubitkom kontrole već određenim karakteristikama odziva vezanim uz bas refleks i gabarite zvučničkog sustava. Istini za volju, ovu 'fušanje' u basu nikad nije smetalo – dapače – ako ste ljubitelj simfonija, svakako ćete dobiti na 'težini' izvedbe (pogotovo kod reprodukcije koncertnog bubnja), a i ako niste ljubitelj velikih orkestralnih skladbi, priznajmo si svi kako ćemo uvijek radije prihvatiti malo 'muljaže u subwoofer sekciji' nego da nam fali 'sape'.

Ključna riječ – zaključak

  Na kraju, volio bih podijeliti sa vama još jedan podatak, koji ćete ionako i sami saznati iz tablice niže, a to je cijena. Dakle sve ovo što ste pročitali u ovom tekstu nosi cjenovnu markicu koja nije niska za prosjek domaćeg radnika, ali u našem svijetu je opravdana do zadnje lipe. A to je danas vrlo rijedak luksuz zbog kojega se i iskusni audiofili ograničena buđeta godinama pate. Time rečenim smatram kako su Acoustic Energy Reference 1 superiroran proizvod u svojoj klasi koji valja nabaviti dok se i AE ne 'opameti' i ne podignu trošak ovog povoljnog luksuza nebu pod oblake. Sreća pa za AE ponovo imamo i lokalnog zastupnika, stoga se nećete morati brinuti oko 'prekogranične' nabave i potencijalnih servisnih poteškoća. Živio Reference 1! I dalje kralj svoje klase!

 

Info:

Model: Acoustic Energy Reference 1 standmount zvučnici
Cijena: 15.660,00 kn / par
Specifikacije: Standmount, dvosistemski, bas refleks, 87 dB, 6 ohma, 45 Hz - 40 kHz, Max. ulazna snaga: do 200 W, Masa: 10,5 kg / komad, Dimenzije (VxŠxD): 310x190x280 mm
Ustupio na test: Zvučne Novosti - www.zvucne-novosti.hr

Presudili smo:

Izrada:

Performanse:

Opremljenost:

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno: 
Gotovo sve. Malo je toga što biste mogli poželjeti više ukoliko tražite vrhunski mini monitor. 
Negativno: 
Nije negativno ali 'bum' u donjem basu je ponekad čujan utreniranom uhu. Izbor pojačala je jednostavan - snaga, snaga, snaga. Oprez ipak: snaga bez kontrole ne znači ništa ;)
Stoga zaključujemo: 
AE je u ovoj klasi pokorio svijet još '88. Reference 1 su vrhunski nasljednici jedne ikone i sa ponosom nastavljaju dugu i plemenitu lozu beskompromisnih monitora.
Konačna ocjena: 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo Asterix u D klasi...  Piše: Dražen Kokanović Tvrtka El...

Više...

ELAC FS-247.3

ELAC FS-247.3  Dobar i logičan dizajn  Piše: Dražen Kokanović Čisto je zadovoljstvo s...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register