Sound News Web - Discovery Of Sound

Dynaudio Xeo3

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Live in Zagreb 

Piše: Darko Brlečić 


Rijetko kad se desi da jedan renomirani proizvođač zvučnika u tako kratkom roku privuče pažnju medija, posebno specijaliziranih internetskih. Tjedan dana nakon završetka zagrebačkog hifi sajma, gdin  Kokanović mi priopćava vijest  da dobijam na test nove aktivne zvučnike-Dynaudio Xeo3. Mislim si kako će to djelovati na naše čitatelje koji su do nedavno imali prilike čitati o modelu Daynaudio zvučnika DM 3/7 koje je obradio kolega Tomašević, valjda im neće biti dosadno. Ipak ovdje se radi o nečem sasvim novom u hifi svijetu. Ne stižu svaki dan aktivni zvučnici sa bežičnim (WLAN) povezivanjem, i još k tome iz hifi ranga.

Što je Xeo ?

Xeo nije samo nova zvuičnička gama, to je između ostaloga novi način slušanja glazbe.

On je vrlo jednostavan za korištenje. Naime, unutar zvučnika iz navedene game nalazi se pojačalo s režimom rada u D klasi, senzor za bežično primanje signala. Dakle, nema potrebe za dodatnim pojačalom, zvučničkim kabelim i sličnim dodacima. Uz zvučnike su  priloženi transmiter i daljinski upravljač, te je užitak zajamčen. Kao što sam napomenuo uz zvučnike dolazi bežični (WLAN) transmiter  koji ima 3-grupe za povezivanje s izvorom zvuka. U te tri grupe se nalaze analogni priključci, digitalni(optički) priključak i USB priključak. Transmiter može opsluživati tri seta zvučnika, nešto poput multiroom aplikacija  što je dušu dalo za korisnike koji trebaju isti zvuk u tri prostorije s različitom razinom glasnoće.


Xeo3

Xeo3 je dio obitelji Xeo koja je ove godine osvojila EISA nagradu za najbolji bežični zvučnički sustav.  Model Xeo3 je klasični izdanak dynaudiove škole dobrog zvuka, počevši od dizajna kabineta, 130-milimetarske bass/srednjetonske jedinice, 35-milimetarske visokotonske jedinice i stražnjeg bass reflex porta. Uz navedeno tu se nalaze još pojačalo s režimo rada u D klasi i senzor za primanje bežičnog signala. Xeo3 pokriva frekventni raspon od 48Hz-22kHz.

Poznata je stvar da Dynaudio zvučnici vole da se ih nahrani sa kvalitetnim ali i velikim brojem watta, no u ovom slučaju to pravilo je „prekršeno“. Naime, unutar Xeo zvučnika se nalazi pojačalo s režimom rada u D klasi, što u praksi znači da su izbjegnute zamke oko dizajniranja velikog  napajačkog sklopa i sekcije stabilizacije istog. U odnosu na A ili A/B klasu, D klasa pojačala su  daleko učinkovitija, sklopovi se manje griju, te se može dobiti veliki broj watta. O samim pojačalima D klase poznati dizajner Nelson Pass je rekao: “ona su dobrozvučeča i vrlo analogna“.

U tvorničkoj brošuri piše da za pogon bass/srednjotonca  koristi se snaga od 50 watta, a isto toliko je i za visokotonca.

Glazba sa PC-a

Kada Vam kažem da sam prvo koristio računalo kao izvor zvuka, nemojte misliti da sam time degradirao poznatu dansku zvučničku reputaciju. Ne , nipošto, jer proizvođač kaže da je ovaj stereo bežični set namijenjen za razne aplikacije, koje između ostaloga uključuju i računalno okruženje. Gigabyte matična ploča i RealtekHD zvučna kartica jedno vrijeme testa su solidno hranili Xeo3. Da je umjesto RealtekHD zvučne kartice bila Lynx zvučna kartica onda bi to bio susret Titana. Naime, Lynx je među zvučnim karticama ono što je Dynaudio među proizvođačima zvučnika. No, nažalost nemože se sve imati po željama !

Bežični transmiter koji dolazi uz zvučnike nudi više opcija spajanja s računalom: digitalna optička veza, veza sa 3,5mm kabelom, te USB kabelom. Od navedenih opcija najbolje mi je sjela opcija 3,5mm kabel sa RCA chinch na drugom kraju.


Datoteke iz tzv. Digital Downloada je najbolje što se čovjeku uovom  trenu može dogoditi. Prvenstveno tu mislim na veliki glazbeni izbor, raznolikost u odabiru formata i rezolucija, kao i na raznolikost programske podrške ( Foobar 2000,  Amarra itd.).

Kod Digital Downloada snimke su  takve kakve jesu, a  za njihovo „peglanje“ potreban je adekvatan softwer, umješnost u radu i čelični živci, pa prema tome treba ih prihvatiti takve kakve jesu, naravno ako ne želite izgubiti volju za dobrim soundom odnosno muzikom.

Xeo3 prihvaća glazbene datoteke svih vrsta, ali isto tako pokazuje kakav je njihov sadržaj, odnosno kako je sve u datoteci posloženo. Želim reći da Xeo3 može poslužiti i kao kakav analitički alat, no to nije prioritet njegova postojanja.

U odnosu na razne aktivne zvučničke sustave tipa : Logitech, JBL, Focal,  itd...Xeo3 je potpuno usaglašen po cjelokupnom spektru, ali istovremeno nemilosrdan prema „nabrijanim snimkama“. Tako primjerice rock duet  Joe Bonamassa&Beth Hart je užitak za slušanje bez obzira na razinu glasnoće, ženski vokal je prepoznatljiv do najfinijih detalja, a električna gitara dodaje energiju u ambijetalnost izvedbe, sve je tonski korektno posloženo bez tradicionalnih iskakanja koja znaju pratiti male kutije. Ta iskakanja obično služe da male kutije zvuče atraktivno na prvo slušanje kako bi se potencijalni kupac odmah zapalio i odlučio na kupovinu istih. Dynaudio se ne služi tim metodama.

Slijedeća datoteka bio je koncert Tom Pettya&The Heartbreakersa iz 2006 godine snimljen u HD rezoluciji. Snimljeni koncert je pravi školski primjer kvaliteno odrađenog scenskog nastupa, izbalansiranih svjetlosnih efekata, ali i znalački korištenje instrumenata u samoj svirci. Iako malen gabaritom Xeo3 nije se sramio pokazati svoje umijeće u prikazu dubokih tonova kod ritam sekcije i bass gitare. Doduše nekog velikog volumena tu nije bilo, ali je sve kompenzirano brzinom i preciznošću iznošenja glazbene informacije, a sve u pratnji dinamičkih otklona. Nekako mi se čini da je pojačalo D klase koje je ugrađeno u zvučnik dobrim djelom zaslužno za ovakav razvoj situacije. U ovom djelu testa nemam posebnih prigovora. Idemo dalje...

Glazba sa CD/SACD reproduktora

Klasičan hifi test odrađen je uz prisustvo  SACD/CD reproduktora Marantza SA11S2, Siltech strujnog kabela i Audioquest Niagara analognog interkonekcijskog  kabela. Veoma šaroliko društvo koje je uigrano do savršenstva.

Več nakon prvih taktova brazilskog jazza (Antonio Carlos Jobim) bilo je jasno u kojem smjeru Xeo3 vodi reprodukciju, tečnost, transparentnost i timbralna korektnost. U odnosu na aktivni studijski monitor hiper analitična ponuda nije toliko prisutna, prisutna je ali u daleko manjoj mjeri, izbjegnut je kirurški pristup analizi samih instrumenata i njihovih djelova unutar glazbene cjeline. Reprodukcija ženskog vokala(Astrud Gilberto) je čista i nenapadna, relaksirajuća za uho, dok Paul Desmond i njegov alt-saxophone zvuče živahno kako na malim razinama glasnoće tako i velikim razinama. Izgleda da je pogođena sinergija između Dynaudio zvučnika i pojačala D klase. Dok sam slušao ovaj neobični stereo set, zapitao sam se: „zašto se toga nitko prije nije sjetio ?“. No, dobro , ne treba biti nezahvalan, razlozi sigurno postoje, ali nitko od inženjera nije spreman dati jednostavan odgovor.

Zaključak

Dynaudio je sa serijom  Xeo napravio značajan iskorak, kako u zvučničkoj industriji tako i u poimanju glazbene zabave. Testirani model Xeo3 je zvučnik odličnih soničnih karakteristika koje njegova konstrukcija može podastrijeti. Doduše on nema sposobnost poniranja u velike dubine, ali zato tu je veći brat-Xeo5. Priloženi bežični transmiter radi na frekvenciji uzorkovanja 48kHz. U eri velikih troznamenkastih brojaka navedena vrijednost djeluje smiješno, ali zato sveukupan dojam ovog aktivnog bežičnog seta nije smiješan. Dapače ovo je ozbiljan paket namjenje svima koji slušaju glazbu bez obzira gdje i šta rade, a nisu opterećeni audiofilijom-egoističnim hobijem. Osim toga ovaj paket može biti osnova za izgradnju multi-room sustava, jednak zvuk u više prostorija bez dodatnih pojačala, kabela i sličnih dodataka. Topla preporuka...

Info:


Model : Dynaudio Xeo3

Cijena: 11.970,00 kn/paket

Specifikacije: Dvostazna bežična aktivna bass reflex kutija, pojačalo D klasa(50 watta bass, 50 watta visoki), frekventni raspon 48Hz-22kHz, masa: 7,6kg, dimenzije: 281x170x262

Transmiter-frekvencija odašiljanja:2,4GHz, rezolucija bežičnog signala: 16bit/48kHz, frekventni raspon: 20Hz-22kHz, masa: 0,148kg, dimenzije: 120x32x90

Ustupio na test: HD multimedia - www.hd-multimedia.com

 

 

 

Presudili smo:

Izrada:             

Performanse:    

Opremljenost:    

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno: Uravnotežen zvuk, transparentan i korektan, odlična izvedba pojačala D klase, jednostavnost uporabe, mogućnost višestrukih aplikacija

Negativno: S obzirom na nepostojanje konkurencije, nema se što prigovoriti

Stoga zaključujemo: Dynaudio je lansirao nesvakidašnji proizvod koji redefinira pojam dobrog zvuka za sve korisnike

Konačna ocjena:

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo Asterix u D klasi...  Piše: Dražen Kokanović Tvrtka El...

Više...

ELAC FS-247.3

ELAC FS-247.3  Dobar i logičan dizajn  Piše: Dražen Kokanović Čisto je zadovoljstvo s...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register