Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: AU-D9

AU-D9 13 Svi 2015 20:15 #10351

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Volim brisa?e i žute lampice
Ovi plavi kondovi do 85 stup. su identični kao u mom preampu Mitsubishi ,taman doša sa refresha ,oni u kesici a na izgled ko novi.
Drugi je upravo na remontu pa če mo vidit u kakvom su stanju i taj set.
Administrator je zabranio postanje.

AU-D9 14 Svi 2015 19:25 #10353

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Na redu su plocice sa prednje strane, selektori, ton kontrole i sl...
Prvi na redu je bio selektor zvucnickog izlaza. Iako je ova verzija dobro oklopljena - zasticena, ipak se i tu uvuklo svasta. Na zalost zaboravio sam uslikati pocetno stanje, ali zato evo zavrsno :)

I ovdje me je najvise satralo ispravljanje zalemljenih savinutih pinova, jer zaista dosta strpljenja i paznje treba posvetiti toj operaciji, jer svaka nepaznja rezultira unistenjem stampe. Posebno me je to satralo kod odlemljivanja potenciometara ton kontrola, jer su ih u tvornici savinuli skroz do stampe, pa je nemoguce pumpicom odstarniti cijeli lem, pa treba jednom rukom grijati lem, a drugom sa obicnom malom kacavidom lagano podignuti pin (ne puno!), pa vakuum pumpicom posisati, pa opet isto, dok se ne ocisti skroz od lema...

A ovo nisam mislio rastavljati, no kao da mi vrag nije da mira, pa kazem idem ga detaljno ocistiti (a time i rastaviti)...
I uslijedilo je izenadjenje....

Dakle radi se o konektoru za slusalice, i tu treba mic po mic otkaciti 6 komada zakacki da bi se odstranio ovaj prozirni dio... i jel vidite?

a jeste coravi :) ... a jel vidite sada !

Ko zna od kada je ova vata od stapica za usi :) Naime nikada, ali bas nikada se ovakvi konektori ne ciste sa stapicem za usi, jer zbog unutarnjih kontaktnih lamica, vata zapne i odvoji se od stapica!
Za takve stvari ja koristim ovakvu cetkicu:

... i evo vate van ...

a ovo je danas popodne ocisceno....

plus normalno onaj selektor zvucnika...
Posljednja izmjena: 14 Svi 2015 19:26 od Kale.

AU-D9 15 Svi 2015 08:46 #10354

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Gledajući tvoj rad,čovjek se zapita kakav bi ti urar bio! :thumbup:
Alea iacta est !(DES)

AU-D9 15 Svi 2015 08:55 #10355

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
catalyst wrote:
Gledajući tvoj rad,čovjek se zapita kakav bi ti urar bio! :thumbup:

Spor urar :rolol:

A slusaj, tesko je ovako raditi i izbacivati uredjaje ko na traci, dakle trazi to vremena, strpljenja i nista manje vazan faktor zadovoljstva.
Plus toga ulete privatne obveze (dica, zena, kuca, auto, drzava, grad, prijatelji, poznanici, kolege, rodbina....... dug je popis :) )

AU-D9 15 Svi 2015 09:02 #10356

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A kazi mi kako to da si i ti izgubija bas volju biti aktivan ovdi? Znam da je ovaj prelazak na novi forum malo satra onu pozitivnu atnosferu sa starog foruma, a hebi ga...ajmo dalje...
Ja sam isto tako par puta reka da mi je dosta... ali eto... opet prisa priko toga i nekako mi je ovdje ipak najugodnije od svih foruma u Hr...
A i drugi koji su se upasivili (prvo mi pada napamet Miljac, El Komadande Data, Altair, Erden... ima ih dosta...) da se napise koja, pa da bar virtualno prochakulamo....

AU-D9 15 Svi 2015 10:37 #10357

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Napišem nešto kada smatram da je potrebno.Redovito pratim sve rubrike,no hifi je kod mene u stanju mirovanja,samo se sluša,pa nema neke novitade.No tu sam svakodnevno.
Alea iacta est !(DES)

AU-D9 16 Svi 2015 23:03 #10364

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eh danas se zamijenilo samo 11 kondenzatora i to samo na ovoj ploci (ton kontrole) 10 komada...

inace radi se o Elna Cerafine seriji... no, 80 % danasnjeg posla je bilo demontaza preklopnika i potenciometara, rastavljanje, ciscenje, sastavljanje i montaza na plocicu. Taj dio posla bas i ne volim jer oduzima dosta vremena a rezultat je slabo vidljiv (doduse ali zato je cujan!)

No na moje izenadjenje vec kod prvog rastavljanja prekidaca (ton kontrola)

ukazalo se vrlo dobro stanje kontakata, pa cak bih kazao i odlicno! Pogledajte kontaktne lamice kako se sjaje, kao da su jucer montirane, time se jos jednom potvrdjuje teza da povisena temperatura rada uredjaja (kao kod ovog pojacala) pogoduje cuvanju uredjaja od korozije, kako sasije ali tako, evo kako se vidi... i kontakata.

To se potvrdilo i sa ciscenjem serije prekidaca TONE - FILTERS - MUTING

dakle, ovo su kontaktne lamice kako su izgledale odmah nakon rastavljanja prekidaca! Kada sam vec ih rastavio, ipak sam ih oprao u ultrazvucnoj kadici, i zastitio kontakt sprejem 61 (podmazivanje i zastita).

A ovdje je ta grupa prekidaca bila:

vjerijte mi jos i na slici to lijepo izgleda kako je stanje u stvarnosti... normalno sve je oprano...
Posljednja izmjena: 17 Svi 2015 09:20 od Kale. Zbog poradi: Greskom napisano Elna Starget

AU-D9 16 Svi 2015 23:05 #10365

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo i volume potenciometra... cuveni plavi alps, koji ipak losija inacica prijasnjih "black beauty" RK40 modela

moram kazati da je rastavljanje potenciometara, ma koji model bio u pitanju, vrlo zahtjevna operacija, i ponovno cu ovdje napomenuti da ako se odlucite raditi ovu radnju, da ipak probate na par potenciometara lakse nabavljivih i manje cijene nego ovi, jer vecina ovih modela ili su nemoguce nabavljivi, ili kostaju ko suvo zlato, tako da pogresaka ne smije biti...

ovako je to izgledalo

a ovako je sada

i evo ga sastavljenog, spremnog za montazu...

Evo jos jedan detalj... Sansui je znao raditi i ovakve stvari

Dakle nije lijepo ali je funkcionalno (ovime se reducira vezni otpor izmedju audio masa)

Ja sam ipak to izveo malo ljepse, a isto (ako ne i bolje) fukcionalno, umetanjem posrebrene pune zice koji sam direktno pokositrio na stampu.

AU-D9 16 Svi 2015 23:05 #10366

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I jos je tu bilo posla, ali nisam bas svako detalj slikavao... tako napokon montirana je nazad prednja subsasija (normalno nakon temeljnog pranja)

AU-D9 17 Svi 2015 19:51 #10371

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Kale wrote:
Evo i volume potenciometra... cuveni plavi alps, koji ipak losija inacica prijasnjih "black beauty" RK40 modela

Evo jos jedan detalj... Sansui je znao raditi i ovakve stvari

Dakle nije lijepo ali je funkcionalno (ovime se reducira vezni otpor izmedju audio masa)

Ja sam ipak to izveo malo ljepse, a isto (ako ne i bolje) fukcionalno, umetanjem posrebrene pune zice koji sam direktno pokositrio na stampu.

Ne kuzim, toliko povecanje presjeka voda kao da imas motor u pojacalu ....
I eto ja se javljam, da ne bi bio usamljen :)
samo glazbu slusam :)
Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.159 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register