Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Sansui receiver model 9090 (non DB)

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:27 #6851

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Iao sam vec ovu temu napisao i na DIY-AUDIO-HR, mislim da ce biti interesantna i za clanove ovog foruma...

Naime iako sam odlucio da necu uzimati uredjaje, bar dok ne sredim ovo mojih koji cekaju na kuru podmladjivanja, ipak nisam mogao odbiti ovog gospodina koji ima ovaj Sansui receiver od studenskih dana, i zaista mu je stalo da mu se ovaj uredjaj dovede u red....
Dakle, na stol mi je dosao zanimljiv Sansui receiver, model 9090. Moram odmah napomenuti da iako vecina misli da je razlika izmedju modela 9090 i 9090DB samo u dodavanju Dolby kruga u ovom 9090DB, medjutim, to nije istina, postoje znacajne razlike izmedju ta dva, po imenu slicna receivera.
Naime 9090 posjeduje kvazi komplementarni izlazni stupanj od 8 komada NPN Sanken izlaznih tranzistora 2SC1116, a 9090DB je sa komplementarnim izlaznim stupnjem (plus prije spomenuti Dolby sklop).

U ta doba vrlo tesko je bilo naci barem priblizno uparene izlazne komplementarne tranzistore.
No opet... kada se koriste isti tipovi izlaznih tranzistora, puno je lakse postici simetriju za pozitivnu i negativnu poluperiodu... ali je i cinjenica da kvazikomplementarni izlaz ima i mana, te je danas uglavno napusten. A i sam Sansui sa kasnijim modelom 9090DB napustio kvazi komplementarni izlaz...

Ovaj primjerak je dosao u ne bas bajnom stanju. Prvo uocljivo je da je natukao sate i sate rada, a plus toga jos je dugo i lezao nekoristen... za vinage audio uredjaj najgora kombinacija... no ima i jedna dobra stvar; nema tragova kemijanja ili popravljanja po uredjaju, tako da to daje ipak nadu da se zasjati novim sjajem.

Administrator je zabranio postanje.

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:28 #6852

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo malo i detalja unutrasnjosti... napajanje i driverska plocica (ne vidi se, stoji okomito ispod ovog limenog drzaca)

pa phono dio

a evo i driverske plocice....

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:28 #6853

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I ajmo u raskopavanje uredjaja. Naime kako se tokom ovolikih godina navuklo zaista neke masne prasine, treba to sve detaljno ocistiti, a da bi to kvalitetno obavili, treba sve i rastaviti... pa evo prvo prednje ploce...

Za aluminijsku dugmad uvijek pazim da se ne ostete, jer danas su vrlo tesko dobavljivi, stoga svako dugme stvaljam u najlonsku kesicu, i spremam u kartonsku kutiju do trenutka kada ce ici na pranje i u montazu nazad....

Uredjaj je ogoljen, i spreman za operativni zahvat iz estetske kirurgije :lol:

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:29 #6854

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Prvo je na red dosla plocica od phono preampa i selektora ulaza. Zbog opceg stanja, morao sam je skroz rastaviti, tj, skinute i selektore i cak ove Molex konekore (jer cu konektore oprati u ultrazvucnoj kadici) a i sama plocica mora se temeljno ocistiti.

Ovdje mi je dosta problema predstavljalo skidanje (tj.odlemljivanje) selektora, naime tokom faze lemljenja u tvornici, dio nozica su savinjivali da bi selektor cvrsto stajao dok se zalije lemom, e te nozice nekad mogu zagorcati zivot, jer ako se idealno ne posisa lem, prilikom ispravljanja nozice moze se i podignuti lemna tocka na stampi, a onda iljadu problema :oops: zato, bas kod tih nozica treba biti pazljiv (ja to obavezno radim sa stolnim lampa povecalom, da bi bio siguran da je sve OK)

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:30 #6855

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo i selektora ulaza, skinut predni dio, i ukazao se wafer koji nije bas bio u bajnom stanju sto se tice cistoce... ali tu mi je promakao i jedan vrlo vazan detalj, koji ce me izluditi... no otom-potom...

evo sva tri wafera na okupu

te nakon troture ciscenja...

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:31 #6856

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo i Tape selektora

on mi je izgledao cak i u gorem stanju...

... no nakon ciscenja i on je dobio srebrni odsjaj

evo i druge strane...

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:31 #6857

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A sad ono sta mi je promaklo na ovoj slici kada sam rastavio selektor ulaza....

evo uvecanog detalja

kontakt koji klizi po centralnom obodu je iz nekog razloga bio svinut. Po koroziji izgleda odavno, i sad pokusao sam ga ispraviti, iako sam i na pocetku te operacije sumnjao u pozitivan ishod, ipak sam pokusao... no jos i nekako moza bi i uspio ispravno izravnati ovaj gornji kontakt, ali onaj donji koji klizi po prstenu sa donje strane, zbog nepristupacnosti, to je skoro pa nemoguce... i najbolje sto sam postigao, jest ovo:

pa sam odustao, i kako sam se svojedobno na vrijeme opskrbio sa NOS rezevnim Sansui dijelovima, vrijeme je bilo da posegnem u skrinju sa blagom... i evo novog novcatog wafera, i taj kontakt na njemu izgleda ovako:

i selektor je spasen! No kazem, da nisam imao rezevni, ja ne znam kako bih uspio postici optimalan kontakt na ovom starom...

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:32 #6858

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Dakle... evo prva plocica je gotova, ociscena, elektroliti i keramike promjenjene, prelemljena (na 80 % lemnih tocaka, lem je prvo posisan, pa tek nalemljen novi), skinut stari sloj kalofonija, nanesen novi....

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:32 #6859

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Sada idemo na plocu napajanja....

pogled sa donje strane...

tu mi je upalo u oci da ovi stakleni osiguraci, iako su od 10A, strasno mi slice na osigurace iz starih automobila, naime rastalna zica izgleda bas kao u njih... no kako bilo da bilo mijenjati cu ih sa istim novim osiguracima ali u keramickom kucistu, jer ipak je to 10A.

No da bih baratao lako sa njom, a da bas ne odlemljujem svaku zicu, odlucio sam i rastaviti izlaz sa hladnjacima, i na kraju ostaviti samo TO3 sockete vezane na plocu napajanja...

Evo izlaznih tranzistora... svi su originalni Sanken

hladnjak odvojen od sasije

i na kraju ostali su samo TO3 socketi vezani za plocicu

Sansui receiver model 9090 (non DB) 25 Pro 2013 18:33 #6860

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I tu se odmah javio problem sa ovim centralnim crnim kondenzatorom od 1000uF, naime on je verzija sa tri nozice od kojih su dvije "+" i "-" a treca nije spojena vec je samo za mehanicko ucvrscenje kondenzatora

evo kako to izgleda sa donje strane

i sad trebalo je probusiti novu rupicu za klasicni snap-in kondenzator s dvije nozice, sva sreca da je stampa izvedena tako da je to bilo izvodljivo...

I evo nove rupice sa vec ociscenim lakom oko nje....

pa pokositreno

i na kraju zalemljeno

Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.211 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register