Iao sam vec ovu temu napisao i na DIY-AUDIO-HR, mislim da ce biti interesantna i za clanove ovog foruma...
Naime iako sam odlucio da necu uzimati uredjaje, bar dok ne sredim ovo mojih koji cekaju na kuru podmladjivanja, ipak nisam mogao odbiti ovog gospodina koji ima ovaj Sansui receiver od studenskih dana, i zaista mu je stalo da mu se ovaj uredjaj dovede u red....
Dakle, na stol mi je dosao zanimljiv Sansui receiver, model 9090. Moram odmah napomenuti da iako vecina misli da je razlika izmedju modela 9090 i 9090DB samo u dodavanju Dolby kruga u ovom 9090DB, medjutim, to nije istina, postoje znacajne razlike izmedju ta dva, po imenu slicna receivera.
Naime 9090 posjeduje kvazi komplementarni izlazni stupanj od 8 komada NPN Sanken izlaznih tranzistora 2SC1116, a 9090DB je sa komplementarnim izlaznim stupnjem (plus prije spomenuti Dolby sklop).
U ta doba vrlo tesko je bilo naci barem priblizno uparene izlazne komplementarne tranzistore.
No opet... kada se koriste isti tipovi izlaznih tranzistora, puno je lakse postici simetriju za pozitivnu i negativnu poluperiodu... ali je i cinjenica da kvazikomplementarni izlaz ima i mana, te je danas uglavno napusten. A i sam Sansui sa kasnijim modelom 9090DB napustio kvazi komplementarni izlaz...
Ovaj primjerak je dosao u ne bas bajnom stanju. Prvo uocljivo je da je natukao sate i sate rada, a plus toga jos je dugo i lezao nekoristen... za vinage audio uredjaj najgora kombinacija... no ima i jedna dobra stvar; nema tragova kemijanja ili popravljanja po uredjaju, tako da to daje ipak nadu da se zasjati novim sjajem.