Sound News Web - Discovery Of Sound

Ponoćna slušaonica...5

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Neil Young & International Harvesters, A Treasure, Reprise, HDCD(CD)


Sluša/piše: Darko Brlečić

rsz squaretreasure head.jpg

 

 

 

Tko je kantautor ? Kantautor je čovjek koji autor muzike, tekstopisac i izvođač u jednom. Biti kantautor je zahvalno ili nezahvalno, ovisi iz kojeg se kuta gleda. Ako imate talent i osobnost, onda možete biti sigurni da ćebiti zamijećeni, no ukoliko vaša osobnost je predimenzionirana u odnosu na okolinu, onda stvari poprimaju sasvim drugačiji oblik i značaj.

 

 

 

 

 

 

rsz reprise-records-logo-extralarge n

Reprise Records

 

Reprise Records je američki "label" osnovana davne 1960 godine od strane Franka Sinatre. Burni poslovni mometi su diktirali njenu aktivnost, odnosno neaktivnost. Originalni izvođački roster od 1961-1963 uključivao je Bing Crosbya, Jo Stafforda, Rosemary Clooney, Esquivel i stand-up komičara Redd Foxxa. Od sredine 60-tih godina kompanija se orijentira na rastuću pop i rock populaciju, pa tako klijenti postaju grupa The Kinks. Kroz rastuću distribuciju povečavao se i roster glazbenih umjetnika. Tako to uključuje : Jill Jacksona, Jimmy Hendrixa, Neil Younga, Arlo Guthrie, Gram Parsons, Ry Coodera, Captain Beefhearta, Jethro Tull i mnoge druge. Nakon preuzimanja od strane Warner Brosa, label stabilno posluje.

 

 

rsz neilyoungheartofgold filmstill1 n

Neil Young

Neil Percival Young (rođen 12.11.1945) je kanadski glazbenik-kompozitor-tekstopisac . Njegova aktivnost započinje ranih 60-tih godina, kada sa Stephenom Stillom osniva grupu Buffalo Springfield (1966-1968), a kasnije se kao 4-član pridružuje grupi Crosby, Stills, Nash (1968-1970), također njegov rad je vezan i uz grupu Crazy Horse u istom periodu kada funkcioniraju Crosby ,Stills&Nash. U svojih 40-tak godina karijere stvorio je 35 studijskih albuma, kooperirao sa raznim glazbenicima, kontinuirano se bavio istraživanjem novih glazbenih stilova. The Rock and Roll Hall of Fame web-stranica ga opisuje kao jednog od največih kompozitora i izvođača ikad.

 

Youngov rad karakterizira netipičan rad sa gitarom, duboke osobne poruke, i visoki tenor pjevački glas. Svakako treba napomenuti njegovo eksperimentiranje sa nekoliko različitih instrumenata , uključujuči piano i harmoniku, a sve u culji pronalaženja novih tonova i kreiranja novih melodija. Raspon njegovih žanrova se kreće od rocka, folka pa sve do hard-rocka i grungea. Zbog svestranosti i utjecaja dobio je naziv "Goodfather of Grunge" . Od 1967 pa sve do danas traje njegovo plodonsono razdoblje, poznatiji albumi su : After The Gold Rush, Harvest, Zuma, Decade, American Stars&Bars, Eldorado, Freedom..itd...

 

Ovo je tek kratki prikaz njegove karijere, za nešto više trebalo znatno više vremena, te posebna serija članaka.

 

A Treasure

 

A Treasure je live album, realiziran 14.06.2011 godine, na njemu se nalaze snimke nastupa Niela Younga iz perioda 1984-1985 s grupom International Harvesters. Album je rezultat Youngove truneje na kojoj je izvođena country glazba, a koju je producentska kuća odbila snimiti pod izlikom da nije dovoljno komercijalna za tržište. International Harvesters je bend sastavljen od profesionalnih country muzičaraiz Nashvilla. Neki od njihs us radili i na albumu Everybody s Rockin. International Harvesters: Ben Long Grain Keith (pedal steel guitar, slide guitar, vokal), Anthony Crawford (gitara, benjo, vokal), Rufus Thibodeaux (fiddle), Spooner Oldham (piano), Timm Drummond (bass), Kalr T.Himmel (bubnjevi), Hargus Pig Robbins (piano), Joe Allen (bass), Matraca Berg&Tracy Nelson (prateći vokali).

 

 

Uvodna pjesma albuma, Amber Jean je topla priča iz života prenesena s takvom energijom koja do tada nije viđena u country miljeu. Iako su neke pjesme skinute s albuma Old Ways, Young nije odustao od svojih sviračkih eskapada, pa tako neke pjesme su dobile žestoki rock n roll štih.Osmominutna Southern Pacific prikazuje Youngovu opsesiju željeznicom i ljudima koji ju održavaju na životu, a između ostaloga kroz tu pjesmu se isčitava poruka o međuljuskoj komunikaciji koja će u budućnosti polako nestajati. Pjesma Nothing is Perfect je klasična country laganica koja govori o obiteljskom životu,a sve prožeto vjerskim nitima, naravno ovdje se Young prikazuje kao vrstan glazbenik koji zna napraviti atmosferu ljubavi i razumijevanja. I tako ide pjesma za pjesmom, a malo pomnijim slušanjem se zaista dođe do zaključka da nijedna skladba nije komercijalna da stvara tzv. hit-ozračje.Neil Young je poput magneta, prvo tu mislim na bendove s kojima je radio (Buffalo Springfield, Crazy Horse, Crosby,Stills,Nash), svi oni su različiti , ali dostatno prilagodljivi prema njegovom glazbenom vodstvu, tako je i sa International Harvesters. Njegova gitara je u prvom planu, no ostali prateći instrumentarij stvara širu pozornicu u svim dimenzijama.

 

Country ili blues, za Younga tu nema razlike, barem on tako tvrdi. Naime, u jednom razgovoru za medije je rekao slijedeće: "Country i blues su iste stvari . To je način na koji glazbenici koriste svoje instrumente. Za mene su sve pjesme fit, imam uspjeha u oba pravca, tako da me to ne dira". S moje točke gledišta Neil Young je napravio dosta kvalitetnih albuma, možda ne uvijek savršenih, ali nikad promašenih, a pitanje komercijalnih uradaka je relativan pojam, doduše komercijalnost nije uvijek mjerilo uspješnosti...


rsz 1squaretreasuren

 

 

  1. "Amber Jean" – 3:17
  2. "Are You Ready for the Country" – 3:39
  3. "It Might Have Been" (Ronnie Green & Harriet– 2:43
  4. "Bound for Glory" – 5:59
  5. "Let Your Fingers Do the Walking" – 3:03
  6. "Flying on the Ground Is Wrong" – 4:48
  7. "Motor City" – 3:22
  8. "Soul of a Woman" – 4:28
  9. "Get Back to the Country" – 2:31

 

10."Southern Pacific" – 7:53

 

11."Nothing Is Perfect" – 5:02

 

12."Grey Riders" – 5:58

 

Info: www.warnerbrosrecords.com/  

 

 

 

 

 

 

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register