Sound News Web - Discovery Of Sound

Analitički pogled Darka Brlečića..10 Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tehnološka evolucija Stereo i AV receivera

Piše: Darko Brlečić

 rsz darkopanasonic n xxx head

Nekada se u trgovini konzumnom elektroniko s lakoćom mogao prepoznati receiver, no danas su stvari sasvim drugačije. Kakva je budućnost tih uređaja nitko nezna, ali jedno je sigurno- ta vrsta uređaja će opstati. U nastavku slijedi kratki prikaz evolucijskog puta receivera.

 

1.HarmanKardon Festival TA230 rsz ta 230 festival n

Godine 1958, HarmanKardon lansira prvi stereo receiver TA230 s lampama u pojačivačkoj sekciji. Ondašnji stereo zvuk se sastojao od jednog kanala iz AM područja i drugog kanala iz FM područja. Ta prva verzija stereo prijema zvala se -simulcast stereo-. Kasnije je stereo standard etabliran pa se krenulo s ugradnjom Multiplex sklopa za dekodiranje stereo signala.

2.McIntosh MAC1900                  rsz 1mcintosh 1900 n

Na spomen imena McIntosh mnogima zatitra srce. Američka legenda je sinonim za tradicionalno uspješne cjevne i tranzistorske pojačivačke sklopove i uređaje. Receiver MAC 1900 u vrijeme pojavljivanja bio snažan stere uređaj s upečatljivim plavičastim osvjetljenjem.

3.Marantz 2600                         rsz 2600 b n

Marantz 2600, velika metalna stereo grdosija, 300 watta po kanalu na 8Ohma.Uz veliku skalu za pretraživanje frekvencija radio stanica, ovaj monstrum je posjedovao dostatnu količinu istokarenih metalnih dijelova i komandnih sklopki, daleko više negoli bilo koji elektronski uređaj iz tog doba(1978).

 

4.Sansui G5000                         rsz sansuistereoreceivermodelg 5000 n

Japanski Sansui je svojedobno bio više od proizvođača stereo elektronike. Uređaji iz svih dobnih kategorija su stekli kultni status, do te mjere da neki od njih danas koštaju više od prvotne nominalne cijene. Model G5000 je bio pravi predstavnik kvalitetne izrade, robustan/nepoderiv dizajn. Uz AM/FM skalu, G5000 je posjedovao tuning metar i kontrolu ulaznog antenskog signala.

 

5.JVC 4VR-5446                         rsz jvc4vr5446frt n

JVC 4VR-5446 je bio quadrophonic receiver,26 watta/po kanalu(ukupno 4 kanala). To je bio pokušaj da se određena višekanalna izvedba dovede do kućnog korisnika. Također postojala je i manja količina gramofonskih integracija koja je imala CD-4 sklop za prijenos signala sa zvučnice prema receiveru. Ovaj eksperiment je bio kratkog daha.

 

6. Onkyo TX-SV919THX              rsz onkyo integra tx sv919thx n

Onkyo receiver je prvi masivni model 5.1 surround receivera s THX certifikatom(1993). Onaj tko je bio vlasnik top modela Laserdisc uređaja, te posjedovao filmove na velikim diskovima s THX zvučnim zapisom mogao je komotno uživati u toj vrsti soničnih blagodati.

 

7.Yamaha RX-Z9                          rsz yamahaz n

Japanski tehnološki inovator je u svoj top model stavio sve najbolje što u tom trenutku bilo dohvatno.Najbolji DCDi Faroudja video procesori, DolbyDigital EX,DTS-ES Discrete pa sve do THX Ultra2, vlastiti 24bit/192kHz DAC visoke razlučivosti.No iznad svega je bila promocija novog 9.1 kanalnog pojačala (7x170+2x50 watta).Fizički nezgrapan receiver bio je pretežak za standardne hifi police.

 

8. Marantz SR7005                      rsz marantzsr7005 airplay n

Model višekanalnog receivera iz 2010 godine donosi tehnološku prekretnicu. Prije svega uređaj je audiofilski podešen, prednjom pločom dominira retro-izdanje okruglog zaslona, receiver posjeduje mrežni priključak, internetski radio, HDMI priključke nove generacije, USB povezivost za reprodukciju s prijenosnih memorija, a i AirPlay kompatibilnost dodaje tehnološku težinu uređaju. Uređaj za raznorodnu populaciju.

 

9.Sony STR-DA5800ES                 rsz 8 sony strda5800es1 n

Nova perjanica iz Sonya toliko je obogaćena tehnološkim inovacijama, tehnički dorađena, sonično unaprijeđena, HDMI priključci koji prenose Hi-res zvuk, 9.2 konfiguracija, pojačalo visoke učinkovitosti, USB reprodukcija s pametnih telefona, prijenos 4K UltraHD zapisa kroz HDMI konekciju,četiri mrežna priključka. Prava AV centrala.

 

10. Onyko TX-NR5010                 rsz onkyotxnr5010 n

Onkyo TX-NR5010 9.2 mrežni av receiver je odgovor konkurenciji. Receiver posjeduje tri transformatora za bezprijekoran rad svih čipsetova i pojačivačkih sklopova. Moderno 4K upskejliranje, 3D prikaz, DAC 32bit/192kHz razlučivosti, vTuner, isf kalibracija slike, HQV video procesor, MHL povezivost, rad pojačala u 3 zone, mrežni priključak i USB konekcija samo su manji dio noviteta u zadnjoj generaciji Onkyo multikanalnih receivera.Sve što je nužno za audio/vizuelni užitak.

 

11. Integra DTR-80.3                 rsz 9 intagra dtr803 n

Integra DTR-80.3 je američki proizvod, doduše po nekim specifikacijama vrlo similaran proizvod Onkyu TX-NR5010. Ono što ga razlikuje od japanske izvedbe je drugačije napajanje, izlazni pojačivački stupanj, video procesor,Spotify, Audyssey sklop zadnje generacije, HD Radio Ready, Sirius XM satelite radio, potenciometar za glasnoću, robustnija prednja ploha, ali i viša cijena. Uglavnom to je vrhunski av proizvod kojemu je teško naći manu.

 

 

 

 

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register