Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Sanyo jcx2600 receiver

Sanyo jcx2600 receiver 12 Lip 2015 21:32 #10476

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ko kaze da ja volim samo Sansuie :)

Se sjecate onog Sanyo receivera sa njuskasla kojeg sam uzeja? Nije bas u bajnom stanju stigao... ok... nije ostecen bio (sto je mozda i najvaznije) ali mora biti da je boravio dugi niz godina u zadimljenom prostoru, tako da se ne zna di je prljaviji bio... unutra ili van, evo malo slikica za prisjetiti se kako je izgledao...

I na ovu sparinu, odlucio sam se malo pozabaviti sa njime... prvo sam razmontirao izlazni stupanj

Tu sam osim prljavstine uocio da su aluminijski hladnjaci izgubili crnu eloksaciju (najvjerojatnije uslijed dugotrajnog rada na povisenoj temperaturi), i dobili neku bljutavu sivo-smedju boju.

I iako sam se malo dvoumio, odlucio sam ih poslati na eloksiranje... i evo rezultata:

Nije lose, zar ne?
Posljednja izmjena: 12 Lip 2015 21:34 od Kale.
Administrator je zabranio postanje.

Sanyo jcx2600 receiver 12 Lip 2015 21:35 #10477

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
E sada sam mogao krenuti dalje... ciscenje, pa poslije toga ciscenje i na kraju ciscenje :)

Kontaktne lamice od prekidaca ostavio sam u tekucini Kontakt 60 preko noci da se dobro deoksidiraju :)

ista stvar i za ove preklopnike

Sanyo jcx2600 receiver 12 Lip 2015 21:47 #10478

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Pa isto tako i potenciometre...

Na ovom Sanyo receiveru me jr odusevilo sto volume potenciometar je pravi RK40 Alps poteciometar, a to nema niti Sansui G9000 (tek imaju G22000 i G33000)

Evo malo krupnog plana kako to izgleda nakon ciscenja...

Malo bih se zaustavio ovdje... kod ciscenja potenciometara, vrlo je lose napamet nkrkljati u zatvoreni pot litru kontakt tekucine, naime prvo sto ce se desiti oprati ce se ova mast koja je tu normalna...

... i onda tako razrjedjena doci ce na mjesta gdje nikad inace ne bi dosla.
Isto tako, onaj ugodni osjecaj kojeg imamo kod vrtnje vintage potenciometra, je zbog toga sto i na osovini potenciometra imamo odredjenu mast koja stvara otpor vrtnji, a kontakt sprej to sapere, i onda se potenciometar prelagano vrti, pa izgleda kao istrosen...

Ja sam i tu mast nanio nanovo

za tu namjenu odlicna mi se pokazala ova americka mast....

evo ga... osovina je vracena na svoje mjesto...

...i evo ga... lijevi pot je sredjen a desni jos nije....

Sanyo jcx2600 receiver 13 Lip 2015 11:47 #10479

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A ovako je izgledala prednja strana receivera tijekom ciscenja... doduse bilo je tu i za promijeniti nesto elektrolita i small signal tranzistora, ali najvise mi je oduzelo vremena samo ciscenje...

A sada nesto opet zanimljivo... Naime kako sam uocio da je receiver dosta svog radnog vijeka proveo u zadimljenom prostoru, odlucio sam i rastaviti uticnice za mikrofom i slusalice, jer kada je vec sve rastavljeno, steta bi bilo ne provjeriti stanje i tih dvaju sitnica... i nisam se prevario...
Prvo MIC

i evo ga skockanog...

a sad PHONES....

iste kontaktne lamice, ali sada ociscene...

i na kraju obje uticnice srihtane...

Sanyo jcx2600 receiver 13 Lip 2015 20:55 #10482

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Sredjena je i plocica od stabiliziranih napajanja... s time da sam cak i ova dva TO220 tranzistora bez hladnjaka mijenjao sa Motorolinim MJE modelima koji su dosta jaci od originala, cisto preventive radi...

evo i strana vodova...

tu sam mijenjao i ovaj buzir koji je pozutija od nikotina i temperature...
The following user(s) said Thank You: Mihael

Sanyo jcx2600 receiver 18 Lip 2015 09:03 #10499

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ovjde sam isao i na promjenu ovog buzira, jer iz iskustva znam kada je uredjaj dosta godina boravio u zadimljenom prostoru, taj buzir upije smrad kojeg je nemoguce rijesiti, a pogotovo se cuje kada se hladnjaci ugriju... i nema druge nego ih mijenjati...

lijepo se vidi razlika...

isao sam i na zamjenu ovih bias specificnih dioda s novima kojih imam na zalihi, jer nisam zelio rizicirati da kad sklopim uredjaj, bude problema sa podesavanjem struje mirovanja, a pogotovo sto nije bas jednostavno rastaviti opet ova izlaz...

ovdje sam opet napravio jedan dodatak... prvo sam vodove od bias diode uvukao u silikonski buzir, pa tek onda u ovaj bijeli, time sam dobio da vodovi od diode se ne lome pod ostrim kutem (pa da i puknu radi toga), plus da ne korodiraju ovako grubo...

Posljednja izmjena: 18 Lip 2015 09:06 od Kale.

Sanyo jcx2600 receiver 18 Lip 2015 12:57 #10501

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A sad na sklapanje izlaza...
Prvo jedan kanal....

pa evo ih oba sa smontiranim (i ociscenim) limovima

... i spremno za ugradnju driverskih plocica...

... koje su frisko namazane kalofonijem....

... postupak montaze u tijeku...

... i gotovo, izlaz smontiran i spojen na svoje mjesto...

Sanyo jcx2600 receiver 19 Lip 2015 23:14 #10504

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Sada je dosao red i na plocicu zastite te zvucnickih konektora... sve je trebalo skinuti i dobro ocistiti, jer svega je tu bilo... pogotovo sam morao dobro ocistiti ove relejne konektore...

ne znam jel ovo lemljenje obavljeno jos u tvornici ili je ovo netko kasnije obavio, ali nije bas posao odradjen po zanatu...

pa sam ga dotjerao...

i evo... srihtano ko novo...

Sanyo jcx2600 receiver 19 Lip 2015 23:15 #10505

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I danas je usljedilo prvo palenje... i sve ok... zvuk sa FM-a lijep, uhu ugodan.... ali nakon nekog vremena osjetio sam neki cudan miris... i iskljucim receiver na prekidac, kad ono ostalo svijetliti svjetlo od FM indikatora!!! Odmah sam reagirao i izcupao strujni kabel iz uticnice!

I vidite ovo:

Ovo je zastitni kondenzator koji sprjecava iskrenje kontakata na glavnom prekidacu, a pogledajte kontakte od prekidaca:

lijevi je ko nov jer nije bio u upotrebi, a desni je u uzasnom stanju!

I sva sreca da na lageru imam ove specificne prekidace nove, nekoristene

normalno zamijenjen je i kondenzator

Posljednja izmjena: 19 Lip 2015 23:16 od Kale.

Sanyo jcx2600 receiver 20 Lip 2015 09:18 #10506

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Dobro sad kada vitalni parametri od receivera su ok, mogu se prebaciti na vizuelni dozivljaj... rasvjetu. Naime kako je reciver natukao sate i sate, rasvjeta je bila u jadnom stanju. Cak i lampica od FM sterea je bila izgorila (plus ona je specificna, samo 40mA 6,3V), a rasvjeta skale je bila u rasulu.
Evo kako izgledaju stare i nove lampice:

Da ne bi bilo zabune... vec sam prije objasnio, no ponoviti cu opet... ovo nisu plave zaruljice, vec ova lagano plava silikonska navlaka sluzi kao svjetlosni filter, naime zaruljice radi povecavanja vijeka trajanja rade na oko 1V nizem radnom naponu od nominalnog. Produkt toga je da ne svijetle bijelim svjetlom vec zutkastim, i tu nastupa ova silikonska navlaka, filtrira to zuto svjetlo u jednu specificnu bijelu boju koju niti jedna LED rasvjeta ne moze imitirati!

E>vo ih instalirane

i u pogonu....

Posljednja izmjena: 20 Lip 2015 09:19 od Kale.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.234 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register