Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Novi Sansuiljubac?

Novi Sansuiljubac? 17 Lis 2014 10:28 #8849

• Joe
  • Joe's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Pozdrav svima,

da se predstavim - nemam puno za reći; živim u malom selu, hobi mi je hifi i pivo i tek sam nedavno počeo sa kupovinama i izmjenama raznih škatulja tako da sam relativno neiskusan.
Nakon kupovine podosta nove opreme i prodaje iste u bescjenje, čari i prednosti vintagea otkrio sam nedavno kroz Sony ES, sasvim slučajno.
Zbog super iskustva sa njim, odlučio sam probati i Sansuija koji je najhvaljeniji vintage brand i kupio sam si au-x901. odlučio sam se za baš taj budući da se nekakvi bolji baš i ne pojavljuju često u oglasnicima. Dakle, nije baš da ima izbora.
Iskustvo sa mojim prvim Sansuijem je tako-tako. Očekovao sam možda više, obzirom na famu, no možda je problem u mom prethodnom pojačalu Sony-u koji je apsolutno nerazvikan, a zaista je vrlo dobar pa je 901-ici teško nadmašiti 870ES-a. No s druge strane moja žena je oduševljena brzinom zvuka, lakoćom i detaljima, kojih kod teškog i masnog Sony-a nema u toj mjeri.
No , pustimo sad moje dojmove, problem mi je taj što je 901-ici potreban određeni refresh. To zaključujem po tome što kad se umjesto normalnih ulaza koristi power amp direct, zvuk se jako poboljša pa zaključujem da preamp nije u optimalnom stanju. ne vjerujem da može biti tolika razlika u zvuku kroz i bypassom preampa. A dodatan problem je što u power amp direct modu jedan kanal malo krcka. A i jedan preklopnik malo šušti pa bi ga trebalo počistiti.
Molim vas da mi se jave ljudi koji bi mi mogli srediti pojačalo.
Isto tako, zanimaju me dojmovi drugih o ovom pojačalu i savjeti kamo da idem u smjeru upgrade-a - 907, DR, MR,koji?
Administrator je zabranio postanje.

Novi Sansuiljubac? 17 Lis 2014 12:08 #8850

• analogija
  • analogija's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 5
Joe wrote:
Pozdrav svima,

da se predstavim - nemam puno za reći; živim u malom selu, hobi mi je hifi i pivo i tek sam nedavno počeo sa kupovinama i izmjenama raznih škatulja tako da sam relativno neiskusan.
Nakon kupovine podosta nove opreme i prodaje iste u bescjenje, čari i prednosti vintagea otkrio sam nedavno kroz Sony ES, sasvim slučajno.
Zbog super iskustva sa njim, odlučio sam probati i Sansuija koji je najhvaljeniji vintage brand i kupio sam si au-x901. odlučio sam se za baš taj budući da se nekakvi bolji baš i ne pojavljuju često u oglasnicima. Dakle, nije baš da ima izbora.
Iskustvo sa mojim prvim Sansuijem je tako-tako. Očekovao sam možda više, obzirom na famu, no možda je problem u mom prethodnom pojačalu Sony-u koji je apsolutno nerazvikan, a zaista je vrlo dobar pa je 901-ici teško nadmašiti 870ES-a. No s druge strane moja žena je oduševljena brzinom zvuka, lakoćom i detaljima, kojih kod teškog i masnog Sony-a nema u toj mjeri.
No , pustimo sad moje dojmove, problem mi je taj što je 901-ici potreban određeni refresh. To zaključujem po tome što kad se umjesto normalnih ulaza koristi power amp direct, zvuk se jako poboljša pa zaključujem da preamp nije u optimalnom stanju. ne vjerujem da može biti tolika razlika u zvuku kroz i bypassom preampa. A dodatan problem je što u power amp direct modu jedan kanal malo krcka. A i jedan preklopnik malo šušti pa bi ga trebalo počistiti.
Molim vas da mi se jave ljudi koji bi mi mogli srediti pojačalo.
Isto tako, zanimaju me dojmovi drugih o ovom pojačalu i savjeti kamo da idem u smjeru upgrade-a - 907, DR, MR,koji?

Najprije dobro došao Joe u najbolji i najlipši kutak :krigla: .Čestitke na kupovini 901-ice.Ponosni sam vlasnik navedenog pojačala. Svim pojačalima priko 20-ak godina je potreban refresh.Ja sam svoga djelomično refreša i promjenio izlazne tranzistore.Naime na jednom kanalu ih je netko prije mene promjenio i stavio falše.Sve boljke koje si naveo imao je i moj,čak je i volume pot bija prskan WD-om :angry: .Od ljudi koji ti mogu srediti pojačalo na ovom forumu je to Kale, ima ih još ali noisu prisutni ovdje. Pojačalo je iz mog iskustva slušanja jako dinamično i detaljno. Može pogoniti i najzahtjevnije zvučnike.Ja imam još Sansui CD-X711 s balansiranim ulazima pa kad to spojim na 901-icu dobijem :thumbup: od muzike. Slažem se s vašom suprugom o odabiru pojačala između Sony-a i Sansui-a :obrva:

Novi Sansuiljubac? 18 Lis 2014 19:33 #8865

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Pozdravljam novog clana! Drago mi je da je forum krenuo u dobrom smjeru, i da pristizu novi clanovi, biti ce valjda i dinamike :)

U vezi tvog pojacala, imas pravu Sansui Alphu verziju pojacala, i trebao bi biti zadovoljan, ALI (uvijek ide onaj magicni "ali") treba ga pretresti da bi radio kako treba.
Prvo, normalno trebalo bi viditi da nije tijekom njegova zivota prepravljano sto na njemu, ili mozda neadekvatno servisirano. Analogija se dobro sjeca da je na njegovom pojacalu netko stavio fake Sanken TO3P tranzistore, osim sto ne rade dobro kao komplementarni par sa originalnim izlaznim tranzistorima, mogu u kriticnim slucajevima i otkazati, a onda u smrt ne idu samo oni, vec povlace za sobom i druge djelove izlaznog pojacala...
Ima jos nesto, to je pojacalo zasnovano na Sansuievoj X-Balanced ustroju... ukratko masa pojacala je odvojena od audio mase te je u potpunosti balansirani ustroj, ali to zahtjeva i malo kompliciranije podesavanje parametara pojacala. Dakle nije samo potrebito podesiti DC Offest sto blize nuli i BIAS ka zadanim vrijednostima, vec se obavlja i tzv. HOT _ COLD podesavanja i COLD - GND te HOT - GND i to svaki kanal, pa tek onda podasava se struja mirovanja.... Dakle, da bi to sve radilo kao treba trebalo bi to napraviti.

Uz zaista preporucljiv refresh (ne samo recaping ili izmjenu elektrolitskih kondenzatora).

Da zakljucim, to je pojacalo sa velikim potencijalom, ali nakon ovoliko godina trebalo bi ga pretresti. Inace mozda nisi znao tvoj AU-X901 jest u rangu japanskog modela AU Alpha 707, za domace japansko trziste prodavao se jos jaci model, AU Alpha 907 koji se nije izvozio!

Ja sada misam u mogucnosti uzimati nista ozbiljnije raditi (tipa refresh i sl), jer zaista ne mogu, jedino sto bih mogao mozda ga prekontrolirati (vidjeti u kakvom je stanju) i obaviti podesavanja, i to je to... Sad, ne znam koliko je dobro tako tesko pojacalo slati kurusrkim sluzbama samo radi toga, ali kazem, iz ove koze jednostavno ne mogu. No, vidi se svjetlo na kraju tunela... za jedno pola godime mogao bih imati vrimena na pretek, pa ce biti Zmazujia i slikica na forumu... ali otom-potom

I kao dobrodoslicu, evo ti par slikica Sansui AU Alpha 907

sansuiaualpha907lextra01.jpg

sansuiaualpha907lextra0o.jpg

Novi Sansuiljubac? 19 Lis 2014 10:28 #8876

Pun ko duša :huh:

Novi Sansuiljubac? 19 Lis 2014 11:21 #8878

• analogija
  • analogija's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 5
black coffe wrote:
Pun ko duša :huh:

Ka šipak pun, šteta šta se nije prodava van Japana :(

Novi Sansuiljubac? 19 Lis 2014 11:32 #8879

• admin
  • admin's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • web yoda
  • Hvala primljenih 8
Hey Joe! Dobro nam došao! :bravo: :krigla:
Talk About Sound

Novi Sansuiljubac? 20 Lis 2014 19:36 #8885

• Joe
  • Joe's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Hvala Kale za par slika dobrodošlice. No da ipak kažem da sam tek jučer pogledao pojačalo odozgor kroz rešetku (bez otvaranja poklopca) i mogu vidjeti da je pojačalo ful refrešano i očišćeno i vidi se potpuno bijela ploča.
Dakle, nije u refrešu i podešavanju, nego (nemojte se SN forumaši ljutiti) u tome što sam top model ES od 24 kg pokušao zamijeniti sa 18 kg Sansuijem.
Dobro, znam da kilaža nema veze iako puno govori, no stvar je da ipak ima puno veze. S druge strane imam zvučnike koji vole lampaše i debeli i masni zvuk koji ES daje, a i ja osobno baš ne volim "naim" zvuk pa zakljičih da Sansui treba oporavak, no to je bilo totalno krivo.
No, kako god, nakon kratkog slušanja zaključujem da su Japanci zakon, osim akufejza koji za donekle isti zvuk traži bar 4 puta više novaca ili za bar malo bolji zvuk 10 puta više novaca. No, obzirom na zlato i vumetre, dao bih im sve novce koje traže, stavio na policu, gledao i ne spojio na ništa.
E, sad zadnja rečenica bi možda trebala ići u temu pljuvačnica.

Novi Sansuiljubac? 20 Lis 2014 21:45 #8892

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Lijepo ti (bez straha) otvori pojacalo, uslikaj... i postaj ovdje, pa cemo viditi jel ili nije osvjezen. To pojacalo nije jednostavno za raditi, i ako je osvjezen, uz dobru namjeru onog ko je to radio, treba i iskustva, jer se lako stvari mogu napraviti gorim. Da me se krivo ne shvati, nisam odmah u startu proglasio da je osvjezavanje napravljeno (ako je napravljeno) nestrucno, no sve zavisi ko je uradio taj posao.

Ako je to napravila osoba kojoj je to drugi ili treci uredjaj u karijeri (ili nedaj Boze prvi) kojeg je osvjezavao, sigurno postoji opravdana sumnja da je nesto krivo odradjeno.
Samo kao jedan zanimljiv detalj; ja cak small signal tranzistore vise ne mogu nabavljati iz svakojakih izvora vec samo iz Mousera ili Digikeya, jer jedino tako sam siguran da cu dobiti tranzistor po datasheetu. Internet je prepravljen fake tranzistorima koje i iskusni trgovci vise tesko razaznaju, pa tako preostaje kupovati samo od velikih (koji kupuju direktno u proizvodjaca).
A to je tek jedan mali segment... a ima ih puuuno!
Da bi se uredaj obvakvog ranga refreshirao kvalitetno, uz servisnu dokumentaciju treba uloziti i u intrumentarij (kvalitetni osciloskop, ton generator, RMS True Volt-Ampermeter, mjerac izoblicenja...) plus zaliha originalnih dijelova, plus iskustvo plus poznavanje materije.... vecinu ovoga ne treba se imati ako se radi neki mali Sansui Tipa A60 ili slicni amp, to se moze odraditi vrlo kvalitetno od prve, ali jednog AU-X901, hm....
Opet ponavljam, mozda je i (ako je) odradjen posao kako treba, ali dosta bi pomoglo ako uslikas nekoliko slikica otvorenog uredjaja (s donje i gornje strane), jer to pojacalo treba zvucati dobro, bez obzira razlike u kilazi.

I za kraj, ima jedan AU-X901 na njuskalu, jel to tvoj?

Novi Sansuiljubac? 20 Lis 2014 22:07 #8894

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Mislim da treba u svakom slučaju uzeti i činenicu da pojačala mogu zvučati različito i da im odgovaraju različiti zvučnici pa tako i drugi elementi u lancu i da različiti ljudi preferiraju različite setup-ove, kako po subjektivnim dojmovima tako i po subjektivnim preferiranjima određenih firmi i uređaja. Uglavnom igre bez granica.

Novi Sansuiljubac? 20 Lis 2014 22:10 #8895

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Archie wrote:
Mislim da treba u svakom slučaju uzeti i činenicu da pojačala mogu zvučati različito i da im odgovaraju različiti zvučnici pa tako i drugi elementi u lancu i da različiti ljudi preferiraju različite setup-ove, kako po subjektivnim dojmovima tako i po subjektivnim preferiranjima određenih firmi i uređaja. Uglavnom igre bez granica.
Sto jest... jest :thumbup:
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.247 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register