Sound News Web - Discovery Of Sound

THE BEATLES 50 YEARS

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

THE BEATLES 50 godina  kultnog albuma

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1967-2017
Piše: Darko Brlečić

rsz beatles
Šezdesete godine prošloga stoljeća je vjerojatno najutjecajnija dekada ljudske rase. U tom vremenskom razdoblju svjedočili smo burnim političkim previranjima, razvoju vojne industrije, utjecaju američkih trupa unutar vijetnamskog rata, hippy pokretu koji se borio za ravnopravnost i ljubav među ljudima kao i za rušenje svih predrasuda, rušenja nacionalnih, vjerskih i rasnih granica. Glazbena kultura se u to doba vezivala uz hippy pokret, to nije bila samo glazba za ples, nego se kroz nju manifestiralo nezadovoljstvo društvenim kretanjima.

Ono što će promijeniti poimanje glazbene kulture je pojava velikih rock-festivala : Monterey (1967), Woodstock (1969) i Wight (1970). Godina 1967 bit će na neki način prijelomna, poznati pop/rock sastav The Beatles je promovirao svoj album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band . Taj će album kasnije postati najutjecajnija materija na mnoge glazbenike.

beatles sgtpepper cover front

Ove godine narednik Pepper slavi svoju 50-tu obljetnicu. Da ne bi bilo zabune, radi se o osmom albumu Beatlesa - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.,snimljenom davne 1967 godine u Abbey Road Studiju. Album se sastoji od 13-skladbi, koje zvuče sasvim drugačije od ostatka prethodnog repertoara, svaka pjesma je slojevito odrađena, prisustvo raznih efekata u svrhu dobivanja kompleksnosti glazbenog uratka. Ono što je posebno primjetno je bogatstvo tonalnih boja, na momente se osjeti psihodeličnost koja je to doba bila prisutna u rock glazbi. Kako to obično biva, uvijek netko nađe zamjerku unutar stihova ili pritajenu nepoćudnu poruku. Tako je pjesma Lucy in the Sky with Diamonds jedno vrijeme bila zabranjena za emitiranje zbog špekulacija da prva slova imenica tvore oznaku LSD, odnosno da ta pjesma promovira korištenje droga. U obranu te pjesme stao je John Lennon tvrdeći da je inspiracija nastala na temelju crteža njegova sina Juliana. Na ovom albumu je primjetan utjecaj Hinduske klasične glazbe, taj utjecaj je pogodovao Georgu Harrisonu u skladbi Within You Without You. Melodija je u svakom pogledu opuštajuća.
Na snimanje albuma potrošeno je 700 sati. Snimanje je vršeno na 4-tračnom rekorderu. Producent albuma je bio George Martin, a izdavačka kuća – Parlophone . Album je izdan 1.lipnja 1967 godine. Prema glazbenom magazinu Rolling Stone album je uvršten među 500 najvećih albuma svih vremena. Za prepoznatljiv omot albuma su zaslužni pop-art umjetnici Peter Blake i Jann Haworth, dok za fotografiju je zaslužan Michael Cooper.

thebeatles sgtpeppers onely label
Povodom 50-te obljetnice albuma, na tržište stiže posebno izdanje u više varijanti : Deluxe Vinyl paket od 2LP izdanja (180-gram), zatim Deluxe CD izdanje od 2CD-a, te na kraju stiže DVD/Blu-ray Super Deluxe set. Sve navedeno stiže na police CD-shopova 26.Svibnja ove godine.
Info: http://www.thebeatles.com

 

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register