Sound News Web - Discovery Of Sound

Preminuo je RAY DOLBY

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Preminuo je RAY DOLBY

rsz  raydolby head

Ray Dolby, američki inženjer koji je osnovao Dolby Laboratories i patentirao smanjenje šumova u audio snimkama, umro je u San Franciscu u dobi od 80 godina.

 

rsz obit raydolby n

Gospodin. Dolby koji je bolovao od Alzheimerove bolesti zadnjih nekoliko godina a ove godine mu je dijagnosticirana leukemija. Njegovo ime postalo je sinonim za kvalitetna kućna ozvučenja i kino dvorane, njegov rad i postignuća su osvojili mnoge nagrade širom svijeta.

Kevin Yeaman, predsjednik Dolby Laboratories, opisao Raya Dolbya kao "pravog vizionara".

Ray. Dolby je rođen u Portlandu, Oregon, a odrastao je u području San Francisca. Karijeru je započeo u Ampex Corporation, pomažući u ranom razvoju dizajna snimačkih sustava kod videotraka i to za vrijeme svojeg studija. Doktorirao je na Sveučilištu Cambridge u Engleskoj, a 1965 godine je osnovan Dolby Laboratories u Londonu. Kasnije je tvrtka postala vodeća na polju audio tehnologije, posebno istaknuta kod rješavanja problematike pozadinskih šumova u magnetofonskim vrpcama a kasnije je pokrenut razvoj "surround zvuka".

Ray Dolby preselio je svoju kompaniju u San Francisco a 1976 i 1989 dobio je Oscara za doprinos kinematografiji. Nagradu je podijelio sa svojim izvršnim direktorom Ioan Allenom. Ray Dolby dobitnik je nagrade Grammy za 1995 godinu ali također je dobitnik Emmy nagrade u 1989 i 2005 godini. Poznati film -Paklena naranča je prvi film u kojem je korišten Dolby sustav za uklanjnaje šuma. Sredinom 80-tih godina 6,000 kino dvorana je bilo opremljeno sa stereo Dolby sustavom ozvučenja. Dolby sustavi su postali standard kako u kino dvoranma tako i audio/video tehnologijama za kućne av sustave. Dolby Surround(1982), Dolby Pro-Logic(1987), Dolby Digital 5.1 pa nadalje- sve su to plodovi rada Raya Dolby i njegove kompanije.

Sin gospodina Dolbya - Tom Dolby, rekao je: "Iako je bio inženjer, u srcu moga oca sva dostignuća u tehnologiji izrasla su iz ljubavi prema glazbi i umjetnosti".

"On je donio svoju zahvalnost kod umjetničkog procesa na sva djela u flimu i glzabi". Neil Portnow, predsjednik Recording Academy, iz čije ruke je potekla Grammy nagrada, rekao je d su inovacije gospodina Dolbya "promjenile način na koji slušamo glazbu i filmove u zadnjih 50 godina".

"Njegove tehnologije su postale bitan dio kreativnog procesa za glazbenike i filmaše, ostavljajući iznimno nasljeđe generacijama koje dolaze", dodao je.

 

                                                                                                                                                                                                                                           D.B.                                                                                             

 

Info: www.bbc.co.uk 

 

 

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register