Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Akai GXC570DII - neobicna zvjerka

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 18 Sij 2016 22:01 #11110

• catalyst
  • catalyst's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Hvala primljenih 5
Savršeno odrađeno,kao i uvijek.Kapa dolje majstore.
Alea iacta est !(DES)
Administrator je zabranio postanje.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 31 Sij 2016 13:30 #11148

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
PICT2695_zps6gckpjjj.jpg

Moram malko da te ispravim Kale ;)
- na zadnjoj slici ( gde meris sile zatezanja trake) na desnoj strani ocitavas silu zatezanja trake izmedju pinch roller-a i koluta.
- na levoj strani ocitavas silu kojom se koci supply kolut - ovo je isto vrlo vazno za kvalitet protoka trake preko glave - ako nema kocnice traka im a tendenciju da seta levo desno.
- za merenje kvaliteta roller-a na zalost ovde nije moguce to izmeriti a sobzirom da Akai nema pressure pad lifter nije ni toliko znacajno. Nakamichi vrsi jos i merenja sile izmedju roller-a na nacin da se traka skida sa glava i prevodi preko specijalne vage koja meri tu silu. Ovde je vrlo bitna uskladjenost dijametara zamajaca pogonskih osovina.
Posljednja izmjena: 31 Sij 2016 13:33 od alex67.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 31 Sij 2016 13:56 #11150

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
alex67 wrote:
Moram malko da te ispravim Kale ;)
- na zadnjoj slici ( gde meris sile zatezanja trake) na desnoj strani ocitavas silu zatezanja trake izmedju pinch roller-a i koluta.
- na levoj strani ocitavas silu kojom se koci supply kolut - ovo je isto vrlo vazno za kvalitet protoka trake preko glave - ako nema kocnice traka im a tendenciju da seta levo desno.
- za merenje kvaliteta roller-a na zalost ovde nije moguce to izmeriti a sobzirom da Akai nema pressure pad lifter nije ni toliko znacajno. Nakamichi vrsi jos i merenja sile izmedju roller-a na nacin da se traka skida sa glava i prevodi preko specijalne vage koja meri tu silu. Ovde je vrlo bitna uskladjenost dijametara zamajaca pogonskih osovina.

Ma htio sam pojednostavniti, kada sam kazao da cu vidjeti jesu li pinch rolleri ispravni... mislio sam na to da nema proklizavanja trake, naime vrijednost nije oscilirala tokom testa sa ovom kazetom....

Normalno da se ovom test kazetom ne moze mjeriti pritisak pinchrollera.
Ima i Akai mjerenje pritiska pinchrollera, ima vagica na oprugu, kojom se to mjeri.

Sa Nakamichiem nemam iskustva, ali koliko sam vidio na netu, ovaj Akai mehanizam i Nakov mehanizam, nema bas puno zajednickih tocaka, pa tako ni u podesavanju. Ovaj Akai je klasicni elektromehanicki kazetni sklop, ali vrlo robusno napravljen!
Posljednja izmjena: 31 Sij 2016 13:56 od Kale.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 29 Velj 2016 21:18 #11229

• alex67
  • alex67's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 2
Ma nema problema vise sam ovo dodao kao opasku ;) . Ono sto me zaista zanima je kakva je tvoja ocena zvuka pre i posle restuauracije. Ove stare dekove prati glas da imaju ,, analogni" zvuk, gde se najcesce podrazumeva nesto povuceno i necistije visokotonsko podrucje. Licno sam blizi stavu da je ovo posledica stare elektronike nego sto je to posledica dizajna. Vrlo me zanima tvoje iskustvo. Ono sto sam licno iskusio da je posebno to podrucje posle restauracije i kalibracije ZX7 progledalo. Znam da smo ja i sin seli jedno vece i neke stare snimljene trake provukli kroz dek - seli smo i gledali se : da li je moguce da ovo dolazi sa trake. Ne toliko tonalna korektnost vec prostor u samom zvuku. Ja to nisam zapazio pre sredjivanja doduse ovde vazi da poredjenje necen na osnovu secanja i nije bas merodavno. Pozdrav.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 29 Velj 2016 21:54 #11230

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Moram te razocarati... nema prije i poslije testa...
Naime kako sam naveo na pocetku, nisam htio koristiti moje najvaznije trake jer sam uocio da fali jedan pinch roller i da je netko kopao po kazetofonu (pa cak i izgubio amrtizer otvaranja vrata). Zato nisam htio stavljati moje najkvalitetnije trake na pocetku, da ih slucajno ne unistim. Nadalje refresh u klasicnom smislu nije radjen, elektrolite sam sve promjenio u glavnom napajanju, i jednoj ploci kroz koji samo dijelom ide audio signal, a vecim dijelom je ta ploca za pogon instrumenata. Naime tada sam procjenio da kada je vec deck ovako raskopan, da bi bilo dobro promjeniti na toj ploci elektrolite, jer inace je vrlo zeznuto pristupiti njoj. Glavna ploca na kojoj je PB, REC i bias, nije recapirana, vec samo prelemljena i trimeri ocisceni (i prekidaci i potenciometri).
Dakle, i dalje je u tom decku poprilican broj starih elektrolita, ali i kao takav, zvuk me jr iznenadio, cak nekako mi je uhu ugodniji od onoga sto isporucuje moj GXC750d. To je zvuk koji najvise volim kod vintage uredjaja, tako ko zna sta bi bilo da su se mijenjali svi ekektroliti. Jedno iz iskustva znam, trebalo bi natuci sate rada dok se elektroliti na putu signala ne formiraju... a do tada sigurno ne bi bilo ovakve simfonije :)
U biti, vidi se da je deck sa velikim potencijalom.
Posljednja izmjena: 29 Velj 2016 21:55 od Kale.
Stranica se generirala za: 0.156 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register