Sound News Web - Discovery Of Sound

TEMA: Akai GXC570DII - neobicna zvjerka

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 28 Lis 2015 09:25 #10830

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ovo ce biti nesto drugacije nego sto sam inace pisao, i na sto ste navikli od mene. Naime vec brdo tema je objavljeno o restauriranju pojacala - receivera, (a pogotovo mojih Sansui tema), tako da je taj vid restauriranja vec prozvakana tema... Ovdje ne kazem da necu i dalje pisati o radovima na Sansui uredjajima, samo ne tako detaljno kao inace.

Dosta manje je pisano o restauriranju Tunera (jer ipak je to i skakljivije podrucje za koje nije dovoljno imati samo lemilicu, pumpicu i Digitalni Multimetar, vec i dosta drugih stvari...) Nije dovoljno ni za pojacala-receivere, ali kod njih se jos i mozete provuci sa tim osnovnim alatom uz nesto srece...

Ali o restauriranju kazetofona, moram priznati vrlo malo je pisano. Mozda je uzrok u tome sto kazetofoni koji se isplate obnavljati su vrlo komplicirane finomehanicke-elektomehanicke-elektronicke naprave, da je rad na njima vrlo zahtjevan uz dosta veci utrosak efektivnog rada, plus toga za kvalitetno obavljanje posla trazi se (uz normalnu testnu opremu kao ton generator, mjerac izoblicenja, frekvenciometar, osciloskop) i specificne stvari namjenjene samo za kazetofone, kao sto su demagnetizator glava, i brdo testnih kazeta razlicitih namjena... Dakle, u ovoj temi ne mislim pisati samo suhoparno o subjektu restauracije, vec i nesto o opcenijim stvarima kod restauriranja kazetofona...

No za pocetak, da pokazem par uvodnih slika sto ce biti predmet operacije....

Akai GXC570DII

Oni koji me bolje znadu, znaju da je Akai moja druga ljubav (ali samo uredjaji na trake)... eto za uvod dovoljno...
Posljednja izmjena: 28 Lis 2015 09:26 od Kale.
Administrator je zabranio postanje.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka - priprema 28 Lis 2015 19:58 #10832

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Dakle... pocetak je mozda najvazniji u ovome poslu. Treba se dobro pripremiti prije odvidavanja prve vide. A to prije svega znaci nabaviti odgovarajucu servisnu dokumentaciju. Kod Akaia i njegove servisne dokumentacije je zaista vrlo pozeljno imati originalnu dokumentaciju, a ne neku pdf foto-kopiju.
Naime Akai je svoje sheme i prikaz stampanih veza na plocicama vrlo gusto stampao u servisnoj dokumentaciji. Ponekad ja moram scanirati neku shemu iz service manuala i uvecati je vise puta, da bih je mogao koristiti. Ako se ima neka pdf foto-kopija, to je nemoguce napraviti, pa jos ako je u manjoj rezoluciji.... ajme majko. Zato, jedino koristim originalna papirnata servisna uputstva!

Nadalje, ima i specificnih stvari u tim service manualima, kao npr. ova logicka plocica koja upravlja radom kazetofona. Zamislite, jos tada je Akai koristio vrlo kvalitetno izradjenu dvostrano stampanu plocicu, sa vrlo kvalitetno odradjenom metalizacijom prolaznih rupa.
No, postavio im se problem, kako to prikazati u Service manualu... i rjesenje su pronasli u paus-papiru! Druga strana vodova je printana u paus-papiru... i sad npr. kako to fotokopirati....

No... ni to nije sve... treba se potruditi i nabaviti i Service Bulletin. Naime, kod ovako kompliciranih uredjaja, vrlo cesto se desavalo da se neki nedostaci uoce tijekom koristenja prve serije uredjaja, pa razvojni tim odmah te nedostatke pokusa rijesiti odredjenim nadogradnjama - izmjenama, koji tada budu dokumentirani u Service Bulletin.
Ja sam uspio nabaviti kompletni Akai Service Bulletin iz tog vremena (originalni... a kakvi inace)

i uvidom u sadrzaj, izgleda da ovaj deck nema servisnih ispravaka...

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka - priprema 29 Lis 2015 12:45 #10834

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A sad testne kazete... bez njih se ne moze napraviti ozbiljan posao...

Kazete s brojem "1" su Torque Meter, vrlo specificne kazete pomocu kojih mjerite sile namatanja trake na kolut... posebna je za FF i REV, a posebna je za PLAY.
Kazeta s brojem "2" je MIRROR Kazeta, to je opet specificna kazeta koja ima postavljeno ogledalo pod kutem 45 stupnjeva, te na taj nacin se prvo vizuelno vidi tocnost nalijeganja kazete na glavu kao i pravilnost vodjenja trake...
Kazete sa brojem "3" su razne test kazete sa standardiziranim signalima, pomocu kojih se podesava azimut glava, testira preslusavanje kanala, mjeri zavijanje i podrhtavanje, podesavaju razine ocitavanja na VU i Peak metrima, mjeru izoblicenja i frekventni opseg... zato ovih zadnjih ima i najvise... Vrlo je vazno kod koristenja ovih testnih kazeta obavezno obaviti demagnetizaciju glava, jer samo jedno koristenje tih kazeta preko namagnetiziranih glava, trajno mijanja karakter testnih signala!

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka - priprema 29 Lis 2015 17:29 #10835

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Imao sam GXC-570D, ali Mk I verziju, pravi tenkić.. Stigao je kao neispravan i uspio sam ga dovesti u radno stanje: premotavanje trafoa, izmjena nekih dioda i tranzistora u ispravljaču i stabilizatoru, izmjena žaruljica, izmjena pinch rolera na zapečenim osovinama + izmjena svih elektrolita. Nisam bio tako temeljit kao Kale, ali uspjelo je.. Nažalost, nema ga vise, šteta.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka - priprema 29 Lis 2015 18:15 #10837

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Archie wrote:
Imao sam GXC-570D, ali Mk I verziju, pravi tenkić.. Stigao je kao neispravan i uspio sam ga dovesti u radno stanje: premotavanje trafoa, izmjena nekih dioda i tranzistora u ispravljaču i stabilizatoru, izmjena žaruljica, izmjena pinch rolera na zapečenim osovinama + izmjena svih elektrolita. Nisam bio tako temeljit kao Kale, ali uspjelo je.. Nažalost, nema ga vise, šteta.

Archie, znam da si ga imao, i znam da si se zaista pomucio da otklonis nedostatke na njemu, steta zaista sto je morao otici od tebe!
I ovaj model ima nedostataka, cak jedan kojeg ne znam hocu li ga uopce rijesiti, ali dobra je stvar sto ovaj model radi i svira!

Kazete 30 Lis 2015 19:52 #10838

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Kada smo vec kod raznih kazeta, imam i ovo:

ali to je za osobnu primjenu :)

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 30 Lis 2015 19:53 #10839

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Kako volim uvijek svaki uredjaj ispitati prije odvidavanja prve vide, to sam i ucinio sa ovim kazetofonom. Idem staviti kazetu... kad odmah uocim da se vrata otvaraju na trzaj, ono odjednom, bez amortiziranja! Kazem... e nije dobro.... i nije bilo:

nedostaje cijeli mehanizam za amortiziranje otvaranja vrata! Kako? Zasto? Ko ce ga znat....

Opet ona cuvena izjava... "Ali to nije sve!"
Nema ni prvog pinch roller-a!!

Zaista sav u cudu, vec vidno zamisljen, sta cu tek naci kada skinem kuciste, ali opet shock (ovaj put pozitivni), unutra sve OK, netaknuto, cijelo... nista ne fali! Ajd dobro, mislim... valjda ce nabasati koja aukcija na ebayu sa dijelovima, no za sada nista.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 30 Lis 2015 20:11 #10840

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Rastavljanje je proteklo uredno, koliko vidim ne fali nijedna vida, nista nije osteceno, krpano, pa mi je stoga jos cudnije kako i zasto fali amortizer vrata i prvi pinch roller....
Kazetofon je spajan sa wire-wrap tehnikom, meni bas ne omiljenom.

Naime iako imam potrebiti alat za nju, izbjegavam skidati zicu sa pinova, jer npr, kod Sanyo-a zica je viselicnasta pokositrena, i kada sa "odwrapa" licne se odvajaju pa se zapletu unutar kanala od alata za to, i onda zica puca. Kod Akaia zice su kvalitetnije, ali isto tako vlo lako pucaju. Naime pinovi na koje se zice namataju imaju ostre bridove, i kod namatanja zice, ti bridovi se uvijek malo urezu u zicu (manji prijelazni otpor). No mana toga je da zbog toga, kod odmotavanja, na tim mjestima zica zna puknuti. Nije veliki problem ako se ima kabela jos za ogulit, ali ako je tocan... eh...
Zato, kad god mogu, radije cu odlemiti kompletni konektor sa plocice, nego "odwrapati" zicu.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 30 Lis 2015 21:48 #10841

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Kad sam nabavljao pinch rolere, platio sam ih 50 EUR preko ebaya. :blue:
Stari:

Novi:

Kad sam ih pokušao montirati bili su preširoki, morao sam ih malo obrusiti. Možda je bilo razlike između Mk I i Mk II. Najbolje je bilo kad sam ih naručio, a ono mjesec dana ni traga ni glasa od rolera. Kontaktiram selera, a on kaže nema problema, šaljem druge. Čini mi se da ih nije ni poslao.

Evo selera ako nekome treba: www.ebay.de/usr/fred_gewinnt
Posljednja izmjena: 30 Lis 2015 22:00 od Archie.

Akai GXC570DII - neobicna zvjerka 30 Lis 2015 22:15 #10842

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Archie wrote:
Kad sam nabavljao pinch rolere, platio sam ih 50 EUR preko ebaya. :blue:

Kad sam ih pokušao montirati bili su preširoki, morao sam ih malo obrusiti. Možda je bilo razlike između Mk I i Mk II. Najbolje je bilo kad sam ih naručio, a ono mjesec dana ni traga ni glasa od rolera. Kontaktiram selera, a on kaže nema problema, šaljem druge. Čini mi se da ih nije ni poslao.

Evo selera ako nekome treba: www.ebay.de/usr/fred_gewinnt
A moj Archie, sta mislis da si ti skupo prosao... a ja sam za svoj GXC750D skinuo oba rollera, poslao jednom ameru u USA koje se bas specijalizirao za refreshiranje raznih rollera (tada nije bilo tog svabe na ebayu), i restauracija svakog rollera (a ima ih 2) kostala je 35 US$ (koliko se sjecam), plus shipping od mene do USA i nazad :(
Posljednja izmjena: 30 Lis 2015 22:15 od Kale.
Stranica se generirala za: 0.160 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register