Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1

TEMA: AKAI 747

AKAI 747 07 Velj 2015 03:15 #9791

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Evo jednog uobičajenog problema kod magnetofona Akai 747, a tiče se i modela 646,636,635 i uglavnom svih modela sa autoreversom.
Simptom se manifestira prvo smanjenom glasnoćom na jednom od kanala pa naglim pojačanjem i naposljetku nakon nekog vremena i potpunim prestankom rada jednog ili obadva kanala.
To mi se već jedanput dogodilo na mom bivšem 636 prije jedno 25 godina, a evo sad opet i na ovom "novom" 747. Iz slika će jasno biti vidljivo zašto je to slaba točka ovih modela.

Dotični 747:

Akai-0.jpg
Administrator je zabranio postanje.

AKAI 747 07 Velj 2015 03:27 #9792

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Uzrok ovog naizgled težeg kvara je vrlo jednostavno objasniti i tiče se kresanja troškova kod proizvodnje. Magnetofon je vrlo skupa i složena mašina pa su kompanije pribjegavale svakakvim rješenjima i materijalima, da bi mogli osigurati dovoljno nisku cijenu da to netko može i kupiti.
Popravak je vrlo jednostavan i ne košta ništa osim malo vremena i pažnje.
Skinu se bočne stranice, zatim stražnja i donja ploča:

akai-1.jpg

akai-2.1.jpg

AKAI 747 07 Velj 2015 03:31 #9793

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Glavni i odgovorni za ove simptome - 2 prekidača "stonoge". Jedan veći i jedan manji.
Označeni crvenim strelicama:

akai-2.2.jpg

AKAI 747 07 Velj 2015 03:40 #9794

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Sada se odvrne jedan vijak na lijevoj strani ove autoreverse šipke koja pomoću elektromagneta i prebacuje ove prekidače, podigne se i prekidači su slobodni za vađenje. Pažljivo se odleme i slijedeći korak je čišćenje. Usput i dobro očistite i ostatke lemne paste oko položaja prekidača na pločici.

akai-3.jpg

akai-4.jpg

AKAI 747 07 Velj 2015 03:51 #9795

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Pažljivo rastavite prekidače i sve kontakte u njemu. Sad se vidi i zašto signal ne prolazi, naime pomični kontakti su napravljeni od neke vrste perne bronce koja ne oksidira, a statični kontakti od neke legure koja oksidira ako je i krivo pogledaš :)
Da su ovi kontakti posrebreni ili pozlaćeni nikad se ovo ne bi događalo, ali kao što rekoh ... troškovi!

akai-5.1.jpg

akai-5.jpg

AKAI 747 07 Velj 2015 03:53 #9796

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Uvećana slika kontakata, mislim da je sve jasno.

akai-6.jpg

AKAI 747 07 Velj 2015 04:16 #9797

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Sad preostaje samo dobro očistiti kontakte, nakon toga obavezno kontakt sprey. Očistite i one unutarnje kontakte pernih bronci, ja sam to napravio tako da sam na komad tankog papira nanio isopropanol i kontakte provlačio preko natopljenog papira. Lijepo se vidi na slici kako ostaje crni trag.
Nakon toga sklopite prekidače i obrnutim redoslijedom sve montirajte nazad.
Sve ovo naravno vrijedi i za pojačala i općenito sve uređaje sa takvim i sličnim varijacijama prekidača, samo sam želio pokazati na slici kako to izgleda kad su kontakti stari, oksidirani ( slika - naravno 1000 riječi) iako je to i Kale bezbroj puta objašnjavao, ljudi i dalje očekuju da sprave koje nisu vidjele servisa funkcioniraju i sviraju kao da su nove.

Očišćeno

akai-7.jpg

akai-8.jpg

AKAI 747 09 Velj 2015 07:02 #9827

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Eh... kada vidim ovaj tvoj 747 (ne mislim na Boeing, vec Akai :) ) ... divota jedna! Gledam po Ebayu, cijene su im samo tako visoke!
Svaka cast na odradjenoj zadaci, ko je ovo radio, zna kako je pepavo.

Evo i slikica od mog GX635D, sa istim problemom...

i stonoge skinute

i ociscene

AKAI 747 10 Velj 2015 03:17 #9838

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Cijene tih sprava više i ne komentiram. Kada sam uzeo ovaj Akai mislio sam da sam ga daleko preplatio, a evo prema današnjima cijenama ispada da sam ga dobio mukte :obrva:
Yes, baš pimplav poso, al moro se odradit, sad me još čeka zamjena oba remena za ove njegove motorizirane ruke, al to će još malo pričekati.
Nije neophodno za dobru svirku.

P.S. Ti si ove "stonoge" baš ulaštio. Sjaje se ko pesja jajca :) :)
Posljednja izmjena: 10 Velj 2015 03:18 od Abraxas.

AKAI 747 11 Svi 2015 22:56 #10345

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Volim brisa?e i žute lampice
Pošto sam odlučia kupit magnetofon prije otprilike godinu dana 747 mi je patnja.
Smatram ga najlipšim gramofonom od svih.
Pratim cijene 747 koji prestavlja vrh želja i Pioneer RT909 koji je druga želja za koji sam se nada da ču do sada kupit.
Još uvik tražim a cijene su otišle visoko jako visoko (HR primjerak kako kaže čovik mint 2000e za 747)
Svaka čast na predivnoj makini :bravo:
  • Stranica:
  • 1
Stranica se generirala za: 0.203 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register