Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Zamke kod restauriranja vintage uredjaja

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 30 Tra 2014 20:00 #7604

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Odmah bih na pocetku zelio kazati da svrha ovog posta je cisto savjetodavna, no ajmo redom...

Iako sam sebi kazao da cu stati raditi na Sansuiima bar neko vrijeme (osim na mojim uredjajima koji cekaju strpljivo da ih napokon osvjezim), medjutim ponekad kapituliram pred molbama nekih ljudi koji imaju problema sa svojim uredjajima...

Jedan gospodin je nedavno kupio svoj dugogodisnji predmet zelja, Sansui CA3000.

Veselju nije bilo kraja, pogotovo sto je prijasnji vlasinik kazao da je nedavno napravljena strucna restauracija, tako da bi uredjaj trebao raditi slijedecih 30 godina, ali nije...
Novopeceni vlasnik je umjesto da uziva u rasnom Sansuiu, imao probleme. Sada necu o njima, ali cu ponovo kazati na specificnosti na koje treba obratiti pozornost, vec kada se radi na ovakvim ljepotanim, jer nekad se stvari mogu jos vise pogorsati...

Dakle, iako je refresh radjen prije nesto vise godine dana, pogledajte selektore:

Sto se ovdje dogodilo, pa najvjerojatnije obilato prskanje kontakt spreja, a bez da se selektor otvarao. I normalno, kao sto sam vise puta kazivao, kontakt sprej je otopio i mast koju svaki selektor ima na mehanickim pokretnim dijelovima. I sta se dobilo; niti su kontakti cisti (jer je otopljena mast dosla na kontakte), niti imamo mast koja podmazuje mehanicke pokretne dijelove.

Dakle, ponovno napominjem, NEMA precaca, treba selektore, prekidace i potenciometre OTVARATI i RASTAVLJATI da bi se posao obavio kako treba.

Evo par primjera:

Administrator je zabranio postanje.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 30 Tra 2014 20:11 #7605

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ima jos nesto... naime Sansui je cesto koristio metalni dio usice od tranzistora TO220 (i slicnih) kucista kao elektricni kontakt kolektora od tranzistora... evo ovako

No mana je da kod grijanja i hladjenja tranzistora, ovaj spoj oslabi, pogotovo sto lem ispod matice je u vecini slucajeva sa velikim postotkom olova pa je time stvar i jos gora. Treba napraviti ovo:

Normalno, nikako grijati maticu i vidu lemilicom dok je tranzistor pricvrscen, jer se matica treba lijepo zagrijati da bi se lem kvalitetno razlio, i svakako ne raditi ovo sa lemom koji sadrzi veliki postotak olova.
Na ovaj nacin tranzistor je uvijek cvrsto vezan za hladnjak (bolje hladjenje) i uvijek ima kvalitetan elektricni spoj.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 30 Tra 2014 20:23 #7607

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo, nasao sam jednu sliku na kojoj se lijepo vidi mast koja podmazuje mehanicke pokretne dijelove jednog potenciometra

i sada mozete zamisliti sto se desi kada se nekontrolirano prska potenciometar sa kontakt sprejem!

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 01 Svi 2014 07:34 #7614

• Alen/Split
  • Alen/Split's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Hvala primljenih 1
Zanima me kako ponovno zakovati tvornički zakovane potenciometre, selektore itd. nakon kompletnog rastavljanja?
Bilo bi interesantno vidjeti proces.
Mene osobno interesira jer Dorian radi refresh mog malog Sansuia,
I pojavilo se pitanje: Ići u rastavljanje onog što konstrukcijski nebi trebao ili kupiti novi komad ?
Zaljevanje sprejevima nije dolazilo u obzir, to mogu i sam, a i "rezultati" su vidljivi na prethodnim fotografijama.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 03 Svi 2014 11:07 #7627

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Moram ipak upozoriti da rastavljanje potenciometara i selektora i prekidaca nis bas posao za svakoga. Treba ipak imati malo mota za to, ili bar probati na nekim probnim primjercima koji nisu vazni (naprimjer izvadjeni iz neke shkovace od uredjaja).
Nestrucno otvaranje i baratanje moze dovesti do nepopravljivog ostecenja potenciometra (ili selektora - prekidaca), a novi se tesko (ili cak nikako!) mogu nabaviti.

Naprimjer, kod prekidaca, ako kontaktna pera ne sjednu tocno u dosjed, mogu se iskriviti, a onda nema shanse da se isprave u prvobitni izgled, jer tu je vazno da pritisak kontaktnog pera ne bude preslab (slab kontakt, i podvlacenje prljavstine) ili prejak (mogucnost ostecenja)... isto tako i kod potencimetra, ako kontaktno pero koje klizi po grafitu nije tocno podeseno, miljardu drugih problema se moze javiti...

Rastavljanje treba ipak prepustiti onima koji se bave restauracijama. Oni vec imaju iskustva s time, a i alata.
Ja sam samo htio sa ovim slikama kazati da nije bas tako jednostavno srediti da ispravno radi neki potenciometar ili selektor (prskajuci ga kontakt sprejem), vec da bi to radilo OK, treba se malo vise pomuciti.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 07 Svi 2014 03:43 #7657

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Bravo Kale, super slike baš za edukaciju :da:
Koliko god ti pričao o tome kako nije dovoljan samo kontakt sprej, zapravo ne samo dovoljan nego čak i štetan to se najbolje vidi na ovim fotkama. Ne znam koliko puta sam to objašnjavao ovdašnjim meštrima, ali gledaju te kao kretena i picajzlu koji samo prodaje pamet.
Još ajde, kad je u pitanju neka relativno "nevažna" naprava, ali ovaj CA sansui ovako "refreshati" :( :(

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 09 Svi 2014 20:27 #7678

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A moj Abby... nevjerojatno, ali istinito, morao sam opet raskopati cili CA3000, sve... i odraditi jos jedan refresh... dobra je stvar sto ovaj koji je to radio, bar je elektrolite dobre stavio, i rijesio one medjuveze na dvostranoj stampi... biti ce nesto slika o tome...
Posljednja izmjena: 09 Svi 2014 20:30 od Kale.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 09 Svi 2014 20:28 #7679

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Ajde, evo malo sam se pomucio pa uslikao postupak demontaze jednog balance pota koji je zakivan. Treba imati na umu, da je ovo jedna varijacija zakivanja, ima ih jos, pa za svaku postupak nije isti... no ajmo kreniti sa demontazom ovog....

Evo kako to izgleda na pocetku.

obratite paznju na osovinu kako je zakivana, kao sa nekim prstenom. E taj vanjski dio treba paaazljivo odstraniti a ne dirati sredisnji. Sredisnji dio cemo kasnije iskoristiti za ponovno zakivanje...

evo kako sam ja to ucinio u ovom primjeru....

opruga sa "click" pinom je vani,

sada se vec vidi unutrasnjost pota...

jedan kanal je rastavljen...

evo ga totalno rastavljenog

i na kraju ponovno spojen. Na ovoj slici se vidi zasto je bilo vazno ne ostetiti onaj unutrasnji dio osovine, njega smo iskoristili za ponovno zakivanje.

Ponovno napominjem, da bi bilo dobro uzeti neki slican pot koji je skinut sa shkovaca uredjaja, i malo vjezbati rastavljanje, jer i najmanja greska se skupo placa. Onaj nizozemac ove potove (ako ih ima) naplacuje 15 EUR komad.

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 10 Svi 2014 04:08 #7684

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Kale wrote:
A moj Abby... nevjerojatno, ali istinito, morao sam opet raskopati cili CA3000, sve... i odraditi jos jedan refresh... dobra je stvar sto ovaj koji je to radio, bar je elektrolite dobre stavio, i rijesio one medjuveze na dvostranoj stampi... biti ce nesto slika o tome...

Da, nažalost cijeli uredjaj se mora ponovo rastaviti, dvostruki posao ako nešto nije bilo dobro urađeno. Samo šibaj slike, iz ovih tvojih slikica o rastavljanju potova stvarno se može puno naučiti, i amater bi shvatio kako i zašto treba raditi ( ipak uz malo "puno" prakse) ;)

Zamke kod restauriranja vintage uredjaja 11 Svi 2014 07:56 #7688

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo ga, kao sto sam i obecao, evo slikica u vezi ovih selektora...

Normalno, trebalo je prvo rastaviti ovu maticnu plocu, i to nije niti malo jednostavno

pa onda odlemiti ove selektore i rastaviti...

kao sto se vidi, nisu mnogo korodirani, a i kako bi bili kada su unutra masni...

evo ga, prvo sve dobro oprano u uljnom razredjivacu (zasto uljnom, pa zato jer nitro agresivno djeluje na plasticne dijelove)

ovdje se vidi da se izgubio jedan originalni imbus u prijasnjem rastavljanju, pa je stavljena krizna vida, no dobro je i to...

a ovako treba izgledati shina po kojoj klize kontaktna pera

nanovo nanesena mast ovdje

i ovdje

trebalo je ocistiti i ove konentore

koji su skinuti odavde

Zamjenjena je vecina small signal tranzistora sa genuine Toshibama (jer su ovi svi odreda bili sa crnim nozicama od korozije, pa nisam htio rizicirati... pa namazano sve sa novim kalofonijem...

I finale sutra....
Posljednja izmjena: 11 Svi 2014 07:59 od Kale.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.171 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register