Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMA: Sansui TU-919

Sansui TU-919 24 Lis 2014 07:03 #8928

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Evo, nakon dosta vremena, jedan blic servis na Sansui TU919.

Fantastican tuner, lijepog zvuka, ali po meni dizajn (vizuelni) nije bas pogodjen. Pogotovo ovaj crveni digitalni display mi bode oci, plus toga difuzija rasvjete nije bas pogodjena, tako steta sto se Sansui nije malo vise pomucio na tome.
Posljednja izmjena: 24 Lis 2014 07:03 od Kale.
Administrator je zabranio postanje.

Sansui TU-919 24 Lis 2014 08:06 #8929

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Dakle... otvorio sam tuner i odmah ustanovio da rasvjeta je nekako slaba na desnoj strani, evo uzroka

Lijeva zaruljica je originalna, a desnu je netko mijenjao (valjda je bila pregorjela), ali je zamijenjo sa neodgovarajucom! Vidite:

Originalne idu od 8V a ovaj netko je stavio automobilsku zaruljicu od 12V, pa normalno da je slabije svijetlila! Evo ja imam originalne Stanley 8 V 300mA

To je onda izgledalo ovako:

No na ovoj staroj originalnoj zaruljici, uslijed pustih godina, ovaj zelenkasti sloj je izbljedio, pa se to vidilo na rasvjeti (malo teze uocljivo na slici, ali bolje se to uocava u prirodi)

Vidite kako je lijeva strana zuckasta, a desna zelenkasta, pa sam na kraju i tu zaruljicu promjenio sa novom (iako je radila), tako da je sada to onako kako bi trebalo biti. Samo cu napomenuti da ove stanley zaruljice nisam nigdje vise nasao, kad ode zaliha onda je finito, ekipa pokusava to nadomjestiti sa LED rasvjetom, ali se nikad ne dobiju rezultati kao u originalu.
Posljednja izmjena: 24 Lis 2014 08:07 od Kale.

Sansui TU-919 24 Lis 2014 13:59 #8930

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Uf... morao sam naglo otic.... pa evo me nazad. Dakle, rasvjeta je sredjena ali sada dolazi tezi dio.
Tuner je imao gadnih poteskoca u drzanju stanice, tuning meter je setao livo-desno, a Quartz-Lock je vrlo rijetko zasvijetlio... sve mi je to upucivalo na problem sa Front-Endom, tocnije promjenljivi kondezator trazi dobro jedno ciscenje. Front-End je savrseni fino mehanicko- elektronicki sklop koji zahtjeva posebnu paznju, jer i najmanja nesmotrenost moze ga trajno onesposobiti, moram cak i kazati da je osjetljiv na elektrostaticki elektricitet, pa kada radim sa njime, obavezno koristim i ESD narukvicu. Imao je jos jedan nedostatak, neuskladjenost analogne skale sa digitalnim pkazivacem, ali to se sredi sa procedurom podesavanja. No, ajmo sa slikama, prvo promjenljivi kond:

No nije bas tako jednostavno za rastaviti ga, za doci do promjenljivog kondenzatora, treba obaviti predradnje koje zahtjevaju paznju.
I sad, kod nekih tunera, dovoljno je odvidati gornji poklopac, da bi se pristupilo sredjivanju tog promjenljivog konenzatora, ali kod TU919 to je posebno pepavo. Prvo da bi odvidao gornji poklopac, moram savrseno odlemiti pinove mase od poklopca koji su zalemljeni na plocicu ispod kondenzatora, a da bi uopce dosao do plocice trebam:
- Odlemiti sve ove kabele (ne moram vam niti napomeniti da su strasno osjetljivi na toplinu lemilice, pa kada ih odlemljujem moram biti brz)

To su kabeli sa donje strane a i imaju dva sa gorne strane...
- Nakon toga, moram skinuti kolut sa sistemom koncica, koje trebam fiksirati, jer ako se rasuje sistem koncica, to mi je dodatno bar min. 20 min rada, ali to nije sve...
- Ovaj sistem zupcanika i mehanickih kocnica mora savrseno biti podesen sa zupcanikom kondenzatora, pa i to moram paziti da se ne rasuje!

I tek nakon toga napokon evo ga, spreman za servis:

Nekon servisa na njemu, treba sve to vratiti nazad, nista ostetiti ili spaliti.... i onda palenje pa procedura podesavanja.

Na kraju skala i digitalni pokazivac uskladjeni:

Quartz Lock i Stereo prijem drzi ko ukopan, te stanice se mijenjaju bez oscilacija u prijemu

Sansui TU-919 13 Velj 2015 23:26 #9865

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Dakle... da nastavim :)

Evo nije puno proslo, nego skoro 4 mjeseca od kada sam objavio zadnji post o ovom TU919... a evo tek danas mogu kazati da sam stavio tocku na "i".

Dakle, nakon sto sam sredio ovu poteskocu uzrokovanu korozijom na masi promjenljivog kondenzatora, vlasnik je trazio da se obavi kompletni refresh, dakle ciscenje svega, prelemljivanje svakog lemnog mjesta, promjena svih elektrolita, i na kraju podesavanje.

Mislio sam, biti ce ovo jos jedna u nizu klasicnog refreshiranja, pogotovo, sto je tuner bio izuzetno cist i sacuvan. No na kraju se ispostavilo da mi je ovaj tuner zadnjih 5 - 6 dana ispao nocna mora... no ajmo redom.

Da se krivo ne shvati, nisam ja radio refresh tunera skoro 4 mjeseca, nego je tuner bio na mom stolu toliko, a znalo je proci i po 7 - 8 dana da mu ne pristupim (zbog svojih obveza), tako da se ovo sve skupa zaista oduzilo.

Dakle, krenuo sam prvo sa prekidacima, odlemljivanje - rastavljanje - ciscenje - sastavljanje i zalemljivanje...

zatim push preklopnici i potenciometar. Kod ovih preklopnika malo otezava odlemljivanje sto su ist zalemljeni na dvije stampane plocice, jedna odozgo, a druga odozdo...

Posljednja izmjena: 13 Velj 2015 23:34 od Kale.

Sansui TU-919 13 Velj 2015 23:50 #9866

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Nakon toga srce svakog uredjaja, napajanje...

Evo ga sredjenog...

skidao sam sve tranzistore za stabilizaciju i regulator +5V te im nanasao silver grease pastu koja se inace upotrebljava za racunalne procesore...

a ovo je kako je plocica izgledala nakon prelemljivanja svakog lemnog mjesta...

Ne izgleda bas lijepo, no sada treba to sve dobro ocistiti, oprati, i tek nakon toga nanjeti novi sloj kalofonija.

Sansui TU-919 14 Velj 2015 09:12 #9868

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Nakon sto su glavna tuner ploca i ploca napajanja sredjena (promjenjeno sto se promjeniti moralo, prelemljeni svi spojevi, ocisceno, nanesen novi kalofonij.... sada to izgleda ovako:

Sansui uredjaji iz ovog doba imaju dosta kvalitetne cinch uticnice, ali imaju manu da ne izgledaju lijepo nakon ovoliko godina. Nemojte me krivo shvatiti, one imaju odlicn kontakt, ali nekako matiraju (izgledaju mi kao da su presvucene tankim slojem srebra, pa onda to srebro nakon ovoliko godina korodira, ali oxid srebra je i dalje vodic!)...

Dakle to je izgledalo ovako:

a sad ovako (poliran je samo par chincheva koji je za audio izlaz)

Sansui TU-919 14 Velj 2015 09:14 #9869

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A sad dolazimo do problema koji me je izludivao... radi se o digitalnom displayu.
No prije nego sto je isplivao, na ploci koja obradjuje podatke za digitalni display odradjeno je sve, kao i obicno... zamjena elektrolita, prelemljivanje, ciscenje, kalofonij...

No prije prelemljivanja, neke lose lemove treba i posisati

evo ovdje se vidi bolje

pa tek onda nanjeti novi lem... ovako to izgleda nakon prelemljivanja svih spojeva

a ovako kada je plocica finito...

I da ne duljim, nakon dosta vremena usljedilo je prvo palenje, dobro je... cupa stanice sa dobrom osjetljivoscu, doduse ne drzi quartz lock, ali display blesi... no tada sam mislio malo podesavanja i to je to... no nisam niti slutio koliko ce me to izluditi...

evo kako je to izgledalo... ovo je snimano mobitelom tako da uvazite losu kvalitetu videa...

Dakle, na videu se vidi kako display vrlo brzo generira razlicite karaktere koji nemaju veze sa trenutnom frekvencijom. Isto tako LED od quartz lock treperi (ne drzi dobro) No ponekad kada se tuner podesi na frekvenciju od lokalne postaje, u vecini slucajeva to proradi kako treba (pokazuje se frekvencija i drzi quartz lock kao u ovom videu kada sam postavio u 33. sekundi videa na 96.1MHz gdje je HR2 kod mene)
Posljednja izmjena: 14 Velj 2015 09:22 od Kale.

Sansui TU-919 14 Velj 2015 09:45 #9870

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Vrlo je inace tesko naci uzrok neke anomalije, koja se javlja u nepravilnim razmacima, a plus toga i nekad nestane pa se ponovno pojavi, a bez da ste ista diralo. To je nocna mora za pronaci, a kada se tome dodaju visoke frekvencije koje od front-enda pa preko prescalera dobiva elektronika za upravljanjem digitalnog displaya... veselju nema kraja :(

Normalno, po logici stvari odmah sam se bacio na plocicu koja je zaduzena sa upravljanjem dig.displaya. Prvo je trbalo odlemiti sve ove flat kabele koji su vrlo kruti (samo mi jos fali da mi i koji pukne kod manipulacije sa plocicom)

I evo je na stolu... uocavate onaj poveci chip, to je vrlo specifican integrirac u kojem je smjesteno sve za upravljanje sa displayom, plus i funkcija za quartz lock frekvencije... i sto bi covjek pomislio... MIJENJAJ GA!

Ja sam svojedobno nabavio znacajnu kolicinu tog chipa (cak sam dosta i prodao na ebayu), a kako prva genracija tog chipa dokazano nakon ovoliko godina "prolupa" uslijed nesavrsenog tehnoloskog procesa izrade tada, nema druge nego ga promijeniti.

Inace, ovo su neke od dokazanig kvarova uzrokovanim ovim chipom:

No uslijedio je shock, nije do njega! Doduse, nije zgorega bilo promjenitiga, jer ovaj sto je sa uredjajem dosao je iz te zloglasne prve generacije, ali sto me sad zabrinulo, nisam kvar otklonio, a bio sam siguran da je do njega...
Posljednja izmjena: 14 Velj 2015 09:52 od Kale.

Sansui TU-919 14 Velj 2015 18:19 #9872

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
A nista... treba traziti dalje... gledao sam takt frekvenciju (pokraj MSN chipa), i oscilator mi je po svemu sudeci radio dobro. No opet, nisam vjerovao osciloskopu, vec sam isao promjenljivi kondenzator od 30pF skinuti i ocistiti (jer je nekako bio dosta taman sa finim slojem neke prashine) i nista... isao sam mijenjati kristal... i nista (vratio stari nazad)... ma nema druge, ajmo sve small signal tranzistore van! Ko ce pronaci koji je poceo curiti, ili kojem se zasporkao poluvodicki sloj uslijed korozije. Stavljeni su isti tipovi tranzistora ali novi... i evo promjene na bolje!
Cak sam i pomislio da sam rijesio problem, jer je display radio cijelih 5 (ili mozda nesto vise) minuta ok... kad ono opet display povremeno zablesi.
No sada display pokazuje frekvencije na AM ok, tu radi display kao metak!

Evo jedna slika kako sam plocicu za upravljanjem displaya testirao u radu:

Primjetite display u donjem desnom kutu.

Sansui TU-919 14 Velj 2015 18:20 #9873

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
I dobro... skratiti cu dva - tri dana trazenja i dijagnostike, vec cu jos samo u kratkim crtama kazati sto sam sve nakon ovoga isao raditi:
- ponovno skidao FM Stereo - FM - AM prekidace i ponovno ih cistio
- ponovno otvarao front end, i mijenjao tranzistor LO (imao na lageru isti jer treba tranzistor kojemu je fT nekoliko desetaka MHz)
- otvarao prescaler, i na njemu mijenjao keramicke kondenzatore, pa testiraj... pa pa oba IC-a... pa testiraj...
- pa cisti konektore od veza Front-end ---> prescaler ---> plocica displaya
- pa testiraj da kabel neki ne gubi spoj
- pa, ko ce se svega sitit, ali nikako 100% rijesiti problem...

Evo jedna slika faze testiranja prescalera:

Kod njega je jos zeznutija stvar sto su spojevi izvedeni sa lemnim stopicama (a ne konektorima) sto umnogome otezava skidanje - stavljanje.
Posljednja izmjena: 14 Velj 2015 18:21 od Kale.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatori: Kale, pepa
Stranica se generirala za: 0.309 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register