Uf... morao sam naglo otic.... pa evo me nazad. Dakle, rasvjeta je sredjena ali sada dolazi tezi dio.
Tuner je imao gadnih poteskoca u drzanju stanice, tuning meter je setao livo-desno, a Quartz-Lock je vrlo rijetko zasvijetlio... sve mi je to upucivalo na problem sa Front-Endom, tocnije promjenljivi kondezator trazi dobro jedno ciscenje. Front-End je savrseni fino mehanicko- elektronicki sklop koji zahtjeva posebnu paznju, jer i najmanja nesmotrenost moze ga trajno onesposobiti, moram cak i kazati da je osjetljiv na elektrostaticki elektricitet, pa kada radim sa njime, obavezno koristim i ESD narukvicu. Imao je jos jedan nedostatak, neuskladjenost analogne skale sa digitalnim pkazivacem, ali to se sredi sa procedurom podesavanja. No, ajmo sa slikama, prvo promjenljivi kond:
No nije bas tako jednostavno za rastaviti ga, za doci do promjenljivog kondenzatora, treba obaviti predradnje koje zahtjevaju paznju.
I sad, kod nekih tunera, dovoljno je odvidati gornji poklopac, da bi se pristupilo sredjivanju tog promjenljivog konenzatora, ali kod TU919 to je posebno pepavo. Prvo da bi odvidao gornji poklopac, moram savrseno odlemiti pinove mase od poklopca koji su zalemljeni na plocicu ispod kondenzatora, a da bi uopce dosao do plocice trebam:
- Odlemiti sve ove kabele (ne moram vam niti napomeniti da su strasno osjetljivi na toplinu lemilice, pa kada ih odlemljujem moram biti brz)
To su kabeli sa donje strane a i imaju dva sa gorne strane...
- Nakon toga, moram skinuti kolut sa sistemom koncica, koje trebam fiksirati, jer ako se rasuje sistem koncica, to mi je dodatno bar min. 20 min rada, ali to nije sve...
- Ovaj sistem zupcanika i mehanickih kocnica mora savrseno biti podesen sa zupcanikom kondenzatora, pa i to moram paziti da se ne rasuje!
I tek nakon toga napokon evo ga, spreman za servis:
Nekon servisa na njemu, treba sve to vratiti nazad, nista ostetiti ili spaliti.... i onda palenje pa procedura podesavanja.
Na kraju skala i digitalni pokazivac uskladjeni:
Quartz Lock i Stereo prijem drzi ko ukopan, te stanice se mijenjaju bez oscilacija u prijemu