cassini wrote:
evo, prvo ozbiljni post,
zanima me može li se kako utjecati na zvuk zvučnika izmjenom nekih dijelova u skretnici, tipa promjene kondića ili čak zavojnice?
pri tom mislim na karakter zvuka - dakle dobit na "visini" ili mid-basu i tako.
znam da i sama veličina kutije utjče (litraža) na to ali ima li veze i elektronika?
Uvijek se može utjecati na zvuk zvučničke kutije bilo izmjenom dijelova koji su dotrajali, tj. promjenom kondenzatora koji više nemaju nazivni kapacitet te su promijenili reznu frekvenciju ili stavljanjem boljih (skupljih). Zavojnice i otpori također se mogu zamijeniti novima, ali rijeđe se dešava da promijene nazivne karakteristike zbog topline (topljenja) ili razmotavanja. Otpori se mogu staviti kvalitetniji i veće snage da se manje griju. Zavojnice se mogu staviti kvalitetnije (bolji materijali, manji otpor), ali treba paziti s promjenom otpora jer je projektant sigurno uračunao otpor zavojnice pa će doći do promjena u skretnici. I volumen kutije je proračunat projektom. Volumen kutije se može mijenjati i dobit će se različiti rezultati, možda bolji, možda lošiji. Sve zavisi od našeg uha i PC-ja u glavi iza uha. Možda će nam se svidjeti rezultat, a možda neće. Mijenjanjem volumena, djelomično se mijenja i skretnica. Osobno, mislim da se bez mjerne opreme ne može znati što smo dobili kao rezultat tj. ne vjerujem u rezultate samo "na uho". To što dobijemo je nešto subjektivno i uglavnom je daleko od zadanih HI-FI parametara. Npr. isti volumen kutije napravljen različitim rasporedima, dimenzijama, ojačanjima i materijalima može promijeniti frekvencijsku krivulju.
Pitanje je koje kutije treba mijenjati. Da li dirati i što dirati u nekim kutijama koje nisu jeftine i da li se željena promjena može postići na drugi način, a ne kopanjem po kutijama. Poznati proizvođači imaju mjernu opremu te kad rade kutije, sigurno je da su isprobali mnogo verzija nekog projekta dok nisu došli do konačne verzije. Sigurno je da su mnogo mjerili, ali i slušali.