Sound News Web - Discovery Of Sound

• Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: CAT LEB-404 MOD

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 10:37 #3715

Evo da i ja pokažem što sam napravio od dotičnih zvučnika, izbacio stare visokotonce, kupio nove, 100kn/komad proizvođač 8-home audio. promjenio unutarnje ožičenje. Evo jedne sličice kak izgleda modifikacija visokotonaca, bit će još slika, sam da se fotić napuni. I zanima me, koliko se trenutno gubi na kvaliteti zvuka jer je sad otvorena kutija, dok ne napravim drvene adaptere za visokotonce
Administrator je zabranio postanje.

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 12:16 #3716

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
Iskreno govoreci nisam pristasa ovakvih modifikacija. Naime na ovakav nacin moze se posreciti pa dobiti prihvatljiv zvuk, no u vecini slucajeva rezultat je upitan.

Zvucna kutija je skup kompromisa zavisno sto se zeli dobiti, i dosta stvari ima utjecaj na finalni zvuk odredjene zvucne kutije.
Samo cu ti kazati koje su stvari vazne za proracun zvucne kutije kada je u pitanju visokotonac: frekventna karakteritika, rezonantna frekvencija, osjetljivost, impedancija, karakteristika isijavanja (usmjerenost)... sve se to uzima u obzir prilikom proracuna skretnice.

Ako si vec sklon radu po zvucnicima, toplo ti preporucam neki gotov zvucnicki KIT, ali i onda se moras striktno pridrzavat uputa.

Ovo su vjerojatno neke jeftinije kutije, pa eto dobro je malo istrazivati na ovakav nacin, i stjecati potrebita iskustva, ali nikako to nemoj raditi na ozbiljnijim zvucnickim sistemima.

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 13:18 #3719

Pa ovo nisu neke high end kutije, a stvar je u tome da su postojeći visokotonci bili užasni, a još je i jedan bio spaljen, a njegovo premotavanje je bilo neisplativo, na njemu doslovno ništa ne piše, pa sam uzeo ove jer puno daju za svoju cijenu. Puno bolje zvuče nego stari visokotonci i cijelokupna zvučna slika je kvalitetnija, tako da sam izgleda imao sreće. Žice su promjenjene sve sa 1.5 mm kablovima, a prije su bili neke 0.2 mm žičice

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 14:49 #3720

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
Kale ti dobro kaže, ne može se dati određen odgovor na toliko neodređenih stvari. Kod "noname" kutija stvarno ne treba previše ulagati na modifikacije jer se jednostavno ne isplati. Za sviranje tek toliko da svira, OK, ali moraš biti svjestan da sa ovakvim modifikacijama "na slijepo" mogu nastati i nove štete kako na kutiji tako i na pojačalu.
Kakav ćeš zvuk dobiti? Garantirano ćeš dobiti drukčiji zvuk, ali to ne treba miješati s boljim zvukom koji u 99% slučajeva nećeš dobiti.
Posljednja izmjena: 10 Srp 2012 14:57 od Archie.

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 15:33 #3721

visokotonce je trebalo promjeniti jer ovaj jedan je svirao normalno, drugi je bio spaljen, a ovaj koji je svirao je imao užasan zvuk, izmjerio otpor zavojnice i bio je 6 oma pa sam se po tome vodio u kupnji drugih visokotonaca, premotavanje jednog bi me koštalo 150 kn, a za 200 kn sam dobio par novih visokotonaca. neznam, meni iskreno puno bolje zvuče sad, a i ljepši su od starih visokotonaca. Samo me zanima, zvučnici imaju bass reflex cijev, koja se može otvoriti, pa me zanima, dal da odčepim ili da ostane zatvorena ?

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 15:48 #3722

• Archie
  • Archie's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Big Daddy
  • Hvala primljenih 18
gigabyte091 wrote:
visokotonce je trebalo promjeniti jer ovaj jedan je svirao normalno, drugi je bio spaljen, a ovaj koji je svirao je imao užasan zvuk, izmjerio otpor zavojnice i bio je 6 oma pa sam se po tome vodio u kupnji drugih visokotonaca, premotavanje jednog bi me koštalo 150 kn, a za 200 kn sam dobio par novih visokotonaca. neznam, meni iskreno puno bolje zvuče sad, a i ljepši su od starih visokotonaca. Samo me zanima, zvučnici imaju bass reflex cijev, koja se može otvoriti, pa me zanima, dal da odčepim ili da ostane zatvorena ?

Probaj jedno i drugo pa kako ti se više sviđa.

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 20:27 #3724

• admin
  • admin's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • web yoda
  • Hvala primljenih 8
@gigabyte

1. Gubi se puno na otvorenoj kutiji ako driveri (jedinice/zvučnici) nisu predviđeni za rad u open baffleu.

Par savjeta što se tiče osnova modifikacija/samogradnje zvučnika:

1. Prouči što su to Thiele Small (TS) parametri i njihov utjecaj na rad više zvučničkih jedinica unutar jedne kutije (ovo ne znat je isto kao da ne znaš ohmov zakon, a bavil bi se strujom)
2. Prouči tipove zvučničkih ustroja (dvo, tro, četverosistemski itd.) i mehaničke ustroje kutija (otvorene tj. bas refleks, zatvorene tj. kompresijske itd.)
3. Prouči proračune kutije prema poznatim TS parametrima jedinica i odabir mehaničkog ustroja prema tim poznatim TS parametrima (s time da je ovo drugo zapravo prvo).
i
4. Prouči skretnice i proračune (1. red, 2. red itd., popularne kombinacije u dvo i trosistemski ustrojenim kutijama (Linkwitz Riley, Bessel, Butterworth)

Ovdje je ovo prilično kratko ali sad si dobil jako puno materijala za igranje. Net je prepun literature (čak je i Wiki dobar za početak), pa kad malo proštudiraš, vjerojatno ćeš i sam počet kužit kakvu bi kutiju htel i treba li ti kutija i jel bolje otvoriti ili zatvoriri BR cijev.
Talk About Sound
Posljednja izmjena: 10 Srp 2012 20:27 od admin.
The following user(s) said Thank You: gigabyte091

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 21:03 #3725

Aha, jer sad visokotonci trenutno stoje na šarafima, a iza njih velki otvor. filteri mi nisu nepoznanica, ali ću svakako proučiti sve ovo :D

EDIT: Dok sam mjenjao žice, primjetio sam u jednoj kutiji da je + srednjetonca spojen na -, mislio sam da je to greška pa sam zalemio + na +, a - na -, sad po netu gledam skretnice i vidim u shemi za trosistemsku skretnicu da je bass i visoki spojeni kak spada, a srednje obrnuto
Posljednja izmjena: 10 Srp 2012 21:15 od gigabyte091.

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 21:50 #3726

• Abraxas
  • Abraxas's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Znalac
  • Hvala primljenih 2
Nije greška. Vraćaj natrag kako je originalno bilo spojeno.
Svakako prouči malo literature kako ti je i Admin bio savjetovao, jer ovako na slijepo samo si možeš napraviti više štete nego koristi.
Za početak proguglaj si malo o skretnicama prvog,drugog,trećeg i četvrtog reda i u vezi s time fazni pomak (phase shift) pa će ti biti malo jasnije zašto se ponekad plus spaja na minus ;)
The following user(s) said Thank You: gigabyte091

CAT LEB-404 MOD 10 Srp 2012 22:57 #3727

evo, vratio na obje kutije onak kak je bilo, a literaturu već proučavam :D
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.169 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register