Pošto sam nedavno imao nemili događaj kad mi je kutija s gramofonom ( koju je carina stručno raskopala ) iskliznula iz ruke te mi se razbio plexi poklopac odlučio sam malo proučiti to područje i pokušati ga zalijepiti što je moguće bolje.
Uz to kupio sam komad plexiglassa i pokušat ću napraviti drugi poklopac jer ima i takvih koji su napravljeni iz više dijelova i fantastično izgledaju. Najveći problem su ljepila koja se mogu odnosno ne mogu nabaviti kod nas. Postoje neke firme koje bi trebale biti uvoznici ali nije baš moguće saznati neku informaciju.
Poznato je da plexi najbolje lijepi odnosno polimerizira kloroform (metilen klorid), opasna tekućina koje više nema za kupiti u ljekarnama, ali se može napraviti kemijskim putem i tu opet ima jedan "ali" da je čuvanje dosta problematično jer dolazi do kemijskog raspada na fozgen ( a znamo što je fozgen ) tako da to opet treba spriječiti metanolom i ... za sada ne bi u to ulazio.
Iz Njemačke sam nabavio ljepilo Acrifix 192 koje izgleda kao Oho ( ali nije Oho )i koje sam isprobao na starom poklopcu, koje isto polimerizira i bolje je od svega što sam probao te ću pokušati s njim i kod pravljenja novog poklopca. Najbolje bi bilo ljepilo koje je rijetko kao voda, ima ih, ali nisam još došao do njih. U Americi ima ljepilo Acrilyc koje bi bilo fantastično jer kapilarno ulazi između dva dijela koja se priljube zajedno. Problem je što se, navodno, ne smije slati avionom jer je opasna tekućina tako da to otpada. U Italiji ima ljepilo koje bi trebalo biti isto to ili jako slično i zove se Collacryl K90 i nadam se da ću ga uspjeti nabaviti. Kod nas ih zastupa firma Pako Zagreb d.o.o. ali ne radi im emajl. Za sada toliko, ako netko ima neka saznanja u vezi gore izrečenog bilo bi poželjno da se izjasni. Sigurno ima još zainteresiranih.
Inače ovako izgleda pravljeni poklopac iz tri dijela u Americi koji dođe 140 $ i neće da ga šalju izvan USA. Moje je mišljenje da je bolji od originala.