Sound News Web - Discovery Of Sound

Ponoćna slušaonica...3

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

The Roling Stones, Exile on Main Street, Polydor, 2 CD

Sluša/piše: Darko Brlečić

Pojava reizdanja poznatih naslova, a posebno cijelih opusa je odlična stvar za ljubitelje dobre glazbe. No kako je to dobro za ljubitelje glazbe, tako je to pokazatelj da u današnjoj glazbenoj industriji nema više ideja, niti maštovitih glazbenika. Danas se sve svodi na kopiranje i recikliranje već postojećih ideja.

 

 

Polydor Records

 

Polydor je izdavačka kuća osnovana davne 1924 godine u njemačkoj. U početku svog djelovanja,  Polydor je izdavao snimljene govore, izvedbe raznih zborova i opernih skladbi.  S vremenom je Polydor funkcionirao pod pokroviteljstvom Deutsche Grammophon  Gesellschaft. U doba rata sve djelatnosti izdavačke kuće su zamrznute. Godina 1946 donijela je prekretnicu na glazbeno-izdavačkoj sceni. Polydor postaje  label za popularnu glazbu, a Deutsche Grammophon za klasičnu glazbu. Negdje u ranim  1960-tim godinama James Last i Bert Kaempfert sa svojim orkestrima komponiraju i zvode popularnu glazbu baziranu na izvedbi velikih klasičnih orkestara.  U Polydoru su prepoznali tzv."zlatnu priliku", te iskoristili ponuđene materijale. Za Polydor su u to vrijeme snimali glazbenici poput Tony Sheridana  i The Beatles. Pojavom novih glazbenih pravaca, Polydor je dobio nove klijente poput grupe The Slade, Sweet, među poznatim izvođačima su Ian Dury, Bee Gees, Gloria Gaynor...

 

No kako to biva u životu, poslovne akvizicije nisu uvijek davale željene rezultate pa Polydor biva preuzet od kompanije Universal Music Group. Nakon preuzimanja počinje konsolidacija koja rezultira novim poslovima vezanim za posebna reizdanja glazbenih materijala  iz 1960-ih i 1970-ih godina.  Godine 2008 Polydor dobiva distribuciju kompletnog kataloga i  novih izdanja grupe The Rolling Stones .

 

The Rolling Stones

 

The Rolling Stones je britanska rock grupa. O njoj je napisano bezbroj članaka, eseja, komentara, a snimnljeni su i dokumentarni filmovi tako da bilo kakav uvod o njima je suvišan. No ja ću staviti par natuknica.

 

Grupa je osnovana davne 1962 godine, a djeluje i dan danas. Okosnicu benda tvore Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts i nemirni Ron Wood.  Stonesi svoju glazbu kreiraju pod utjecajem američkog  rhythm&bluesa i ranih verzija rock n  rolla. Od 1964 pa sve do danas su objavili 29  studijskih albuma, 17 live albuma i 33 kompilacijska  albuma. Časopis Rolling Stone je svrstao njih na visoko 4. mjesto svoje liste među 100 najvećih umjetnika svih vremena. Zahvaljujući bogatom i intrigantnom glazbenom opusu, njihov katalog vrlo često postaje predmet reizdanja, kako na LP formatu tako i na svim vrstama digitalnih formata.

 

Exile on Main Street

 

Exile on Maim Street  je deseti studijski album, koji kad je izašao bio je dočekan prilično mlako, zapravo taj album je izazvao podijeljena razmišljana, vjerojatno stoga što su prethodni radovi obilovali pomalo sumornim ozračjem. No, s vremenom su se dojmovi slegli, te je taj album zauzeo visoka mjesta na ljestvicama, a kritika ga je svrstala među najbolje radove Rolling Stonesa.

 

Od svoji malih nogu pratim bitansku glazbu, pa mogu slobodno reči da postoje pjesme koje će vam se urezati u pamćenje, a postoje pjesme koje kada čujete na radiu , odmah će vas obuzeti bijes. No kada čujete pjesme koje su kombinacija dva različita žanra, a istovremeno to zvuči kao kompaktna cjelina , onda počinjete razmišljati malo dublje. U svijetlu rock događanja, Exile on Main Street nije samo još jedan album  za eventualne pijanke, nego trasiranje jednog kulturološkog puta (fenomena) prema budućnosti.  Početni gitarski scratching kod pjesme Rocks off - govori da je Keith Richards odlučio patentirati svoje gitarske akrobacije, a Charlie Watts sa svojim bubnjem  stvara prostor oko sebe. te istovremeno istitranim ritmovima generira prepoznatljivu pogonsku energiju Rolling Stonesa.  Dok gro pjesama sa ovog albuma ima hard-core prizvuk, Let it Loose ima u sebi dobro odrađen  pomalo sirov blues-gospel štih, lagano, na trenutke pomalo žestoko a opet dojmljivo do bola.  Nakon toga slijedi pjesma - Stop Breaking  Down odsvirana u maniri najboljih blues majstora s američkog juga, potpuni kontrast u odnosu na Rocks off i Let it Loose. No to su Rolling Stonesi, odnosno njihov žig. Trančirati  Exile on Main Street  na komadiće može izazvati zabunu kod nekoga tko ne poznaje bazna razmišljanja Keith Richardsa i njegove družine, korijeni bluesa izvedeni u raznim varijantama na britanski način. Nedvojbeno kroz ovaj oalbum su Stonesi pokazali svoju profilaciju koja će kasnije rezultirati proširenjem horizonata, najavu jednog zrelog razdoblja.

Gledajući s određenog vremenskog odmaka, Exile on main Street je postao određeni glazbeni žig za jedan vremenski period, to dakako ne znači da je sve poslije toga postalo manje važno islušljivo. Rolling Stonesi su se kasnije etablirali, te ostavili dubok trag u rock glazbi, a tome ide u prilog reizdanje ovog albuma na novoj izvedbi CD formata.

 

  1. Rocks Off – 4:32

 

  1. Rip This Joint – 2:23

 

  1. Shake Your Hips – 2:59

 

  1. Casino Boogie – 3:33

 

  1. Tumbling Dice – 3:45

 

  1. Sweet Virginia – 4:25

 

  1. Torn and Frayed – 4:17

 

  1. Sweet Black Angel – 2:54

 

 1. Loving Cup – 4:23

10. Happy – 3:04

 

11. Turd on the Run – 2:37

 

12. Ventilator Blues – 3:24

 

13. I Just Want to See His Face – 2:52

 

14. Let It Loose – 5:17

 

15. All Down the Line – 3:49

 

16. Stop Breaking Down – 4:34

 

17. Shine a Light – 4:14

 

18. Soul Survivor – 3:49

http://www.polydor.co.uk/

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register