Sound News Web - Discovery Of Sound

ELAC FS-247.3

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ELAC FS-247.3

 
Dobar i logičan dizajn

 
Piše: Dražen Kokanović

elac 2473 head2

Čisto je zadovoljstvo susresti se sa zvučnicima za koje vrlo brzo postaje jasno da iza njih stoji konstruktor koji zna tajne zanata. Sve je na svom mjestu, od organizacije prednje ploče, odabira drivera, smještaja bas refleks porta te čiste i zdrave namjere da se proizvede zvučnik koji će dati jako puno za sasvim razuman novac. Ništa od razmetanja u dizajnu. Jedino, uvjetno rečeno, koketiranje s luksuzom je uporaba trakastog JET 5 visokotonca, no kako je on tijekom recenzije svoje postojanje i više nego opravdao ovu opasku zanemarite...

 
Njemački proizvođač zvučnika ELAC je manje poznat u našim krajevima no to je posve nezasluženo. Ove godine tvrtka je proslavila 90 godina postojanja no svakako treba napomenuti da se nije kroz cijelo to vrijeme bavila zvučnicima. Njihova velika gama proizvoda, široka distributerska mreža i angažiranje konstruktorske zvijezde za dizajniranje svoje početne serije zvučnika govore da se radi o tvrtki s vrlo ozbiljnim namjerama. Angažiranje Andrewa Jonesa, nekad vodećeg dizajnera u mnogim američkim, britanskim i japanskim firmama (KEF, Infinity, TAD) za dizajniranje početne Debut serije zvučnika je na prvi pogled čudan potez no kada malo bolje razmislite baš i nije. Čini mi se da polako prolazi vrijeme permanentnog podizanja cijene sa svakom novom serijom hi-fi proizvoda. Vodeći proizvođači hifi opreme polako shvaćaju da kupci više nisu spremni plaćati sve višu cijenu. U svijetlu te spoznaje lako je razumjeti da „magičara" i konstruktora od najvećeg iskustva trebaš upravo u početnim serijama zvučnika od kojih se živi. Lako je razbacivati se znanjem u proizvodima kod kojih „cijena nije u pitanju". Treba biti znalac i napraviti zvučnik u rangu 2 do 3 tisuće kuna koji dobro svira. Naravno ovakav potez ima i svoju marketinšku snagu. Andrew Jones, Ken Ishiwata, Peter Comeau i njima slični svojevrsni su manekeni tvrtki za koje rade i potencijalnom kupcu ulijevaju povjerenje pri kupnji njihovih proizvoda. Naravno, angažiranje ovakvog maga dosta košta pa se u Elacu nadaju da će se ova investicija isplatiti. Prve reakcije na Debut seriju zvučnika govore da bi moglo biti tako.

elac 247 3
U gami nalazimo 7 serija pasivnih zvučnika, seriju aktivnih, subwoofera, instalaterskih zvučnika i HT sistema. Vrlo impresivno. Serija 240.3 (stvarno su nemaštoviti u odabiru imena) se nalazi u otprilike sredini ponude i prva je serija koja koristi trakasti JET 5 visokotonac. Serija plijeni izgledom i vrhunskom izradom pa otpakiravanje i setapiranje FS-247.3 predstavlja čisto zadovoljstvo jer je briga posvećena svakom detalju, a to ne susrećemo tako često.


FS-247.3 je jedan od dva samostojeća modela iz serije. Sam ustroj nije ništa revolucionarno no zvučnici su jako lukavo složeni tako da koriste sve ono u okolini što bi moglo pomoći da zvučnik dobro radi svoj posao. Na neki naopaki način moglo bi se reći da se FS-247.3 ne bori protiv sobe nego ju koristi za bolji rad. Onima neupućenima ovo zvuči nemoguće no ovo ću pokušati objasniti dalje u tekstu. Na prednjoj ploči nalazimo 3 drivera no ustroj nije trostazni nego mnogo puta viđeno dvo i pol stazni. Donji 150 mm bas AS-XR zvučnik radi od dna pa do 500 Hz, gornji 150 mm AS-XR bas zvučnik radi od dna do 2500 Hz a visokotonac preuzima na tom mjestu i vozi sve do 50 kHz. Ovaj način rada se vrlo često pokazao kao vrlo dobar i dobra alternativa D'apppolito ustroju. Osnovna ideja ovog koncepta je da u području srednjih tonova nema potrebe za dva zvučnika jer je površina jednoga dovoljna za kvalitetnu reprodukciju područja donje sredine i srednjih visokih tonova. Za bas područje do 500-njak Hz dodatni bas zvučnik je dobro došao zbog dvostruko veće površine ( zahtjev za većom energijom) jer oba bas drivera u tom području rade zajedno. Kod ovog koncepta se za razliku od D'appolita gubi nešto na osjetljivosti no to ne smatram manom zbog koje treba brinuti.

elac-fs-247 3 frequenzweiche
Bas refleks otvori su postavljeni vrlo lukavo i ima ih dva. Pretpostavljam da nisu jednako ugođeni jer im ni zadatak nije isti. Za gornji bas driver bas refleks je postavljen na stražnjoj strani kutije, dok je za donji bas port postavljen na dnu kutije okrenut prema postolju. Ovo jedan detalj na koji treba obratiti pozornost. U Elacu se nisu htjeli kockati s nepoznanicom na kakav pod će biti smješten FS-247.3 pa port uvijek gleda prema postolju. Prednost ovakvog ustroja je jasna no potrebno je znanje o tome na kojoj frekvenciji ugoditi bas refleks da pojačanje bude korisno a da ne radi štetu u zvuku. Logika govori da je frekvencija porta ugođena na mjestu gdje je zvučnik već ionako u debelom minusu pa se uz korištenje postolja (svaka ravna ploha dodaje 3 dB basa) pojačava bas u području gdje bi bez ove pomoći bio praktički nečujan. Što se ovime postiže? Postiže se efekt da relativno mali floorstander, vitke siluete, zvuči puno veće i dublje nego što bi bilo za očekivati.

elac fs 247 5637583061 2
Zvijezda visokih tonova je ELAC JET 5 trakasti visokotonac. Za uporabu ovakvih visokotonaca ima puno razloga za (velika brzina) i protiv (uža polarna karakteristika i teškoće u uparivanju ). Uz sve prijepore čini mi se da su u nekim slučajevima tehničke prednosti vrlo lako čujne. No tehnologija ima svoje opasnosti i vrlo lako u dizajnu dođete u napast da naglasite tu brzinu, i onda imate situaciju da kada već imate skup visokotonac, isti se mora i čuti što svakako nije dobro u hi-fi smislu. Na sreću u našem konkretnom slučaju se to nije dogodilo.


Nekoliko tehnikalija: Frekvencijski raspon je 30Hz – 50kHz, Osjetljivost 89 dB 2,83 V 1 m, preporučena pojačala od 30 do 250W, nominalna snaga normal/peak 120/160 W, impedancija 4 ohma (minimum 3,4 Ohma 210 Hz), dimenzije 1021 mm x 200 mm x 320 mm a masa jedne kutije je 16.8 kg. Zvučnički terminali su vrlo kvalitetni i predviđeni za samo monowiring spajanje. Izrada kutije je na vrlo visokom nivou a raspoloživi finiši su piano bijela i crna boja što znači da su zvučnici predviđeni za moderne prostore.


Odabir pojačala...
Pogledom u tehničke karakteristike i pad u impedanciji na uobičajenom mjestu, čini se da su solid state pojačala bolji izbor nego cijevi. Naravno izuzeci su mogući no u ovom slučaju rijetki. Meni se čini da je kakvo kvalitetno pojačalo od oko 100 W prava mjera za FS 247.3. U mom slučaju sam probao s dvije kombinacije i to Quad Elite pre + Elite amp (2 x 80W) i Quad Elite pre + Audiolab 8000M monoblokovi. Monoblokovi su bolje kontrolirali bas kod 247.3 no nekako mi se činilo da je Quad pre-amp kombinacija bolji odabir. Po mom iskustvu na tržištu postoji čitav niz pojačala s kojima će testirani zvučnik dobro raditi a na vama je da odaberete s obzirom na mogućnosti i osobne preferencije.

elac fs 2473
Zvuk...
Ono što sam prvo uočio je čvrsta, precizna i stabilna reprodukcija prostora. Neki, za mnoge zvučnike, skriveni detalji isplivali su u zvučnoj slici i uvelike pridonijeli ispravnom crtanju obrisa prostora u kojima se koncert održao. Velike zasluge za ovo sigurno idu vrlo brzom JET 5 visokotoncu koji upravo briljira u mirkodinamici. Opisani trikovi primijenjeni u reprodukciji bas područja uistinu su učinili da FS 247.3 zvuči veće nego što bi se očekivalo. Težina i veličina orkestra je sasvim primjerena, ne na vrhunskom nivou, no njezine naznake su jasno prisutne. Dokaz dobrog dizajna je promatranje bas jedinica u radu. Velika većina zvučnika u kutijama kod snažnih dinamičkih udara u bas području „pobjegne" u veliki hod membrane što svakako nije dobro. Kod testiranog zvučnika to nije slučaj pa je kod najvećeg stresa pomak membrane relativno mali, što govori da su zvučnici, kutija i bas refleks portovi savršeno usklađeni. Srednjetonsko područje je jasno i linearno s tek povremenim tehnicističkim dojmom. Ova opaska naravno će puno ovisiti o primijenjenom pojačalu, izvoru te kabelima i siguran se da se s raznim kombinacijama mogu dobiti različiti rezultati. Visokotonskom području, obzirom na cijenu zvučnika, teško je nešto prigovoriti. U ovom slučaju izbjegnuta je zamka lošeg povezivanja trakastog visokotonca s srednjetonskim područjem. JET 5 visokotonac nije skretao pozornost na sebe cijelim tijekom dvotjedne recenzije. No plijenio je svojom brzinom i količinom detalja koje je sposoban isporučiti. Reprodukcija rock i pop glazbe je zbog spomenutog dobro ugođenog basa vrlo zabavna. Jazz ne zaostaje mnogo dok je kod reprodukcije klasične glazbe primječen mali nedostatak težine i veličine orkestra (što je razumljivo) i povremena uvjetna sklonost tehnicističkom načinu gledanja na srednjotonsko područje. S druge strane, kao što je već spomenuto, crtanje prostora i njegove dimenzije su na visokom nivou...


Zaključak..
ELAC FS 247.3 nije jeftin zvučnik i svojom cijenom od 17.000 kn pokazuje u koju klasu spada. No kada s druge strane vidimo koliki novac razni nadobudni konstruktori traže za svoje uratke cijena se čini pravi poklon. Testirani zvučnik je vrlo ozbiljan dizajnerski uradak iza kojega stoji konstruktorski tim koji zna što radi. Potencijal zvučnika je velik i njegov zvuk uvelike ovisi o ulaganju u front end. Nema tu relativizacije. Što više uložite u ono ispred njega on će to nagraditi. Dobar dizajn...


Info:

elac 2473 head24andhalfstar
Model: ELAC FS-247.3 samostojeći zvučnici
Cijena: 17.000 kn par
Specifikacije: dvo i pol stazni bas refleks ustroj, 2 x 150 mm bas + JET 5 visokotonac, rezne frekvencije 500 i 2500 Hz, pojačala do 250 w, impedancija 4 Ohma (min. 3,4), 89 dB 2,83 V, masa 16,8 kg..
Ustupio na test: http://hd-multimedia.com/?lang=hr

 
Presudili smo:
Izrada:                  5star
Performanse:         4star
Opremljenost:        4andhalfstar
Jel vrijedi te pare:  4star
Pozitivno: odlična rekreacija prostora, odličan dizajn, reprodukcija mikrodinamike, vrhunska izrada i razumna cijena..
Negativno: ponekad tendencija da zvuči tehnicistički
Stoga zaključujemo:
ELAC FS 247.3 nije jeftin zvučnik i svojom cijenom od 17.000 kn pokazuje u koju klasu spada. No kada s druge strane vidimo koliki novac razni nadobudni konstruktori traže za svoje uratke cijena se čini pravi poklon. Testirani zvučnik je vrlo ozbiljan dizajnerski uradak iza kojega stoji konstruktorski tim koji zna što radi. Potencijal zvučnika je velik i njegov zvuk uvelike ovisi o ulaganju u front end. Nema tu relativizacije. Što više uložite u ono ispred njega on će to nagraditi. Dobar dizajn...
Konačna ocjena:   4andhalfstar


HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register