Sound News Web - Discovery Of Sound

Audiolab 8200MB Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dvojica u mraku

Piše: Darko Brlečić


Razmišljanje o nabavci novog pojačala vrlo često zna prerasti u noćnu moru. Barem u današnje vrijeme. Kada se obiđu sve relevatne trgovine hifi opremom, ima se što za vidjeti, od malih pojačala baziranih na cjevnoj topologiji pa sve do ogromornih kutija sa napajačkim sklopovima za koje treba omanja trafo stanica i debeli bankovni konto. Moja malenkost se posebno veselila saznanju vezanom za testiranje potentnih mono blokova iz produkcije Audiolaba.

Ime koje traje

Tvrtka Audiolab datira još iz davnih 80-tih godina prošlog stoljeća. Filozofija dizajna i zvuka koji su to doba kreirali  Philip Swift i  Derek Scotland, i dan danas traje. Jedini prekid u tome se zbio u periodu od 1997-2004 godine kada Audiolab potpada pod okrilje kompanije TAG Mclaren. U tom periodu je izvršen totalni redizajn koji je koketirao sa high-end društvom. Nakon te epizode grupacija IAG preuzima Audiolab i vraća ga njegovim korijenima.
Najpoznatiji uratci Audiolaba su integrirana pojačala i pre/power kombinacije serije 8000.


O integriranim pojačalima serije 8000 sam prvo čitao u britanskim tiskovinama negdje sredinom 90-tih godina. Svaki tekst koji sam pročitao bio je drugačiji od prethodnog. Ondašnji recenzenti su Audiolab amplifikaciju kačili na sve i svašta. Bilo je tu Mission zvučnika, ranijih modela Monitor Audio programa pa sve do muskulaturnih B&W zvučnika. Uglavnom , da ne duljim,  zajednički nazivnik svih tih tekstova se odnosio na tzv. univerzalne mogućnosti pojačala koje su dostatne za rad sa širim spektrom zvučničkih konstrukcija. Zvuči veoma intrigantno.

Dizajn

Audiolab 8200MB je mono-blok ili kako se kaže po naški to je jednokanalno pojačalo snage. Kućište pojačala je jednostavnih pravokutnih linija s rashladnim otovrima na samom pokrovu. Kad sam ga malo bolje pregledao primjetio sa da on nema prekidač za paljenje/gašenje. Umjesto klasične sklopke za paljenje tu se nalazi tzv. relej koji reagira na tri različita podražaja. Podražaji su vezani za osjetljivost kod dolaznog signala. Osjetljivost je podijeljena na : nisku, visoku i kontinuiranu. Indikator rada se pokazuje u obliku crvene ledice, odnosno u intezitetu njezine svjetlosti. Kada pojačalo prelazi iz stand by režima u aktivni istovremeno se pojačava intezittet svjetlosti ledice i začuje se blagi zvuk klikanja koji dolazi iz unutrašnjosti pojačala.
Osim navedenog rješenja napajanja, pojačalo posjeduje i balansirani ulazni priključak što ga izdiže iz komercijalne klase uređaja.  Brošura koja se dobije uz mono blokove navodi da je deklarirana snaga pojačala 250 watta na 8 ohma, a masa jednog mono bloka je 9 kilograma. Ove dvije brojke u specifikaciji su mi djelovale pomalo čudno, jer sam si   mislio kako može tako velika snaga biti upakirana u mali paket.

Da se radi o pojačalu koje radi u režimu D klase onda bi to bilo ok, ovako mi se to čini pomalo  sumnjivo. No, opet si mislim da momci iz Audiolaba nisu „lajbeki „ a niti prevaranti. Ma najbolje da to isprobam , onako žestoko bez milosti...

Novi pogled na zvuk

Rješenja koja su dolazila iz britanskih audio kompanija nikada nikoga nisu ostavila ravnodušnim, pa niti populaciju hrvatskih audiofila koji kotiraju kao tvrdokorni i pomalo zatucani. Moja malenkost  spada u kategoriju tvrdokornih audiofila.

Moja skepsa prema malim pojačalima koja unutar sebe sadrže veliku snagu nakon pola sata se rasplinula poput mjehurića iz sapunice. Set Audiloab mono blokova  dobro kontrolira situaciju, bez obzira radi li se o donjem ili gornjem registru. Sve je na svom mjestu. Ni traga iskričavosti u visokim, te niti tvrdoći u bass spektru. Doduše primjetan je izostanak topline. Ovo potonje može nekome nedostajati a nekome ne. Možda je tako bolje, jer bi s tom karakteristikom ovi mono blokovi utopili u masi  similarnih amplifikacijskih uređaja, što ruku na srce nije neki poseban dobitak.
Baš taj nedostatak topline mi je pomogao da što bolje vizualiziram izvedbu  Astrud Gilberto, odnosno žanr Bossa Nove koji je zahvaljujući navedenoj pjevačici proširio horizonte mnogim slušateljima jazz glazbe.


Uglavnom sound  je u ovom slučaju tečan s puno žive enregije, nenaporan. Pri nižim razinama glasnoće prisutna je mikrodinamika kao i detalji poput treperenja ženskog vokala. Takva vrsta karakteristike je raritet kod pojačala. Naime, kod mnogih pojačala treba prilično okretati potenciometar da bi se iz njih dobile solidnije informacije poput mikrodinamike, detalja i tome slično.

Između ostaloga ovi mono blokovi  umiju dobro protresti zvučnike, posebice ako im se da podražaj u obliku informacije klasične glazbe. Bas područje je čvrsto, precizno i čisto, fino se nadopunjuje s ostatkom tonskog spektra. Manji izostanak finesa ne narušava izvedbeni sklad.

Reprodukcija timpana, gonga i fanfara je iznimno uzbudljiva, barem meni. Slušanje Aarona Coplanda odnosno njegovih djela kao

što su Fanfare for the common man, Appalachian Spring te Nelhybela i njegova Trittica je izniman doživljaj. Koloplet prelazaka sa najtiših na najglasnije pasaže i obrnuto je odrađivan bezprijekorno. Količina informacija i način na koji to ova pojačala odrađuju jednostavno ostavljaju slušna osjetila u stanju kontinuirane uznemirenosti.

Završni udarac

Audiolab 8200MB je ozbiljno konstruirana amplifikacija. Njezina prisutnost na HR tržištu obogaćuje ponudu kvalitetne amplifikacije. Zvučni karakter testirane amplifikacije vuče na neutralnu stranu što jamči reprodukciju s najmanje primjesa. Potentnost od 250 watta na 8 ohma spakirano u  malo kućište na prvi pogled zbunjuje, ali nakon kraćeg slušanja svaka skepsa pada u duboku hladnu vodu.

U ovom trenutku Audiolab 8200MB nema konkurencije, mislim na cjenovni razred. Postoje stereo izlazna pojačala sa identičnom snagom kao i testirani dvojac, no njihova cijena daleko premašuje cijenu ovih mono blokova. Testirani mono blokovi mogu biti ozbiljan amplifikacijski oslonac oko kojega se može graditi ozbilniji HT sustav. Još ako potencijalni kupac ima voljni i financijski moment onda toplo preporučam nabavku petorice istih, naravno uz neizbježni preamp-procesor i univerzalni čitač Zabava je zajamčena, na duge staze....

Info:

Model: Audilab 8200MB mono pojačala snage
Cijena:

7.600,00 kn / komad

Specifikacije:

250watta/8ohm, 1x balansirani, 1xnebalansirani ulazni priključak, masa 9kg

Ustupio na test: Provox - www.provox.hr

Presudili smo:

8200MB


Izrada:
Performanse:
Opremljenost;

Jel vrijedi te pare:

 

Pozitivno:
Vrlo dobar zvuk koji naginje prema nutralnom karakteru, odlična baza za HT aplikacije, nenapadan dizajn.
Negativno:
Manji nedostatak finesa u gornjim registrima
Stoga zaključujemo:
Audiolab je ovom amplifikacijom napravio pomutnju na tržištu. Vrhunske performanse upakirane u nenapadan dizajn za iznimno povoljnu cijenu odaju dojam intrigantnosti. Tetsirana amplifikacija zaslužuje poman odabir zvučničkog partnera što u konačnici može rezultirati ugodom slušanja na duge staze. Topla preporuka....

 

Konačna ocjena:


Više u ovoj kategoriji: Quad II-eighty »

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo Asterix u D klasi...  Piše: Dražen Kokanović Tvrtka El...

Više...

ELAC FS-247.3

ELAC FS-247.3  Dobar i logičan dizajn  Piše: Dražen Kokanović Čisto je zadovoljstvo s...

Više...

ACOUSTIC ENERGY 103

Acoustic Energy 103 Zahvalni Floorstander  Piše : Darko Brlečić Kad se u internetsku tražili...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register