Sound News Web - Discovery Of Sound

Quad II-eighty

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Classic na steroidima

Piše: Baxa

 Ovo je priča o tome kako je Tim de Paravicini dobio shemu koju je razvio pokojni šjor Walker i zadatak 'nabiflati' jedan od najboljih pojačivačkih sklopova svih svih vremena...

Velike misli malih ljudi

 Razmišljao sam koja je najvažnija osobina recezenta audio uređaja. Dali je to dobro uho, dali dugo iskustvo sa puno različitih uređaja, dali možda poznavanje glazbe i česte posjete koncertnim dvoranama ili nešto treće. Na kraju nakon ocjenjivanja ovog pojačala pogotovo, ipak mislim da je najvažnije imati jaka pleća te ruke i noge da bi ova čuda nosio bezbroj puta po stepenicama gore - dolje i namještao u svojoj sobi. Oba monobloka zajedno 50-tak kila, a ima i težih. Ako testiraš i zvučnike bolje je ne spomenuti.

Traktat o p......

 Henry Miller u Rakovoj obratnici i poznatom 'traktatu' rekao je otprilike da muškarac dvije trećine života istražuje, kopa i čačka nadajući se da će nešto pronaći... ali na kraju shvati da nema ništa i da je sve to čisti gubitak. Nije doduše govorio o HIFI nego o nečem sasvim drugom. Da je govorio o hifi zasigurno bi rekao da kopate i istražujete do smrti uvijek pronalazeći nešto novo, bolje i ljepše. Tko mu je kriv što se rodio u krivo vrijeme i zanimao s pogrešnim stvarima. Mi smo to prevazišli i bavimo se hifom!

Lijepa i debela

 Sa svojom push-pull topologijom, 4 KT88 cijevi po monobloku, minimalnom povratnom vezom, vrhunskim transformatorima i izvedbom de Paravicinija slijedeći bogato nasljeđe Paula Walkera u izvedbi, izgledu pa čak i zvuku te cijenom od 9000 Eura, Quad se našao u sredini okružen Audio Researchima, McIntoshima, Jadisima, Conrad Johnsonima koji naspram kineske invazije slične topologije i cijene od 500 Eura moraju jasno pokazati zašto su high-end i zašto toliko koštaju.

 


 

 Izgled i priključke ne bih opisivao i uzevši u obzir da su najbolja pojačala po nekoj zakonitosti uvijek i najružnija (za mene osobno najbolja su pojačala koje sam imao prilike testirati, i seriozno poslušati, LAMM i Atmasphere monoblokovi i oba su ružna da se pitate kako je moguće napraviti takvu rugobu čak i sljedeći načelo da forma strogo služi svrsi) pa bi Quad sa svojim tradicionalnim prepoznatljivim izgledom i preciznošću izrade prije svrstao u lijepa.

 


 

 Ono što mu je u izvedbi zajedničko sa LAMMom i Atmasphere je indentičan izgled oba monobloka a tužna posljedica toga je da kada hoćete priključiti svoje najbolje RCA interkonekte jedan vam je uvijek pola metra prekratak, a drugi isto toliko predug. Trebate odlučiti dali okrenuti jedan monoblok sa priključcima prema naprijed ili kupiti još jedne skupe interkonekte pola metra duže. Ni zvučnički priključci nisu baš najspretniji - previše su blizu.

Poanta: veliki su uvijek mušićavi i skupi u zadovoljavanju prohtjeva......

Rezultat: Pošto su monoblokovi još na antivibracionim bazama okrenuo sam naravno jedan monoblok naopačke i spojio ih svojim referentnim Kubala Sosna RCA kabelima

Povuci, potegni

 Pošto su moji zvučnici prilično konstantne impedancije - oko 7 ohma sa najnižim padom na 5 ohma - i velike iskoristivosti - oko 93,5 db/W - spojio sam ga prvo na 8 Ohma tap ali zvuk nije bio dobar. Zvučao je kao da je hladan i neugrijan s naglašenim i grubim gornjim područjem, neprecizno i siromašno u donjem - nešto slično kako sam ga čuo da svira kod zastupnika sa Quad zvučnicima samo što sam ja greškom taj zvuk tamo pripisao zvučnicima.

 Pošto se ni nakon dobrog zagrijavanja stvar nije popravila premjestio sam na 4 ohma i voila - sve je sjelo na svoje mjesto. Možda prije svega još napomena da pojačalo svira dobro nakon 30 minuta zagrijavanja, a još bolje nakon 2 sata i opet bolje nakon 10 sati, a kao i sva ostala pojačala najbolje u 1h iza ponoći kada ga obično ne smijete navijati ili zbog ukućana, djece ili susjeda.

Kak siješ tak i žanješ

 Zvučničke kabele koje sam spajao su bili Magnan Signature, Acoustic Zen Satori i na kraju izvanredni Kubala Sosna Emotion koji zbog izvanrednog unutarnjeg kontrasta i crne pozadine kojoj sljede fantastični dinamični kontrasti uvijek nakon što ste ih postavili djeluju kao da ste pojačali volumen pojačala, a svojom osobinom da prenesu i zadnji atom svakog tona sa svim bogatsvom njegovih harmonika predstavljaju idealnog partnera ovom pojačalu. Iako je cijena ovih kabela gotovo polovica cijene pojačala, idealan su partner jer uz njih pojačalo naprosto oživi i tek tada pokaže svo bogatstvo svog potencijala.

Najbolje je početi od početka

 U zadnje vrijeme čak i među znalcima hife javlja se neki novi smjer, pogled koji bi najjednostavnije bilo nazvati hedonističkim pristupom izboru komponenti.

Njihovo je obrazloženje jednostavno i naizgled logično: ako već kupujem skupe stvari i plaćam neka mi onda donose užitak pa čak i ako nisu visokovjerne jer preferiram lijep i ugodan zvuk naspram točnosti. Ja plaćam i hoću da mi i slabije snimke, a kojih je hvala bogu velika većina, zvuče lijepo, toplo i ugodno. Argumenti izgledaju naoko u redu i ne možemo se ne složiti s njima ali takav pristup ima i neke konzekvence koje se nikada ne spominju. Ako ste se naime odlučili za takav pristup i aktivnu ulogu vašeg sistema, slabije će snimke možda zvučati slušljivije, ugodnije i toplije (ne bolje niti muzikalnije što je česta zabluda) ali će nažalost one rijetke, vrhunske zvučati samo 'lijepo i ugodno' i ništa više pa nikada nećete moći doseći njihove vrhunske dosege.

Vi ste se naime unaprijed odlučili nikada ne saznati što ustvari vrhunska hifa može... a može mnogo.

Ja nikako nisam pristalica takvog pristupa, a zasigurno to nije niti ovaj QUAD.Čak suprotno tome - nemojte od njega očekivati nekakvo zatopljenje boja ili premaza vaše zvučne slike, nekakvo skrivanje ili zasjenjivanje greški ili detalja. Ovo je pojačalo koje izravno i istinito ide u srž bez uljepšavanja i varanja. Loše će snimke zvučati loše ali one dobre.......

Se po pravdi i pravici

 Quad je pojačalo naprosto napravljeno na Yang strani neutralnog. Sam Paravicini uvijek tvrdi da uopće nije bitno dali je pojačalo cijevno, tranzistorsko ili bilo što; dobro mora uvijek zvučati isto, a sljedeći ta načela i težnje današnjih konstruktora da cijevna pojačala zvuče 'tranzistorski' i obrnuto možda je tu zamisao čak doveo do samih granica. Ovo pojačalo sljedi njegovo načelo čak i više nego EAR pojačala samog Paravicinija.

 QUAD  preferira preciznost pozornice i pin-point svakog izvođača naspram organskog sadržaja istog, konturu objekta naspram ispune, opipljivost i prostor u kojem se nalaze klarinet i oboa naspram timbra po kojem ih razlikujemo kad sviraju isti ton, praporce, zvončiće i cimbala te limene puhače naspram drvenih puhača i bogatstva harmonika svakog takvog instrumenta. U glasovima pjevača ili još više ženskog soprana visokotonski dio malo se ističe u odnosu na srednjetonski dio i to ponekad rezultira nekom visokotonskom 'pjenom' koja uokviruje povučeno i osiromašeno srednjetonsko područje, naglašava opipljivost i prisutnost pjevačice, gura ju u prednji plan ali njoj smanjuje organsku prirodnost i humanost u glasu i pojavi. Takav zvučni balans često zna prevući na slamnati, šupljikav i tanak zvuk sa izraženim loudnes efektom ali neee, neee to ovdje nikako nije slučaj. Jasno i puno tijelo,srednjetonska okosnica nikada ne gubi ili značajno slabi naspram extrema zvučne slike u mjeri da bi to bilo excesno. Naprosto kao da preferiraš akvarel naspram debelih prelaza uljane boje ali u oba slučaja boje su bogate i jasne sa prekrasnim prijelazima, tonovima i sjenama.

 Ne znači to da je srednjetonsko područje, inače najjača strana cijevnih pojačala, ovdje manje protočno ili zamagljeno. Ne nikako - ono je naprosto malo povučeno i čak pretpostavljam da to vjerojatno više treba adresirati k izboru cijevi nego na konto opće topologije pojačala. Isto tako, ne znači da je neka greška u visokotonskom dijelu, dapače, taj je dio kod ovog pojačala fantastično precizan i prirodan, nezamjetljiv i totalno integriran i ne bih ga uopće mogao spomenuti da nije naglašen naspram sredine na koju se nadovezuje.

Ove opaske toliko su minorne da ih uopće ne bih spominjao da se radi o pojaćalu za 500 eura ali ovdje se radi o klasi gdje je i najmanji odmak od ultimativnog bitan i oni koji ga kupuju to će možda uočiti i prepoznati.

 Vrhunska je pojačala kao uostalom sve vrhunske komponente jako teško opisivati rabeći konvencionalne opise zvuka koji dolazi iz njih. Zašto? Zboj trivijalnog razloga što na takav način ne opisujemo što je u pojačalu dobro nego što ustvari nevalja. Naime onog momenta kad iz cjelokupne zvučne slike možemo izdvojiti samo jedan dio zvućnog spektra taj dio već nevalja. Kada kažemo da su 'visoki' svilenkasti ili jasni ili bilo što drugo rekli smo da visoki nevaljaju.

Dobri visoki su oximoron jer su visoki unutar zvučne slike ili nezamjetni ili loši.

Zamislite televizor čija je slika sastavljena od crvene, zelene i plave boje. Ako je slika dobra mi nemamo pojma kakav je crveni, zeleni ili plavi snop. Onog momenta kada ga možemo zapaziti slika već nevalja zajedno s tim snopom. Identično tome vrijedi i za hifu; onog momenta kada možemo bilo što reći za bilo koji dio spektra, zvučna slika, a i taj dio spektra već nevaljaju. Samim time 'dobar bas', 'svileni visoki' ili 'tekuća sredina' prije ukazuju na loše nego na nešto dobroga.

I da malo zavrtimo

 Ne znam kakvi su visoki i duboki na ovom pojačalu što je svakako velika pohvala ali znam da i jednih i drugih ima vjerojatno dovoljno.

Zato znam kako zvuči Steinway Grand piano u rukama Mari Kodame na najgornjim i najdonjim oktavama na izvanrednoj snimci Beetovenovih Sonata na Pentatone sacd-u. Gotovo je nevjerojatno koliko silne energije ta malena japanka izvlači iz Grand Steinwaya svirajući prvi stavak Appassionate ili prvi stavak Waldstein sonate i prenosi tu energiju nama.

Dali se takva njezina izvedba nekom štovatelju Serkinovog promišljenog i uvijek odmjerenog pristupa čini primjerena može biti predmet diskusije, meni se sviđa puno dinamičkog naglašavanja i pedale, a još mi se više sviđa izvanredna snimka koja zahtjeva od pojačala zadnje atome snage, preciznosti, dinamike i najpreciznije mikrodinamičko nijansiranje ppp slika koje munjevito prelaze u ff najdonjih oktava koji pak zahtjeva trenutni sustain i potpunu tišinu samo trenutak nakon.

Isto tako nabujali tonovi najdonjih oktava koji streme k fortisimu kod kojih svaka nota tj.udarac batića mora uvijek ostat jasan, čist i čuti se uvijek kao udarac po žici a ne kao kumulativna bujica neartikulirane grmljavine. Sve to proizlazi iz ovog pojačala vrlo dobro.

Možda se nekad pričini da Steinway nije baš dovoljno 'GRAND' ili da siloviti udar nadolazećeg vala pretvori samo u veliki kotrljajući val bez onog udarca i siline, da onaj tupi udarac batića na gornjim oktavama malo omekša ali to je tako zaista uočljivo tek u usporedbi s najboljima na tom području.

Iste i slične zaključke donio sam slušajući opet solo klavir Rahmanjinovih sonata na pr. B Mol N05 Op.23 u izvedbi pijanistice Gine Bachauer. Opet žena i opet ona silna energija slična prije opisanoj, a sve to pojačalo prenosi dosta dobro i autoritativno.

Veliki peti

 Kod izvedbe Beetohovenovog 2. stavka petog klavirkoncerta Emperor RCA ReadSeal CD-a sa Rubinsteinom i Barenboimom te LSO snimljenim još 1975. u Londonu, pojačalo je došlo na svoje. Ovdje unutarnja ljepota izvedbe dominira nad samim zvukovnim dometima snimke ali kada ju pojačalo uspije iznjeti u svoj njezinoj čarobnoj ljepoti, zaista zaboravite slušati zvukove, a i ocjenjivati pojačalo. Nađete se na koncertu prije gotovo 35 god.,Rubinstein laganim tempom, naglašavanjem i oblikovanjem -poentiranjem svake pojedine note, naglašavanjem romantičnog nad strogim i odmjerenim i orkestar su pred vama, zrak i strujanje dvorane su oko vas, a osjećaj stvarnosti i prisutnosti da ste tamo je zapanjujuć. Svaki je instrument i glazbenik iscrtan na širokoj i dubokoj pozornici ali je ipak samo dio velikog orkestra, a ne pojedinac.

Hvala Quadu što mi je omogućio da se nađem na koncertu, da osjetim zanos Rubinsteina i cijelog orkestra, poruku iz svake odsvirane note, a i zajednički naboj soliste dirigenta i orkestra što je Quad sa svojom magijom uspio prenjeti sa svim najdelikatnijim nijansama. Neobično sam zahvalan Quadu što sam prisustvovao tom koncertu, a bio toliko daleko od njega.

Na zahtjevnoj i fantastičnoj Telarc snimci Stokowsky transkripcija orkestracija Musorgsky-jevih velikih kijevskih vrata, zvono ili trube na najtišim dionicama fantastično su definirani u prostoru ali uvijek malo bliže nego referenca dok jaki zvučni klimaxi sa izraženim dubokotonskim područjem nikad ne prelaze prednji rub pozornice ili se urušavaju preko nje. Pozornica je izvanredno precizna, mnogo headrooma i zraka, možda više širine nego dubine i mnogo realnosti. Prekrasno!

Crno je crno

 Telarc 180 gr. LP izdanje Žar ptice Stravinskog sa simfonijskim orkestrom Atlante pod ravnanjem Roberta Shawa za svaki je sustav, počevši sa gramofonom pa do pojačala i zvučnika, izvanredno zahtjevna ali ujedno i jedna od najkvalitetnijih snimki. Orkestralni uzleti, dinamičko nijansiranje, veliki dinamički rasponi, fantastična paleta boja od gudača, drvenih puhača do limenih puhača i udaraljki na izvanredno definiranoj pozornici sa mnogo širine i dubine te zraka; sve je to pojačalo savjesno odradilo tek uz nešto prigušene dinamičke vrhunce. Snimka je možda za nijansu na toplijoj, punijoj strani neutralnog, a to je definitivno ono što odgovara pojačalu. 

Na audiofilskoj snimci tria Yuri Honinga Star Track sa obradama između ostalog i Stingovih klasika, snimka sa svojom izvanrednom timbralnom i dinamičkom točnosti predstavlja izazov za svako pojačalo. Bubnjevi na Walking on the Moon znaju sa slabijim pojačalima zazvučati 'plastično' tanko i bez težine koju donosi kutija ili sa produženim odzivom ali Quad to dosta suvereno odrađuje. Zvuk je pun, dubok i topao sa odličnim sustainom i nikada se ne dogodi da umjesto kože i bubnja čujemo plastiku što se zna dogoditi ako pojačalo pokazuje slabosti u bas-midbas području. Solo saksofon Yuri Honinga na početku Body and Soul zvuči izvanredno uvjerljivo, glazbenik je zastrašujuće vjerno ispred vas, sve od puhanja zraka kroz pisak do tona iz grla saksofona sa cijelom paletom subtonova - harmonika toliko je jasno ispred vas da svaki čas nehotice provjeravate dali je Yuri u vašoj sobi.

I naprijed u prošlost

 Exotic Dances from The Opera na snimci RR-a sa Eiji Oue i Minnesota Orchestra na magnetofonskoj traci Tape-projecta koja je po meni danas gotovo ultimativna snimka sa svojim tranzijentama, dinamičkim klimaxima gudača, limenih puhača te timpana i velikih bubnjeva traži od pojačala trenutne explozije snage i moći naspram crne tišine. Medij na kojeg smo već pomalo zaboravili pokazuje kako je ustvari superioran svim tehnologijama nastalim iza njega a zahtjevi prema pojačalu i zvučnicima su mu bezgranični.

Na prvoj temi RIMSKY-KORSAKOV Dance of the Tumblers from The Snow Meiden Quad prvi puta pokazuje neke slabosti naspram reference.

Nije to nešto jako izraženo, naprosto se čini da Quadova dinamička ljestvica ima nešto manje prečaga nego referenca, a tu sam pojavu uočio i na tihom slušanju kada se taj nedostatak nije mogao pripisati nedostatku same snage pojačala.

Dobra je vijest da  ta osobina pojačala dosta ovisi o izlaznim cijevima i možda bi se bitno promijenila sa nekim NOS 6550 ili KT90 ili možda samo s drugim KT88 što ja nažalost nisam mogao provjeriti.

Još bolja vijest je da kod takvih pojačala postoji prednost što vam nakon kupnje još ostaje beskonačno vremena za bezbroj permutacija sa izborom cijevi i mogućih unapređenja.

Mora da je lijepo u svijetu bogataša

 Na kraju neumitno pitanje koje se uvijek na kraju postavlja na kraju.Dali pojačalo vrijedi novaca koje je potrebno za njega platiti?

Na to pitanje odgovorio bih protupitanjem: dali Blanka Vlašić vrijedi zaista toliko više od skakačica koje skaču samo 5 ili 10% manje od nje i koje pobjeđuje na velikim natjecanjima? Dali tih 1, 2 ili 5 posto poboljšanja nad silnim mediokritetnim uređajima vrijedi 2, 5 ili deseterostruku cijenu?

 Sigurno je jedno: za ta mala ali vrhunska unapređenja potrebno je najviše truda, znanja i iskustva. Oni koji to mogu iščitati za to su spremni dati sve, za ostale koji to ionako ne mogu prepoznati i čuti to je ionako samo 'dim i magla'.

 Ovo je jedno od pojačala koje su njegovi konstruktori svojim znanjem i iskustvom podigli na nivo više i samim time za onoga tko to može prepoznati vrijedi svake pare.

 Uz to vrijednost Qada nije samo zbroj vrijednosti dijelova i uporabne vrijednosti - on uz to nosi i iskustvo i znanje, između ostalih, dvojice najvećih, tradiciju i duh vremena s kojim je nastajao i evaluirao. Kao dobar whiski ili švicarski sat, to je pojačalo za znalce koji njegove osobine mogu sagledati te znaju i mogu cijeniti.

Info:

Model:Quad II-eighty
Cijena:65.000,00 kn
Specifikacije:80 W@8 ohma, 4 i 8 ohma priključci za zvučničke kabele, 4xKT88 u push pull ustroju, 25 kg / komad
Ustupio na test:Provox - www.provox.hr
 

Presudili smo:

Izrada:
Performanse:
Opremljenost:
Jel vrijedi te pare:

Pozitivno:
Dobro, moderno po zvuku, precizno za cijevni ustroj
Negativno:
Navedeno u textu
Stoga zaključujemo:
Quad II-eighty je pojačalo vrhunskog pedigrea, izrade i zvuka - jedno za prave znalce dubljeg džepa

Konačna ocjena:

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register