Sound News Web - Discovery Of Sound

Audiolab 8000PPA

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PP(A) a la carte

Piše: Baxa

Napisao neki nadobudan audiofil na jednom forumu da je svaka tvrdnja o superiornosti vinila nad gramofonom najobičnija glupost ili placebo efekt ( taj je izraz sada u modi posebno kod sveopćih hifi neznalica i nihilista) i da cd svira sto puta bolje od vinila. On se naime ponukan tvrdnjama iskusnih audiofila i svjetskih časopisa o nebeskim dometima vinila konačno ipak odlučio za iglu.

 

 I to ne bilo kakvu….
Investirao je 50 Eura i kupio stari Lenco gramofon sa Shure zvučnicom i svim kablovima već ugrađenim. Dvije ploče omiljenog mu benda još dodatnih 60 kn i pošto na svom pojačalu već ima nekakvu phono sekciju prosvjetljenje je moglo početi. Raj-čistilište-pakao; sva su se tri čina završila u nekoliko minuta. Šta je krivo za ovaj fijasko pitam se i odmah odgovaram: vjerojatno nedostatak pravog fono predpojačala na pr. Audiolab 8000PPA

TVRDI DIO iliti HARDWARE

 Smješteno u crnoj kutiji standardne veličine 19” ovo pretpojačalo ima neke nestandardne priključke i osobine. Ima ulaze sa uzemljenjem za 2 gramofona!? Zaista ne mogu baš dokučiti čemu bi to poslužilo osim povećanju cijene. Osim standardnog ulaza ima i ‘LOAD’ ulazni priključak koji je spojen paralelno standardnom ulazu a služi da se spajanjem kondenzatora i otpora točno prilagodi ulaz za kombinaciju vaše zvučnice, ručke i kabela. Formula za izračunavanje otpora i kapacitera nalazi se u uputstvu za rukovanje. Korisno i dobro! Bez preload funkcije ulazi su 47 kOhm i 100 pf za MM te 470 Ohm i 3,3 nF za MC. Tipkom na prednjoj ploči bira se pojačanje 38, 58 ili 68 decibela što je dostatno i za najzahtjevnije MC zvučnice, a sa drugom tipkom vrsta phono ekvalizacije ‘standard’ (RIAA) i IEC što je dobro pogotovo za one sa starijim pločama kada standard još nije bio strogo definiran pa su razne gramofonske integracije imale slične ali ipak različite ekvalizacije. Korisno.

Uz direkt i filter opciju (potiskivanje sub frekvencija ispod 20Hz koje vam, ako ručka i zvučnica nisu dobro usklađene s gramofonom imaju rezonanciju i iznad 15Hz, njišu membrane vaših zvučnika u plesnom ritmu i slute na katastrofu) ima i filter za potiskivanje subsonic područja. Ako je zvučnica dobro usklađena sa ručkom za rezonancije ispod 15 Hz filter vam ne treba. U svakom slučaju korisna funkcija. To bi uz MUTE I MONO funkciju bilo sve vrijedno spomena i što vam treba i diže ovo predpojačalo u kategoriju odlično opremljenih predpojačala.

Setup

Zvučnica Benz Micro Glider u SME 309 ručki, VDH srebrnim 509 phono kablovima i Oracle Delphi gramofon sa kojom kombinacijom sam testirao predpojačalo sa svoja 0,4 mV izlaza iz zvučnice nalazi se točno na granici između MM i MC pojačanja predpojačala i kako se kasnije pokazalo pošto pojačalo ima čak 11V izlaza izabravši MC pojačanje od 58 dB pri prvom udarcu velikog bubnja moje je predpojačalo potonulo u debeli kliping. Ostala je opcija 38 db sa 47 kOhma i 100 pF. Mogao sam kupiti činčeve otpornike i kondenzatore i napraviti kompenzaciju ali skrušeno priznajem da to samo za potrebe testiranja nisam napravio ali vi ako kupite ovo predpojačalo to svakako napravite. Za izlazne interkonekte do predpojačala probao sam Cristal Cable standard (srebro), Kimber KCAG (srebro) i na kraju ipak izabrao Kubala Sosna bakar koji sa svojom blago naglašenom srednjim-midbas područjem i veoma čistim i preciznim srednjim i visokom područjem najbolje odgovaraju ovom predpojačalu. Predpojačalo je postavljeno na antivibracionu bazu koja ga odvaja od svih drugih uređaja u sistemu.

RAJ

 Prvi taktovi Telarc Orfove Carmina Burane sa Atlanta Symphony Orchestra and Chorus i Robert Shawom kao dirigentom. Telarcove ploče - novija remasterirana izdanja dobra su za ‘mučenje’ i testiranje podešenosti gramofona i dinamičkih ispada koje tjeraju vašu iglu da izljeće k'o metak iz brazde ako nemate savršeno podešeni gramofon i barem polutešku ako već ne supertešku ručku i gramofon od barem 100 kila. Ma da još nema onog sitnog natpisa ‘Digital remastering on Soundstream Digital System’ bila bi to prava ‘analogna nirvana’ ali nečasni je očigledno svugdje oko nas.

Dobro, ajmo ovdje ipak iskušati zvukovne domete ako već nemožemo ili nečemo muzičke.

Zbor Atlanta simfonijskog orkestra dočaran je na veoma dobro rekreiranoj pozornici, razgovjetno, čisto i s mnogo zraka i preciznosti, a što često nedostaje kod takozvanih ‘muzikalnih’ (kako stravično pogrešan pridjev za opis elektromagnetske sprave!!) pojačala. Glas sopranistice Judith Blegen i baritona Hagegarda u prostoru veoma je točno definiran u širinu, možda trunčicu premalo u širinu i najmanje u visinu. U prilog pojačalu ide pak da su glasovi zvučali veoma prirodno, bez tvrdoće ili naglašenih sibilanata što je čest slučaj kod tranzistoraca. Ako bih možda tražio što ga dijeli od onih najboljih to bi možda bilo malo onog fluida, medija, ulja koje pomaže tim glasovima da se odignu iz dvodimenzionalnog i lebde u trodimenzionalnom jasno definiranom prostoru kao stvarna zaokružena trodimenzionalna holografska 3D pojava umjesto samo dvodimenzionalne plošne slike. Takav nam pun doživljaj ipak donose samo najveći i već biti na tragu veliki je plus za ovo pojačalo.

Na izvanrednoj i zahtjevnoj ploči Living sterea Prokofieffovog Lieutenant Kie sa Reinerom i Chicago Symphony orkestrom predpojačalo se iskazalo odličnim timbrom, veoma dobrom rekreacijom prostora sa jasnom otvorenom pozornicom, puno prozračnosti i dinamike i veoma dobrim fokusom, analitičnošću i preciznošću. Možda one neposrednosti-otvorenosti kada vam se čini da nema ničega, nikakvih zavjesa ili prepreka između vas i orkestra nema kao na cijevnom pp s kojim sam ga uspoređivao ali ta je neposrednost, prirodno urođena cijevima, daleko teže dostupna tranzistorima osim možda najboljima od najboljih.

Na pločama COLUMBIA Miles Davis Kind of Blue SONY remaster i Columbia Brubeck Quartet Time Out pojačalo je pokazalo da posjeduje odličnu dinamiku, klavir je posebno instrument na kojem ovo pojačalo pokazuje sve svoje dobre strane. Dobro je definiran, čvrst s odličnim gripom sve do najdonjih oktava bez ikakve zamućenosti ili njihanja-plovljenja zvučne slike. Odličan fokus.

Jedini je možda mali hendikep u najvišim tonovima kada se činela Joea Morella na Brubeckovom Take Five blago zazrni i izgubi malo na prozračnosti i finoći zvonjave činele.

I na kraju rezime: Audiolab je po meni izvanredno phono predpojačalo.
Nažalost uz njega za dostići i prestići vrhunski cd trebate još puno, puno toga.

PAKAO

 Naravno ono napisano na početku texta da je za vrhunski zvuk potrebno još samo Audiolab predpojačalo nemojte baš uzeti najozbiljnije.
Vrhunska je phono predstava naime veoma, veoma rijetka biljka kao na pr. prirodna orhideja na Sljemenu - gotovo ju je nemoguće pronaći. Oni pak sretnici sa rijetkim gramofonima, još rijeđim i skupljim ručkama i zvučnicama te phono kablovima u savršenoj sinergiji te na kraju sa beskrajno rijetkim savršenim pločama ( i to samo u prvih nekoliko sviranja) mogu reći da su se veoma približili ali ne i dosegli i sveti gral i postigli zvuk koji nadmašuje i najbolji cd ili sacd.

Mislim da sam time u neku ruku sažeo onu vječnu dilemu vinil ili cd kako ju ja osobno vidim.

ČISTILIŠTE ILITI HAPY END

  Gdje je tu Audiolab?

 Ako imate vrhunski gramofon, ručku i zvučnicu, ne žalite truda da setupirate phono prema priloženom uputstvu i povežete ga sa dobrim kabelima, podignut će vaš sistem na veoma visoki nivo i dati vam ako ne u potpunosti barem velikim djelom naslutiti potencijale vinila.

Ja sam s Audiolabom bio veoma ugodno iznennađen i mogu ga toplo preporučiti a kada vidim aktualnu cijenu moje su preporuke još i veće.

Info:

Model: Audiolab 8000PPA gramofonsko predpojačalo
Cijena: 15.660,00 kn / par
Specifikacije: Ulazni naponi mm, mc10, mc30: 2.2mV, 220mV, 75mV, Ulazna impedanca mm,mc: 47kohma (100pF nom), 4470ohma (3.3nF nom), Gain (@ 1kHz) mm,mc10,mc30: 38dB, 58dB, 67dB, Maxialni ulazni naponi: mm, mc10, mc30: 140mV, 14mV, 4.7mV, Izlazni priključci: 2 x RCA, Max izl. napon: 11Vrms @ 1kHz, NF IEC filtar: -3dB @20Hz, 6dB/oktavi
Ustupio na test: Provox - www.provox.hr

Presudili smo:

Izrada:

Performanse:

Opremljenost:

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno: 
Dobro, točno, precizno, dinamično odlične mogućnosti i setupiranje, odlična cijena.
Negativno: 
Malo plošno u prezentaciji, neprecizni najviši
Stoga zaključujemo: 
Dobro predpojačalo ne čini dobar gramofonski sustav ali bez njega ćete i dobru integraciju vjerojatno slušati na razini osrednjih cd playera. 8000PPA je, uz sitne zvukovne mane, vrlo dobar pp koji će uklopljen u kvalitetnu integraciju napraviti puno toga za još bolji zvuk vašeg sustava.
Konačna ocjena:

 

Više u ovoj kategoriji: Ortofon Kontrapunkt B »

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo Asterix u D klasi...  Piše: Dražen Kokanović Tvrtka El...

Više...

ELAC FS-247.3

ELAC FS-247.3  Dobar i logičan dizajn  Piše: Dražen Kokanović Čisto je zadovoljstvo s...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register