Sound News Web - Discovery Of Sound

Ortofon Kontrapunkt B

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Mala naprava u high-end ligi

Piše: Dražen Kokanović

 Svaki proizvođač audio opreme, pa tako i zvučnica, ima svoj zvučni put, ideju ili pogled na poimanje dobrog zvuka. Više desetljeća prisutna u nas, tvrtka Ortofon nepokolebljivo slijedi svoj put a on je trasiran prema što vjernijoj i neutralnijoj  reprodukciji vaših analognih vinilnih kolekcija….

 

 Vratimo li se unatrag 10-15 godina i sjetimo li se „krize“ gramofona i analogije, izgledalo je da će tvrtke poput Ortofona zauvijek nestati sa audio scene. Tko je još trebao gramofonske zvučnice a poglavito one skupe? Ploče su se prestale izdavati te ih je bilo moguće naći samo po second hand shopovima  a stanje i kondicija istih je bilo vrlo problematična. Stala je i proizvodnja gramofona. Recenzije bazi i ručki su bile vrlo rijetke a ovih potonjih su i danas. Uvažavajući navedene činjenice postavlja se pitanje za koga, do vraga, treba proizvoditi zvučnice? Mislim da su mnoge crne misli, uzrokovane strahom od budućnosti, tih dana strujale kroz glave uprava firmi koje su svoj glavni biznis bazirali na analognim gramofonima, ručkama i zvučnicama. Neki su se prilagodili novom digitalnom dobu i promijenili asortiman a neki su, poput Ortofona, unatoč krizi slijedili svoj put i nastavili ulagati u razvoj gramofonskih zvučnica mada je takvo razmišljanje izgledalo kao samoubojstvo.

 

 Nema nikakve dvojbe da su MC zvučnice zavladale svjetskim tržištem visokokvalitetnih modela dok je za MM modele ostavljeno DJ tržište i početna klasa gramofona. Koincidencija ili ne u Ortofonu su oduvijek vjerovali u MC princip a uostalom i oni su ga patentirali. Daleke 1948. godine svijetlo dana ugledao je legendarni SPU koji je bio prvi MC (pokretna zavojnica) model na tržištu. Konstruktor je bio Robert Gudmandsen koji je dobio i nadimak MR. SPU. Od tog trenutka do danas Ortofon je proizveo više od 300 različitih zvučnica te je očito da se u tvrtci iznimno mnogo ulagalo u razvoj i nije se spavalo na staroj slavi i recikliranju starih rješenja prepakiranjem u nova kućišta. Danas je gama Ortofon zvučnica vrlo široka te možemo bez sumnje ustvrditi da se radi o lideru svjetskog tržišta u čijem asortimanu se nalaze rješenja za sve hifi ili pro potrebe u svim cjenovnim razredima. Kad već govorimo o cijeni, a ponukan iskustvom sa mnogim Ortofon zvučnicama, moram konstatirati je ona u Ortofon slučaju vrlo poštena kada pogledamo što iste za zadanu cijenu nude.

Spomen odnosa cijena kvaliteta ponukao me da napišem koju i o toj temi a u paraleli sa odnosom analogno-digitalno. Raspon cijena Ortofon zvučnica kod domaćeg zastupnika je od 298,00 za model OM5E do 19.998 kn za A90. Vrlo širok raspon a sonične razlike, mada bi mnogi to željeli, nije moguće izraziti postotkom. No unatoč tome prelazak na skuplji model uvijek donosi zvučni pomak koji je lako uočljiv i čujan. Tako stvar stoji sa kompletnom analogijom. Ili se analogni konstruktori više trude i više slušaju ili se radi o srži tehnologije. Pojednostavljeno rečeno ako prelazite sa zvučnice od 500 eura na onu od 1000 eura sonična razlika u korist skuplje će biti lako uočljiva. Za digitalne reproduktore, čast izuzecima, to svakako ne možemo reći. Tu su razlike vrlo male i vrlo često razliku umišljamo i nismo u istu sigurni. U prilog tome ide i činjenica o velikom napretku jeftinijih CD playera koji danas zvuče jako dobro i ne zaostaju mnogo za mnogim high-end modelima. Mnogi će ovu tvrdnju dočekati sa podozrenjem. To je razumljivo, no kada neki od jeftinijih a uspješnih modela stavite u high-end okruženje iznenađenjima nema kraja. No to je samo moje mišljenje…

 Odnos cijena/masa modela Kontrapunkt B je grozan. Za 10 grama materijala platiti tisuću eura? Izgleda ludo. No kako ima mnogo skupljih modela, i u Ortofon gami, treba smanjiti tenzije. Pomniji pregled otkriva da se radi o visoko sofisticiranoj spravi. Na vrlo tanki crveni nosač montirana je visoko polirana FG-80 igla. Zavojnica je namotana od čistog srebra visoke čistoće ( 6 decimala) a izlazni napon je za MC zvučnicu vrlo visokih 0.47 mV. Tijelo je izrađeno od nehrđajućeg čelika a masa zvučnice je 10 grama. Preporučena gazna sila leži u rasponu od 2.2 do 2.7 mN (grama) a preporučena impedancija MC prepojačala u rasponu od 50-200 Ohma.

 

 Što reći o zvuku? Prelazak sa Glidera na Kontrapunkt B donosi očite kvalitativne  pomake u smislu čvrstine, stabilnosti i poboljšanja rezolucije. Stabilnost je možda riječ koja bi to mogla najbolje opisati. Pozicije i obrisi vokala su jasniji a njihova veličina točnija. Rezolucija je jednako visoka po cijelom spektru a transparencija također. Zvuk Kontrapunkta je organiziran na prirodan i neutralan način te nema zatopljavanja, preuveličavanja, prenaglašavanja, nametanja, predirektnosti ili prigušenja. No da netko zvuk ne bi proglasio kliničkim, treba reći da je zvučnica itekako duboko ulazi u harmonijsku strukturu instrumenata. To možda nije tako očito na prvu loptu ali je tako. Način prezentacije timbra je u stvari vrlo ugodan i ovisan o snimkama i u tom smislu ne petlja se u sam proces nego prenosi ono što se nalazi u brazdama. Visoki su transparentni i ugodni i ne skreću pažnju na sebe što smatram komplimentom.

 

 

 Sinergija sa S.A.M. Aldairom i Calista 2 ručkom je bila neupitna. Ukupnost zvučanja i teksture će vas svakako oduševiti kod reprodukcije klasične glazbe. Slaganje mnoštva detalja u ukupnost zvučanja na visokom nivou nikad nije bio lagan zadatak, no testirana zvučnica je u tome uspijevala. Uglađenost i ispoliranost zvuka čine da je identifikacija svih bitnih parametara i mjesta u glazbi jednostavna i čini zadovoljstvo.  Unatoč opisanoj neutralnosti Kontrapunkt B je vremenom nemoguće ne zavoljeti. Tako uglađena i neutralna. Vrlo sofisticirano. Takva visokosofisticirana naprava je vrlo osjetljiva na podešavanje pa treba utrošiti mnogo vremena da svi ključni parametri budu u ravnoteži.  Gazna sila je toku recenzije je bila na 2.5 grama a zvučnica je najveće promjene i negodovanja pokazivala u podešavanju VTA. Za to mi je trebalo dosta vremena pa je ručka bila u nekoliko navrata podizana iz standardnog položaja koji je setupiran za Benz Glidera. Kada uradite sve potrebne detalje shvatit ćete da prevelika analiza detalja sa ovom sjajnom zvučnicom jednostavno nije potrebna. Ona neće privući vašu pažnju nekom svojom osobinom na prvu loptu, no svojim čvrstim, stabilnim i velikim prostorom,svježim i otvorenim zvukom te ispravnim timbrom je svakako dobra investicija. Naravno, potrudite se da baza i ručka prate njezinu kvalitetu…

Info:

Model:Ortofon Kontrapunkt B
Cijena:7.500,00 kn
Specifikacije:Izlazni napon 470 µV, radna frekvencija 20-50.000 Hz, tracking @ 315Hz pri preporučenoj sili trackinga 80 µm, komplijansa 12 µm/mN, igla Nude FG 80 / Ruby cantilever, polumjer vrha r/R 5/80 µm, tracking radni opseg 2,2-2,7 g (22-27 mN), preporučeni tracking 2,5 g (25mN), kut trackinga 20°, impedancija 50-200 Ohm, masa 10 g
Ustupio na test:Audio Cinema Art - www.audiocinema-art.hr
 

Presudili smo:

Izrada:
Performanse:
Opremljenost;

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno:
Čvrst i stabilan zvuk velike zvučne slike i ispravnog timra. Rezolucija i transparencija su na visokom nivou
Negativno:
U testiranom modelu nosač igle nije bio u potpunosti na sredini.
Stoga zaključujemo:
Ortofon Kontrapunkt B je vrlo kompetentna zvučnica, naizgled visoke cijene. No njezine zvučne osobine opravdavaju svaku kunu uloženu u nju. Ortofon je još jednom dokazao da ga slobodno možemo zvati liderom u svojoj branši. Naša preporuka.

Konačna ocjena:

 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo

Electron Audio ION izlazno pojačalo Asterix u D klasi...  Piše: Dražen Kokanović Tvrtka El...

Više...

ELAC FS-247.3

ELAC FS-247.3  Dobar i logičan dizajn  Piše: Dražen Kokanović Čisto je zadovoljstvo s...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register