Sound News Web - Discovery Of Sound

Yamaha NP-S2000

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nova stranica povijesti

Piše: Darko Brlečić


Od pojave prvih multikanalnih uređaja za kućnu uporabu pa sve do današnjih dana traje borba za opstanak stereo segmenta. Priznali to audiofili ili ne , to je činjenica. Dobrim djelom tome kumuje sve veća povezanost video i audio segmenta u jedinstvenu cjelinu.


 

Borba za opstanak

Današnji prosječni korisnici žele uživati u blagodatima raznih HD uređaja, pa prema tome i nešto veći dio tržišnog kolača pripada multikanalnim uređajima. Osim toga povratak gramofonske intergacije na tržište radi određenu pomutnju, a zadnja iteracija CD odnosno SACD uređaja ima takvu cijenu koja više podsjeća na domet balističkih projektila nego na nešto realno. Jedina iskrica koja poptpaljuje vatru nade u opstanak stereo segmenta je sve veća integracija IT sklopovlja u stereo uređaje. Da budem precizniji radi se o raznorodnim mrežnim reproduktorima.

Yamaha

Japanska Yamaha je kompleksna industrijska korporacija koja pokriva industriju motora za cestovna vozila i vodena plovila, proizvodnju glazbala, te audio-video uređaje kako za profesionalnu namjenu tako i za kućnu domenu. Ovo potonje je u zadnjih nekoliko godina predmet mnogih recenzija u mnogim tiskanim i internetskim medijima. Razlog tomu leži u činjenici da u zadnje četiri godine Yamaha je izbacila na tržište potpuno novu generaciju stereo integriranih pojačala, CD/SACD playera i FM tunera  koji svojom pojavom i izvedbom jednostavno razbijaju svaku ravnodušnost. Najnoviji član Yamahine hifi porodice je mrežni reproduktor- NP-S2000 .


NP-S2000

Yamahin mrežni player je po svom ustroju i izradi prava rasna hifi komponenta. Kompaktno metalno kućište oplemenjeno sa drvenim bočnim stranicama ostavlja jedinstven dojam. Prednji panel s tri osnovne tipke i uskim jednorednim zaslonom djeluje asketski, dok stražnji panel djeluje audiofilski bogato opremljen. Prisustvo balansiranih stereo izlaznih (XLR) priključaka govori o tome koliko su u Yamahi ozbiljno prionuli poslu. Naravno tu su optički i koaksijalni izlazni priključci kojima se uz dodatak vanjskog D/A konvertera može zvuk ovog uređaja dodatno unaprijediti. Izostanak USB priključka malo kvari prve dojmove. Naime, radi se o tome da konkurencija naveliko koristi mogućnosti USB priključka kako bi se izbjegle dugačke putešestvije signala od routera, servera pa sve natrag do mrežnog  reproduktora. Osim toga vlasnici Apple uređaja vole svoje ljubimce spajati na mrežne svirače kako bi iskoristili njihov maximum.


No da ne bi sve bilo u opisivanju vanjštine uređaja, odluka je pala da se malo pogleda unutrašnjost mrežnog reproduktora.
Kada se makne gornji pokrov ima se što vidjeti. Sredinom kućišta dominira napajačko sklopovlje, posebno za analognu i digitalnu sekciju. S desne strane se nalazi matična ploča i zvučna kartica nadograđena s Burr-Brown PCM-1794 DAC-om za svaki kanal posebno.

Na lijevoj stranici se nalazi sustav filtracije signala, te chipset za mrežnu karticu. Uglavnom uređaj je dobro koncipiran, nije se štedjelo na ugrađenim elementima.

Glazbeni formati

Yamaha posjeduje mogućnost reproduciranja  ripane/prebačene glazbe sa media servera, raznih izvedbi mrežnih spremnika(NAS-Network Attached Storage) i naprava koje podržavaju DLNA sklop.

Između ostaloga Yamaha preferira instaliranje licencirane kopije TwonkyMedia na Vaš media server ili na mrežni spremnik (NAS). Ova vrsta softwera omogućuje povezivanje s iPod napravama.

Sve to na papiru djeluje jednostavno, piece of cake, no u praksi su stvari ipak malo drugačije.

Vrlo bitna stvar je operativni sustav koji koirsnik posjeduje, ukoliko su instalirani Windows 7 sa svim dodacima to je super, dok su  kod drugih inačica Windowsa stvari malo kompliciranije. Mišljenja sam da su u Yamahi mogli stvari malo pojednostaviti, onako kako to rade u Logitechu. Logitech za svoje naprave poput Transportera ili Squeezebox-a  ima server sa zasebnom bazom koja služi kao ispomoč korisnicima. Korisnik se registrira na tu bazu, preko e-mail adrese dobije licencni broj koji mu omogućuje povezivanje računala s odabranim uređajem, a onda sve ide po principu Let's go crazy. Da  su kojim slučajem ovako u Yamahi razmišljali, vjerojatno bi bili na granici neprikosnovenosti među proizvođačima, ovako...

Dragi čitatelji, NP-S2000 može reproducirati formate poput FLAC-a, MP3-a, AAC, WMA,WAV-a kao i formate u rezoluciji 16-24 bit/96kHz. Do tog podatka sam došao kada sam detaljno pregledavao knjigu uputstva za uporabu. Naime, takav podatak određuje kvalitetu audio zapisa, te koliko je takav zapis slušljiv, a da bude stvar još veselija podatak o audio formatu se nemože isčitati sa zaslona  ovog uređaja kao kod konkurencije.

Svira li to uopće?

Za početak ispitivanja soničnih mogućnosti sam koristio balansiranu vezu između NP-S2000 i integriranog pojačala. Na moje iznenađenje zvuk je bio više nego slušljiv, bolje reći dopadljiv u svakom segmentu. Tako su nekadašnji Yamahini atributi poput reskih visokih tonova i prigušenih srednjih potpuno izostali. Da se razumijemo zvuk je topao i detaljan, doduše u basu nedostaje atak, ali u globalu zvuk je ok.
U varijanti digitalnog povezivanja s vansjkim DAC-om zvuk dobija na brzini i eksplozivnosti, a zvučna pozornica dobiva na široj prostornosti, nešto poput 3D prezentacije. Stvarno dobre naznake za jednog novajliju.

Na kraju balade mogu konstatirati da  bez obzira na neke softversko/hardverske nedostatke NP-S2000  zaslužuje punu pažnju.

Cijena od 10.990 kuna nije mala, doduše ozbiljniji mrežni uređaji kod konkurencije slično koštaju, tako da ne treba padati u nesvijest. Mogućnosti koje ovaj reproduktor pruža su nemale. Ukoliko ste vlasnik Yamahinog integrirca A-S2000, CD/SACD playera CDS 2000 onda će Vam ovaj mrežni reproduktor biti završna nadogradnja stereo sustava.

Info:

Model: Yamaha NP-S2000 DLNA kompatibilni mrežni reproduktor
Cijena:

10.990,00 kn

Specifikacije:

Podržani formati: WAV, FLAC, WMA, MP3, AAC, Podržane rezolucije: 16/24bita do 96 kHz, DLNA sučelje verzija 1.5, Windows 7 kompatibilnost, Analogni audio izlazi: RCA i XLR, Digitalni izlazi: optički i koaksijalni S-PDIF

Ustupio na test: Nove Boje Zvuka - www.bojezvuka.hr

Presudili smo:

NP-S2000

 
Izrada:
Performanse:
Opremljenost;
Jel vrijedi te pare:

 

Pozitivno:
Windows 7, DLNA i iPod kompatibilan. Vrlo dobar zvuk.
Negativno:
Nije toliko jednostavan i intuitivan u radu sa drugim operativnim sustavima kao što je sa Windows 7.
Stoga zaključujemo:
Ozbiljan mrežni player koji zaslužuje da mu posvetite pažnju prilikom izbora takvog tipa uređaja. Unatoč manjim nedostacima, NP-S2000 bi se mogao pokazati kao odličan upgrade bilo kojeg kvalitetnog hifi sustava.

 

Konačna ocjena:

Više u ovoj kategoriji: « Densen B-420 HRT iStreamer »

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register