Sound News Web - Discovery Of Sound

T+A E Series CD Player

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Baš! Pravi CD Player!

Piše: Vlado Tomašević

  Iako im se u dva globalna rata plan izjalovio, ako ničim drugim, Njemci bi 'trećom srećom' mogli zavladati barem audio svijetom. Ovakav cd player se rijetko viđa. Uopće. Dapače. Frapantno je sve to. Znate. Pogotovo ako ste naučeni na neke vrijednosti poput mene. Ali tako to i inače biva u hifi - pravilo je da, vrlo očigledno, nema pravila.

 

Pivo

  Pivo je najstarije (datira čak oko 9000. pr. K., a spominje se čak u starim egipatskim te mezopotamijskim spisima) i najčešće konzumirano alkoholno piće na svijetu. Ono je i treće po redu, odmah iza vode i čaja, po ukupnoj konzumaciji svih pića na planeti. Proizvodi se vrenjem i ferementacijom vode, hmelja i sladora dobivenog većinom iz raznih žitarica, najčešće ječma ili pšenice.

 Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljični dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra "tekućom hranom". Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

 Vrste i osnove proizvodnje piva većinom su usko vezane uz geografsku lokaciju i prevladavajuću kulturu na tom području. Generalno se pivo dijeli na dvije osnovne kategorije – svijetle lagere i regionalno uvjetovane vrste (rekli bi naši „uvozne“), koje se pak dalje dijele na vrste poput bijelog ili tamnog engleskog itd.

 Pivo je sastavni dio i duboko prožima kulture nacija u kojima se ono konzumira, a primjer su pivski festivali, ili duga tradicija kavanskih druženja u kojima se okupljeni poznanici uz konzumaciju pive bave raznim aktivnostima od samo druženja i razgovora, preko kavanskih igara poput biljara, pa do zajedničkih pračenja TV prijenosa sportskih događaja...što me pak vodi do poante ovog uvoda: volim popiti dobro pivo u dobrom društvu.

 Time dolazimo i do početka ove priče, koja je krenula pred nekoliko tjedana, a nekoliko dana iza famozne zagrebačke prezentacije Audio Physic Kronosa kada sam prvi puta saznao kako je Audio Dream postao uvoznik poznatog njemačkog branda hi-endish i hi-end zvučnika te poglavito elektronike: T+A. Nakon ovog mog malog prosvijetljenja, bacio sam se na ono što svaki samosvjesni recenzent-entuzijast najbolje radi – žicanje kakvod komada opreme na...jel...recenziju. Prošlo je nakon toga još nekoliko dana kada mi je jedno toplog jesenjeg posljepodneva upućen telefonski poziv od strane Darina iz Audio Dreama koji je glasio: „Imam ti nešto za dat' na test. Ajmo na pivu!“ Kao što sam već spomenuo: dobro pivo u dobrom društvu. Aaaaaah, kakvog li blagostanja nakon napornog radnog dana.

 Udobno smješteni u jednom poznatom zagrebačkom kafiću u Varšavskoj ulici, te u ugodnoj atmosferi, našli smo se Darin, moja skromnost i probrano audiofilsko društvance na konzumaciji pomno selektiranih uvoznih uradaka te osvježavajuće tekućine koja čovjeka čini boljim, ljepšim, afirmativnijim, elokventnijim, pametnijim... ili je barem tako do idućeg jutra. Pivo je usitinu nevjerojatno piće po još jednom svojstvu – niti jedne druge tekućine ne možete fizički toliko konzumirati bez ikakvih popratnih pojava. Kako to mislim? Pokušajte, umjesto ekvivalentne količine piva, popiti tri ili četiri litre vode u jednoj večeri, a ja ću drage volje saslušati sva vaša iskustva nakon tako odvažnog nastojanja da pobijete moju tvrdnju.

 No da. Blago teturajući (vjerujte mi – i prvi kat je bauk kada ste u takvom stanju) i ponosno noseći oveću kutiju, u kojoj je bio zapakiran objekt ovog testa, osvojio sam uspješno 'strmi' uspon od 22 stepenice do svog obitavališta. Ali kako sve nebi teklo glatko, na 'vrhu' me dočekala, svima već dobro poznata, The Gospođa. Sreća u nesreći je što je ta ista kutija u kojoj se nalazi spomenuti objekt ovog testa bila i moj spas od predavanja o štetnosti pretjerane konzumacije alkoholnih napitaka, vožnje u takvom stanju po noći, bla, bla, bla... Naime, moja gospođa je svjesna kako osim hife i nisam neki pretjerani hedonist te su 'rijetki petki' kada si dozvolim ovakve male radosti, a uz to sam još i radio nešto korisno (tj. uzimao neki uređaj na test), pa su sankcije ipak bile nešto blaže nego inače.

 Ovo je ujedno i prvi plus koji je u mojim očima ovaj CD player zaradio ;)

Teorija i aplikacija

 Prije no što se bacim na podrobnije upoznavanje štovanog čitateljstva sa svim čarima CD Playera, 'spomenuti' ću se malo i same tvrtke. T+A ilitiga „Theorie und Anwendung u elektroakustici“ jest krilatica ovog njemačkog proizvođača iz Herforda, osnovanog 1978. godine.  Sam prijevod fraze je ujedno i podnaslov ovog poglavlja. T+A se specijalizirao za izradu visokokvalitehnih elektroničkih komponenti i zvučnika. Sve uređaje proizvode u vlastitoj tvornici i jedan su od najcjenjenijih njemačkih audio proizvođača. Neki ih nazivaju njemačkim Linnom, a iz provjerenih izvora sam doznao kako drže preko 50% njemačkog tržišta hi-fi opreme više klase. Kao šlag na tortu velikog uspjeha  tvrtke, WEKA (udruženje koje čine top tri - Audio, Stereoplay i Video-Homevision – njemačka hi-fi/av časopisa) ih je proglasila top-brandom u Njemačkoj 2009. godine.

Pusti priču, ajmo na praktiku

 „Vauuuuuuuuuuu!“; rekla je The Gospođa nakon što sam sljedeće jutro (uz značajnu glavobolju) izvadio 'tenka' iz kutije. Zašto „Vau!“ i zašto 'tenk', sigurno se pitate. „Vau!“ jer moje zlato voli crno (sva je u crnom – nije extrem – zna 'pravilno koristiti' i druge boje, ali crno je njen đir, jednostavno voli crnu boju i to je tak... odjeća, obuća, kosa – dovraga i auto nam je crn... jedino nam psi nisu crni...ali i tu je skoro bilo svega kad je otkrila da se boja za kosu može primjeniti i na psećoj dlaci); a 'tenk' jer je ovaj cd player...pa...tenk! Izradom, masom, gabaritima, kako god se okrene, ovaj cd player veća je 'mrcina' nego xy inetgriranih pojačala te klase koja sam imao na testu: podsjeća me čak situacija na jedan nemili događaj iz mlađih dana kad se je moja stara mačka od (za jednu mačku) 'svojskih' 14 kg žive vage namjerila na jednog jadnog i ništa većeg kokeršpanijela, koji je imao toliko hrabrosti zalajati na nju...nemili događaj je bio, dakako, po tog nesretnog kokera.

 Kao što već rekoh – player je 120 mm visok, 440 mm širok i 390 mm dubok te težak sve samo ne malih 8 kg – i pomalo nezgodan za moju policu u koju je stao kroz ušicu igle, što bi se reklo. Ako je ikada bilo usporedbe što se kvalitete izrade njemačkih automobila i cd playera tiče, onda je ovaj uređaj Mercedes u svijetu CD playera. Superiroran industrijski dizajn, minucioznost i filigranska preciznost izrade te razina završne obrade kakva nedostaje raznoraznim 'hi-end' (navodnici su namjerni) strojevima, ulijevaju povjerenje i potencijalnim kupcima koji se baš i ne razumiju u hi-fi proizvode viših razreda.

 Prednja ploča odlikuje se središnje smještenim grafičkim zaslonom, preglednim i lako čitljivim čak i sa pozicije slušanja (što je u slučaju moje ćoravosti još jedna prednost) na kojem se osim informacija o trajanju i rednom broju izvedbe prikazuje i niz preglednih te lako upravljivih izbornika, kojima se, ili sa prednje ploče (tipke smještene na desnoj strani) ili pomoću daljinskog upravljača manipulira raznim funkcijama i mogućnostima uređaja. Sa lijeve strane se još nalaze tipka za uključivanje/isključivanje uređaja te tipke za paljenje i gašenje raznih načina rada analognih filtara i DA pretvarača. O ovome nešto kasnije. Još jedna odlika prednje strane jest i šminkerska ladica integrirana u samo lice uređaja. Vrlo tanka i kompaktna, izlazi gotovo nečujno a odlikuje se i sa dvije, bočno smještene, potporne čelične šipke koje daju na dodatnoj krutosti i čvrstoći same ladice izrađene od alu-plastike...naravno, iste 'štange' će vjerojatno izazvati i nekontrolirane izljeve divljenja i/ili zavisti kod frendova audiofila, a i ljepši spol nije neosjetan na ovaj inteligentni 'modni detalj'. Stražnja strana je daleko više simplex od prednje: jedan RCA stereo izlaz, jedan koaksijalni digitalni, jedan RS-232 (integracija u multiroom sustave) i dva tzv. E-Link RJ-45 konektora kojima se uređaj spaja sa npr. pripadajučim pojačalom E serije, te se tada i pojačalo može kontrolirati putem priloženog (malo Panasonic video rekorder stila, ali što je tu je) daljinskog upravljača, tj. jednim daljincem kontrolirate rad oba uređaja.

 A ja skoro zaboravih. Dakle, E serija. U T+A gami, E serija je nešto što bi se moglo okarakterizirati kao 'budget' serija hi-fi uređaja. Sastoji se od ovog, praktično nazvanog CD Playera, integriranog pojačala Power Plant te sada već vrlo popularnog i poznatog Music Player uređaja, koji je i wireless i čita stripove itd. (znate već – moderno, moderno, moderno). Uglavnom, iako budget u T+A hijerarhiji, uz cijenu od 14.425,00 rvackih psolikih zvijeri krznaša nije baš niti toliko jeftin. Ali o cijeni isto kasnije.

 Kako smo prošli exterijere, vrijeme  je za baciti kratak pogled i na interijer uređaja. Pogled na brzaka otkriva štošta. Prvo zamijetih DVD transport. Ne bilo kakav, već ekstenzivno modificirani transport preuzet iz high-end SACD playera R serije, 1250 R. Sam transport (upakiran u eksternu metalnu zaštitu) vrti se pri brzini od 1x, a za razliku od većine sličnih rješenja, koja znaju, radi visokih brzina vrtnje, imati problema prilikom čitanja lošijih (nebalansiranih) medija. Također, bliži pogled otkriva korištenje vrhunskih MABUCHI servo motora za rad transporta. Fino. Sama šasija je vidno vrlo masivna i pridano joj je puno pažnje prilikom konstrukcije (sendviči i ostale antivibracijske delicije), a kako bi se čim više suzbile rezonancije kućišta. Još jedna od zanimljivosti su DA pretvarači: Burr-Brown je pružatelj usluge pretvorbe digitalnog u analogni signal, sa svojim 24-bitnim Sigma Delta modelima. Za korištenu metodu simetriranja kanala, T+A tvrdi kako su je upravo oni razvili, no kako ne bih previše komplicirao, riječ je, po svoj prilici i mojim školskim spoznajama, o rafiniranom dual-mono ustroju sa dva konvertera po kanalu. Fino...take two.

Pivo i hi-fi

 Kaže jedan moj dragi prijatelj i kolega audiofil, kojega neću ovdje imenovati iz prozaičnih razloga (ne želi biti imenovan) kako svaki sustav svira dobro nakon tri pive. Iako pijem i vozim (naravno na vlastitu odgovornost, u kulturnim/zakonskim granicama i ne preporučam nikom drugom prakticiranje te nesigurne radnje), glazbu najbolje konzumiram kao odličan desert nakon dobrog ručka. The Gospođa, of kors, nije mogla dočekati da po prvi put upalim crnu ljepoticu i konačno stvar pustim u pogon, no maestralna punjena pačetina, pečena u voću uz prilog šparoga kuhanih na pari i prelivenih bijelim umakom začinjenim šarenim paprom, đumbirom i cimetom, koju sam taj dan pripremio za ručak, jedno je od onih jela koje zahtijeva potpunu i nepodovojenu pozornost te izvjesno vrijeme potrebno za shvaćanje i uživanje u profnjenom senzibilitetu mješavine okusa prisutne kod takvog jela.

 Anyway, proš'o ručak, doš'o trenutak istine. Prva na redu, bila je Patricia Barber. Black Magic Woman sa Companiona izvedba je koja odiše zvukovnim i sviračkim suptilnostima, perkusionističkim solažama i sočnim hammond dionicama te jednim sofisticiranim gitarskim solom kao i velikim dinamičkim otklonima, a za jednu - manje-više - kavansku jazz obradu. A i verzija sa Companiona je ujedno i moja najomiljenija verzija, stoga... Spomenutu skladbu dosta često koristim kao ultimativni test upravo za sve navedene karkateristike koje ju i odlikuju. No pozornica je uvijek na drugom mjestu i ustupa prednost rezoluciji i mikro i makro dinamici. Ovoga puta, pozornica je iskočila u prvi plan, zajedno sa ostale dvije karakteristike. Napuhavanje? Ne. An face? Ne. Koliko se slika odvojila od zvučnika i izišla van i oko njih, toliko je i završila 'kod susjeda', gledano sa strane zvučničkih priključaka. Ali to je ujedno i stereotipna spika svakog recenzenta – „Vau! Koji dobar stage! Ideš! Ima sve!“...ma ima vraga. Playeri znaju svakako improvizirati stage i učiniti ga 'velikim'. Ipak ako su stvari van proporcije, nešto jamačno ne valja. Kod T+A CD Playera, ovo nije slučaj. Pozornica je prekrasno pozamašna no bubanj nije četiri puta veći od cijelog sastava, Patricia ima glavu na ramenima i usta joj nisu veličine lavora, a gledano sa stajališta visinske perspektive fascinantan je i jedan mali detalj koji sam izuzetno rijetko čuo: omjer visine bas bubnja i doboša je (sa viđenja ukupnih granica proporcija cijelog stagea) izuzetno precizno odmjeren kao i razlika u dubini ova dva elementa bubnja. Famozno!

 A kad već spominjem Erica, Patrišinog nam, svima dragog bubnjara, moram spomenuti i kako je ovo jedan od playera koji ima ono što bi mi bubnjari nazvali 'mrtav time'. Brz ritam i još brži prijelazi samo su potvrda gotovo savršenog timinga ovog uređaja. Niti je rezolucija u lošijoj poziciji, od brzog i kontroliranog bas bubnja, preko milozvučja kontrabasa i gitare koje se stapalo sa vokalom gotovo prisutnim u sobi, pa do udaraca po činelama koje su (zamislite) zvučale kao da su izrađene od metalne slitine, svaka svojeg tonaliteta i veličine te po kojoj je netko zaista udario drvenom palicom, za razliku od inače dobro poznatog „ššššš“ zvuka, debelo potpomognutog nekim studijskim kompresorom.

 


 

„Ajd sad. Nemoj pretjerivati!“; rekli bi zlonamjerni. Ma kakvo pretjerivanje. Situacija se nastavlja još optimističnije (ako je to ikako moguće), a moj entuzijazam spram ovog uređaja raste do neslučenih razmejra.

 Uzbuđeni (i ja i The Gospođa) nastavljamo slušanje u revijalnom tonu uz Tadića i Stefanovskog. Ugođaj koji CD Player stvara na Tretoj majci, ravan je ugođaju sjedenja ispred ova dva vrla gitarista i guštanja u vizualnom doživljaju majstorskog prebiranja prstiju po žicama koje je (izmjenjujući sporije i brže skladbe) - potpomognuto kavalom Theodosha Spasova - prilikom iznošenja najboljeg makedonskog etna; dostupnog na dobro produciranom CD-u.

 I vrtili mi tako i vrtili. Dan i noć. I player nam postajao sve simpatičniji i simpatičniji. Ukupan dojam i razina prezentacije koju ovaj uređaj nudi su zapravo toliko ovozemaljski, koliko nevjerojatno vanzemaljski on zvuči. Fantastična rezolucija, timbralna korektnost, odličan timing, zastrašujuće precizno postavljena pozornica i mikro i makrodinamčike mogućnosti odlike su koje se stapaju u jednu suverenu cjelinu koje čak djeluje uvjerljivije od vrhunske izrade ovog uređaja.

 Super je poslušati Šeherezadu (Deutsche Grammophon, 4D, Myung-Whun Chung, Orchestre de l'Opera Bastille, Pariz 1993.)  i uživati u ppp dionici bogatoj sitinim detaljima poput zvukova publike i prirodnog reverba prostorije, u kojoj je harmonijski bogata solo violina sa svojim tijelom i realno proprcionalnim gabaritom smještena (zapravo zacementirana) na svoju poziciju u orkestru, dok s druge strane u maestosu iste skladbe, orkestar (mikrometarski posložen po pozicijama, ispravno odijeljen te koncizno i kompaktno zvučeći) provali silinom koja radi samog čuđenja što je player te klase u stanju na taj način iznjeti veliku simfoniju, 'ruši' slušatelja iz stolca.

 Mala opaska na nekoliko modela rada DA pretvarača i FIR filtra te njihovog utjecaja na zvuk. Stavite oba na drugu vrijednost i manite se eksperimentiranja.  Točka ;)

I opet na pivo

 Iako sam imao veliku borbu sa The Gospođom prilikom vračanja ove crne ljepotice...i ne samo zbog boje, ipak sam u konačnici, kriomice dakako, dok je nije bilo, zapakirao uređaj i nazvao Darina da ga obavijestim kako ću mu ga vratiti. Prilikom priprema za put do Darina, a razmišljajuči o tome do kakvih sam zaključaka došao nakon slušanja ovog uređaja, zapravo sam shvatio kako je vrlo teško donjeti generalan zaključak. Zašto? Ako moderni CD player od 14.000,00 kuna ovako svira, kako svira onaj od 50.000,00 kn? I svira li uopće bolje. A ako svira, koliko bolje? I što još može ponuditi više od ovog uređaja? Balansirani izlaz? Malo više sonične finese? SACD reprodukciju? Bolju (mo'š mislit') kvalitetu izrade?

 Zapravo sam zaključio kako je ovaj uređaj potvrda mojih razmišljanja o nevjerojatnom napretku digitalne tehnologije i ekstremnom pojeftinjenju procesora, DAC-ova, clockova, i ostale silikonske i malo manje silikonske svaštarije potrebne za izradu jednog vrhunskog cd playera poput ovog - T+A CD Playera.

 Tako i dok smo Darin i ja pričali telefonom i kada me pitao kako sam zadovoljan sa uređajem i koja je presuda, samo sam mu rekao : „Bu'm ti pričal. Ajmo na pivu!“

Info:

Model:T+A E Series CD Player
Cijena:14.425,00 kn
Specifikacije:CD-R/RW, CD Text kompatibilan CD player, 24-bitni Burr-BrownSigma Delta DAC, 8x Oversampling, 120x440x390 mm, 8 kg 1xRCA stereo izlaz, 1xS-PDIF koaksijalni digitalni izlaz, 1xRS-232,2x E-Link priključak, dostupan u srebrnom i crnom finišu
Ustupio na test:Audio Dream - www.audiodream.hr
 

Presudili smo:

Izrada:
Performanse:
Opremljenost;

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno:
Ako ste se ikada pitali koliko cd playera možete dobiti za 14.000,00 kn, onda je ovaj T+A CD Player odgovor na vaše pitanje: nevjerojatno puno!
Negativno:
Ima li negativno?Paaaa... i ne baš.
Stoga zaključujemo:
Nevjerojatan napredak digitalne tehnologije i ekstremno pojeftinjenje procesora, DAC-ova, clockova, i ostale silikonske i malo manje silikonske svaštarije potrebne za izradu jednog vrhunskog cd playera poput ovog - T+A CD Playera, dostupne su za (naše prilike možda ne baš toliko male ali ni bogzna koliko velike) novce za koe ste pred deset godina, u najboljem slučaju, mogli kupiti 'pa ajd svira oke' cd player. Toliko o napretku u hifi ujedno ;)

Konačna ocjena:

 

Više u ovoj kategoriji: « C.E.C. DA 1 N NAD C525BEE »

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register