Sound News Web - Discovery Of Sound

Presvijetao zvuk

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Poštovanje!

Kupio sam pojačalo Cambridge Audio 740 (korišteno) i zvučnike Titus Triangle Ex (nove) - koji su mi na prvo slušanje zvučali izvrsno uz to pojačalo. (Prevedeno: uzeo sam ih na prvo slušanje, to mi je prvi hi-fi sustav.) Između se još nalazi Cambridgeov DAC Magic, a zvučnički kablovi su stariji Monsterovi. Interkonekt je Van den Hul The Bay C5 (DAC i pojačalo). Glazba se sluša s kompa - CD player je u planu...)

Problem je u tome što je zvuk - presvijetao, premekan, otvoren, bez dubine i zamoran za slušanje na dulje vrijeme. Visoki su preizraženi, odnosno, srednjetonac je slabije izražen. (Bas je dobar, po mom mišljenju.) Smatram da su i vokali (pogotovo ženski) preizraženi (npr. Enya), Bubnjevi bi trebali biti "dublji" (previše se ističu činele), električne gitare ne zvuče lijepo (zveče), klavir bi također trebao imati dubinu a ne "bosti" uho (npr, klavir kod Nicka Cavea, Beatlesa...)
Konkretno: Queen i Bowie - Under Pressure - vokali presvijetli, jedino mi dobro zvuči bas i djelomično - bubnjevi.
Hey Jude Beatlesa - Paulov vokal presvijetao, udarac tamburian se čuje otprilike kao da netko stalno izgovara glas "č" (probada uši), a situaciju donekle spašavaju opet bubnjevi i bas...Klaviri i gitara su, dakako, presvijetli...
(Slušam pretežno rock - od 60ih do danas, nešto filmske muzike (Ennio Morricone), a u manjoj mjeri akustičku gitaru.

 

Probao sam s promjenom zvučnika - uzeo sam na preslušavanje Bowerse 685 - no zvuk je ostao više-manje isti (presvjetao), samo što je možda bas bio izraženiji.

Što biste mi preporučili da mijenjam? Zvučnike, pojačalo? (Limit je 3000 - 4000 kn.) Ili bih trebao podići taj limit (5000 kn) da dobijem "pravu stvar", tj. zvučnike koje bih mogao slušati bez napora, s užitkom? U bozir doalze samo bookshelfi - soba mi je manja od 15m2 i prenatrpana stvarima (police s knjigama, krevet itd.)

Zahvaljujem!

Ratko Šantl, Međimurje

real01(at)net.hr

 

-- ODGOVOR: --

 

Ratko,

Razlozi vašeg nezadovoljstva mogu biti višestruki. Nisam slušao Tituse no onako odokativno mogu nagađati u čemu je problem. Svjetlina koju prigovarate može biti zbog horn visokotonca na zvučnicima. Isti često znaju biti razlog agresivnog zvuka zbog aberacija koje su proizvod horn principa rada. Ako to nije razlog može biti nekopmatibilnost između zvučnika i pojačala pa treba probati kakav drugi interkonekt. Treći razlog može biti izvor zvuka za kojega neznam koliko je kvalitetan. Ako sve to ne „pije vodu“ treba provjeriti interakciju između sobe i zvučnika. Ukoliko je zvučnik u prevelikoj sobi (što kod vas nije slučaj)može se dogodini da pri večim glasnočama dolazi do dinamičkog sažimanja u basu. Ipak tu se radi o 13 cm bas driveru a fizika je neumitna i takav zvučnik na večim glasnočama može zazvučati tanko i presvijetlo. Ukoliko imate mogučnost ( a niste do sada) pokušajte približiti zvučnike stražnjem zidu i možda se u toj situaciji zvuk iznivelira.

Rezime ovim redom:

1.       Smještaj zvučnika
2.       Izvor zvuka
3.       Interkonekt
4.       Zvučnički kabel
5.       Odnos pojačalo-zvučnici
6.       Horn visokotonci

Pokušajte detektirati problem ovim redom....

Pozdrav!

Koaknović Dražen

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register