Sound News Web - Discovery Of Sound

Koje zvučnike za Audiolab?

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Pozdrav,

Pitanje  i vaša stručna preporuka
Imam Audiolab 8000CDE i Audiolab 8000SE: zanima koje mi zvučnike preporučate u rangu cijene do 10.000 kn?
Soba je veličine 40 m2,
U  izobilju zvučnika jednostavno ne mogu odabrati pa se zato javljam vama za stručan savjet.

 

Unaprijed hvala! Pozdrav!

Davorin Hmelina

davorin.hmelina(at)gmail.com

 

-- ODGOVOR: --

 

Poštovani,

Pozdrav i Vama te zahvaljujemo na upitu i ukazanom povjerenju!

 

Vaš problem, čini mi se, teško je jednostavno riješiti iz nekoliko razloga: U moru (kako ste i sami dobro primjetili) brendova nije lako brzo i jednostavno proučiti ponudu i tek tako odabrati ono što bi Vam najviše odgovaralo, već i upravo radi širine ponude, a kamoli sve drugo.

A pod sve drugo podrazumijevam još neke 'detalje' koje nam niste spomenuli poput kakav zvuk preferirate, koju glazbu slušate, kakav je to tip sobe od 40 m2 (pri tome mislim je li to jedna prostorija ili kako zna često biti slučaj u modernoj gradnji dvije spojene prostorije tipa kuhinja i dnevna soba), kakvi su materijali u sobi, koliko je prostor (ne)namješten, koje ožičenje koristite, imate li ženu ;) i td.

Nažalost, ovo su sve faktori koji pridonose konačnom izboru i podaci sa kojima trenutno ne raspolažemo. Ipak, kako ne biste ostali razočarani i 'neusluženi' korisnim savjetom, svakako Vam mogu reći nešto iskustveno i ono što se pokazalo nekakvim nepisanim pravilom u većini situacija kada se ne zna što i kako:

O izgledu i performansama zvučnika, najbolje možete zaključiti ako se uživo susretnete sa modelima koji Vas zanimaju te ih pogledate / poslušate. Isto tako - vjerojatno će Vam samostojeći zvučnici ponuditi puno više u sobi gabarita Vaše sobe. I ono najvažnije: unatoč popularnim uvjerenjima, sa sigurnošću Vam mogu savjetovati kako ćete zasigurno dobro proći ako se za početak fokusirate na tzv. 'brand name' zvučnike i provjerite ponudu samostojećih modela provjerenih marki poput KEF-a, Wharfedala, Monitor Audia, Bowers Wilkinsa, Dalia i sl. Ono što je neprijeporno u toj situaciji jest kako su ti zvučnici inženjerski korektno odrađeni i onda se sve svodi samo na pitanje kombinacije izgleda i performansi koje Vam najviše odgovaraju. Srećom, većina naših distributera, koliko znamo, omogućuje slušanje modela od interesa barem u njihovim sluašonama stoga je to mudro iskoristiti.

I samo još za kraj - cijena. Ukoliko ne znate koliko potrošiti, preporučam potražiti modele iz serija u odgovarajućoj cjenovnoj klasi komponenti (ako se ne varam, navedeni Audiolab uređaji nominalno koštaju oko 4.500 - 5.000,00 kn) stoga je mudro u toj cjenovnoj domeni potražiti i buduće zvučnike.

Audiolab 8000SE je, obzirom na svoju klasu, moćno i neutralno pojačalo te neće imati problema sa kontrolom/pogonom kakve samostojeće kutije koja bi Vam bila od interesa, dok je CDE dobar prirodni partner ovom pojačalu stoga će Vam i izbor kutija zapravo uvelike biti olakšan jer čak i ako u konačnici možda i ne izaberete od prve ono najbolje što ste mogli, ovaj duo bi svojim performansama lako mogao kompenzirati pokoju manu zvučnika te Vas uvjeriti kako ste ipak napravili ispravan izbor pošto taj potencijalni nedostatak u konačnici nećete niti primjetiti.

 

Srdačan pozdrav!

Vlado 'Vlad' Tomašević

 

P.S.

 

Kako se u međuvremenu javio i kolega Kokanović, prenosimo i njegov odgovor pa evo još jedne varijante koja bi Vam mogla biti interesantna pri Vašem izboru.

 

Poštovani,

Kvadratura koju želite pokriti nije mala i po defaultu treba ići na veće zvučnike. No prelazak na veće zvučnike (veći broj drivera, kompliciranija skretnica i često nepovoljniji modul impedancije) znači i zahtjev za većom snagom od one koju možda ima 8000SE, iako vrlo relativno jer on nikako nije slab. Naravno ova opaska isto pada u vodu ukoliko ne slušate glasno i ne koristite cijeli prostor. U tom slučaju ipak bih išao na „standmount“ ili bookshelf modele. Na pamet mi pada AE-1 koji se kod domaćeg zastupnika Tehnomax može nabaviti po vrlo povoljnij cijeni, zatim KEF Q300 i Dynaudio X-12 koje smo recezirali na ovom siteu i ostavili su odličan dojam. Isto tako moguće je kod domaćeg zastupnika nabaviti trenutno vrlo povoljno Wharfedale Opus2-M1
Dakle za sada bih pogledao:
1.    KEF Q300
2.    Acoustic Energy AE-1
3.    Dynaudio X-12
4.    Wharfedale Opus2-m1
Ukoliko Vam ne odgovaraju zvučnici za stalke javite nam pa ću Vam pokušati savjetovati nešto od samostojećih modela...

Srdačan pozdrav!

Kokanović Dražen

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register