Sound News Web - Discovery Of Sound

360 REALITY AUDIO

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SONY 360 REALITY AUDIO

Piše: Darko Brlečić

rsz darkopanasonic n xxx head12
Sony predstavio potpuno novi 3D audio format - predstavljanje zvuka 360 stvarnosti

 
Na ovogodišnjem CES-u , ovo je jedna od zanimljivijih inovacija - barem za one iz audio segmenta. Uz svoju najavu, Sonyev 360 Reality Audio ima svoje pobornike u partnerima kao što su: Deezer,Qobuz,TIDAL, Live Nation,Warner Music Group i Sony Music Entertainment, svi oni surađuju na njemu, te ga imaju u planu ponuditi u budućnosti.

 

rsz stereo sony

Standardni stereo format


Što je uopće 360 Reality Audio?
Kao što ime sugerira, ovaj format je sve što se nalazi u okružujućem zvuku. Prema Sony-u, cilj je reproducirati stvarna iskustva uživo koristeći prostornu audio tehnologiju. Neto rezultat je prostorno mapirano audio iskustvo koje odražava stvarnost iskustava poput koncerata uživo.
Naravno, teško je reći hoće li potrošači zapravo tražiti to. A ako je povijest bila vodilja nečemu, nisu - barem ne u velikom broju. Ali to nije zaustavilo naizgled beskrajnu povorku raznih audio formata i eksperimenata.
U ovoj fazi, korporacija Sony otkrila je planove za rad s glavnim izdavačima kako bi razvila i proširila 360 Reality Audio.
Kao što se može očekivati, to uključuje i Sony Music Entertainment, iako je Warner Music Group također čvrsto na toj poziciji.
Sony želi olakšati snimanje u 360 Reality Audiu, koji omogućuje umjetnicima i producentima prostorno mapiranje zvukova. To zvuči poput 5.1 i drugih tehnologija surround zvuka, ali navodno s višom razinom prostorne sofisticiranosti.

rsz prostorni zvuk01

 

Prostorni zvuk

"360 Reality Audio omogućuje umjetnicima i glazbenim stvarateljima stvaranje 360-stupanjskog glazbenog iskustva mapiranjem izvora zvuka kao što su vokali, zbor i instrumenti s položajnim informacijama o udaljenosti i kutu kako bi odgovarali njihovoj kreativnoj i umjetničkoj svrsi", tvrdili su iz Sony Corporation. tijekom demonstracije na CES-u.
"Kada slušatelji reproduciraju dobiveni sadržaj, oni mogu uživati u glazbenom iskustvu koje ih uranja u zvuk iz svih smjerova kako je odredio kreator sadržaja."

U Sonyu također tvrde da 360 Reality može biti stvoren iz višekanalnog snimanja, s audio inženjerima koji se brinu o tzv. mapiranju.
"Postojeća glazba koja je već u multitrack formatu zvuka moći će se pretvoriti u kompatibilni format 360 Reality Audio pomoću proizvodnih alata koje će Sony pružiti", navode u kompaniji.
Naše pretpostavke idu u tom smjeru da će ti alati biti dostupni u kasnijem periodu ove godine, raspored njihove izrade je nepoznat. Također, misterija je koliko će posla u sve to biti uključeno, te koliko će biti skupa izrada uratka 360 Reality.
Kao što je već spomenuto, rani korisnici su Deezer,Qobuz, TIDAL. Sve ove usluge trenutačno nude high-end protokole, a TIDAL je nedavno proširio svoj viši MQA format na Android mobilne uređaje.
Te tvrtke već rade s barem jednom glavnom etiketom kako bi počele nuditi 360 Reality. "Mi smo dugogodišnji vjernici u visokokvalitetnim audio rješenjima koja poboljšavaju iskustvo slušanja za potrošače, a ovaj trodimenzionalni format zvuka je uzbudljiva nova opcija za ljubitelje koji traže uvjerljiviji način da čuju svoju omiljenu glazbu", izjavio je Dennis Kooker, Predsjednik Global Digital Business & US Sales u Sony Music Entertainmentu.
"Radujemo se suradnji s rastućim brojem pružatelja digitalnih usluga kako bi pjesme naših umjetnika bile dostupne za streaming u 360 Reality Audiu ."

rsz 360reality

 

 

Zahvaljujući Fraunhoferu(inovator MP3 formata), Sonyev format se temelji na MPEG-H 3D Audio standardu. "Zahvaljujući temeljnoj podršci MPEG-H audio sustava, vokali, instrumenti i efekti mogu se postaviti svuda oko slušatelja, okruženje kao nikada prije", objasnio je Bernhard Grill, direktor audio i medijskih tehnologija na Fraunhofer IIS.
Kako stvari stoje, Sony je naveo da će početni fokus biti na vlastitim slušalicama i zvučnicima. U nekom trenutku nakon toga, kompanija će nastojati proširiti kompatibilnost. No, izgleda da Sony u ovom trenutku nastoji izgraditi kompatibilnost s raznim proizvođačima slušalica koje koriste pristup zasnovan na aplikacijama. To može uključivati prilagođene rezultate za uho slušatelja koje je mapirala aplikacija.
Sve gore navedeno zvuči veoma ozbiljno, kakav će biti realan odziv to će vrijeme pokazati.
https://www.sony.net/

 

Više u ovoj kategoriji: « POGLED..14

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register